×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опасен брой „изборни туристи“ в 27 градове и села в Бургаска област откри държавата


Опасен брой „изборни туристи“ в 27 градове и села в Бургаска област откри държавата
Карнобатското село Сигмен е републикански шампион по процент на новорегистрираните жители преди местните избори
18 Октомври 2023, Сряда, 20:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, кадър: Google/maps

Общо 343 са в цялата страна, регионалният министър сезира премиера

Село в Карнобатско стана шампион по „изборни туристи“ в България. Това става ясно от разпространен списък от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Ресорният министър Андрей Цеков е сезирал премиера акад. Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, насрочени за 29 октомври 2023 г. Това е станало след проверка и анализ от страна на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

В рамките на процеса по подготовка на избирателните списъци е констатирано, че в общо 343 населени места в страната, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство, като при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване.

Сред рисковите населени места са с. Сигмен (Карнобат), където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156. В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 132. В с. Чирен (Враца) с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560. В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482.

Предвид малкото оставащо време до местните избори, регионалният министър сигнализира министър-председателя за констатираната тенденция, както и за законовите разпоредби, според които от правомощията на областните управители е последваща проверка по обстоятелствата, посочват от МРРБ.

Публикуваният списък представлява и своеобразно класиране според процента на новорегистрираните по настоящ адрес спрямо гражданите с избирателни права в съответните населени места. Именно по този показател село Сигмен е водещо с 60 на сто.

Общо 27 са градовете и селата в общини от Бургаска област в този списък от 343 населени места.

В община Карнобат е и село Сърнево. В Малко Търново е само село Граматиково.

В Несебър са градовете Обзор и Св. Влас и селата Баня и Тънково. В Приморско – селата Веселие, Писменово и Ясна поляна.

Община Созопол е лидер в областта със седем населени места – град Черноморец и селата Атия, Вършило, Габър, Индже войвода, Присад, Равадиново.

В Средец са селата Бистрец, Вълчаново, Голямо Буково, Дюлево, Факия. В Сунгурларе – селата Везенково, Вълчен, Черница. В Царево са Бродилово и Синеморец.

В пет общини в Бургаска област няма регистриран необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес. Това са Айтос, Поморие, Руен, Бургас и Камено.

 


В категории: Местни избори 2023


11
Коментара по темата
11.
*********
19.10.2023 16:01:55
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
А ТАКЪВ
19.10.2023 08:28:14
0
7
Тези които ви подхвърлят по 50-е кинта да гласувате за тЕхната партия,преди това са смъкнали 50- милиона от гърбовете ви и направо са ви съдрали кожата......
9.
Светлото бъдеще
19.10.2023 07:23:24
0
6
Хахххахаха после излизат по телевизии и радиа един през друг ще се премажат да агитират моля гласувайте,моля гласувайте излезте и гласувайте.ами то какво гласуване е с чужди хора? С хора местни натискани,че утре няма да си на работа ,ако не гласуваш за правилния,като си купиш някой глас или лекичката която брои надраска половината бюлетини на опонента и ги обявят за невалидни.Това с гласуването е нещо като търговете с тайно наддаване хахахаха всичко се знае преди да е станало.
8.
Омбре
19.10.2023 06:39:29
0
8
Този изборен туризъм е от много време. А законодателната власт мълчи, защото ако приеме закон блокиращ тази схема. То утре няма да са във властта.
7.
*********
18.10.2023 23:10:05
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
*********
18.10.2023 22:25:22
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
*********
18.10.2023 22:20:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
Селянин от Средец
18.10.2023 21:58:56
1
12
Подлогите на Жабока регистрират, регистрират и наглостта им няма край. Да блеснат, да останат на работа. Селски дерибеи.
3.
До 2
18.10.2023 21:52:26
5
7
Зачерквай го! Дашев е новият кмет. И Николай Димитров беше сервитьор.
2.
Несебър
18.10.2023 21:35:14
5
9
За мен наи красивия град в България е Несбър с всичките си недостатъци. Учудващо е как може да се кандидатира една сервитьорка и Дашев (Жанет) за кмет. Ако един от двамата спечели аз зачерквам Несебър.
1.
81
18.10.2023 20:35:14
0
14
Сигмен - тези от мандрата май мн си повярваха.
Някой трябва да им подреже крилцата.
Всяка година сменят автопарка - от рейндж, през 7 серия и S класа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори