×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обрат в гласуването с корупционен привкус беляза промени в Закона за обществените поръчки


Обрат в гласуването с корупционен привкус беляза промени в Закона за обществените поръчки
Костадин Ангелов разговаря с Костадин Костадинов, който след това инструктира "Възраждане" да гласува "за" отмяната на ключовата поправка
05 Октомври 2023, Четвъртък, 14:39 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

ГЕРБ и ДПС си промениха позицията в последния момент, "Възраждане" също със странно поведение

Любопитно гласуване в пленарната зала предизвика скандал в Народното събрание. От ПП-ДБ предложиха законови промени, задължаващи частните болници, ползващи обществен ресурс за закупуване на лекарства, да провеждат обществени поръчки. Един от аргументите им бе, че по този казус ни грози наказателна процедура по линия на Европейския съюз.

Поправката е била одобрена на ниво комисия, обясниха от ПП-ДБ. Днес при окончателното гласуване на промените в Закона за обществените поръчки в пленарна зала обаче от ГЕРБ предложиха тя да отпадне. Това не бе одобрено от пленарната зала - 80 бяха "за", 71 "против" и 33 "въздържал се". След прегласуване обаче „Възраждане“ вече бяха „за“ и заедно с ГЕРБ и ДПС осуетиха промяната със 119 "за", 64 "против" и 6 "въздържал се". Това стана, след като Костадин Ангелов от ГЕРБ отиде при председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, който разпореди на своите да си обърнат вота.

Последваха скандални размени на реплики между депутати от ПП-ДБ и „Възраждане“. Искрен Митев отбеляза какво се е случило и как от партията на Костадин Костадинов си променили вота.

Костадинов обаче отговори, че са принципни и последователни в позицията си. Предложението частните болнични заведения да провеждат обществени поръчки било висша форма на държавен, авторитарен социализъм или комунизъм.

Явор Божанков отвърна, че тук става въпрос за обществен ресурс и че някои болници продавали лекарства на десеторни цени. Това източвало обществения ресурс. Божанков обясни и че България подлежи на наказание по линия на Европейския съюз заради порочните практики. Народни представители от "Възраждане" се нахвърлиха с обиди към него. Цончо Ганев дори нарече Божанков "изтривалка".

Депутатът от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Венко Сабрутев впоследствие написа във фейсбук: „Скандална корупция! ГЕРБ заповядаха на ВъZраждане да си сменят вота - гласуваха частните болници да НЯМАТ задължение за обществени поръчки, когато купуват лекарства заплащани от НЗОК.“

Представители на ПП-ДБ дадоха и извънреден брифинг пред репортери в парламента във връзка със ситуацията. 

"Когато са се разглеждали тези разпоредби по Закона за обществените поръчки, в комисия са били гласувани, включително от колегите от ГЕРБ и от ДПС - именно да се провеждат от частните болници обществени поръчки. Какво се променя от гласуването в комисия до пленарна зала - ние не можем да кажем", посочи Васил Пандов. 

Александър Симидчиев обясни казуса: "Проблемът идва от там, че ние използваме обществен ресурс, за да финансираме тези лекарства, а не малка част от частните болници имат собствени дистрибутори, които могат да си формират цената по собствени правила, поради което това, което се получава, е, че държавните болници са задължени да използват обществената поръчка, а частните заведения могат да използват "гънките на местността" за момента. Не е противопоставяне на частни спрямо държавни, а това всички да имаме едни и същи правила, когато пазаруваме с обществени средства. Говорим за обществени средства."

Към момента няма реакция от страна на ГЕРБ.

Гледайте тук:

Гледайте заседанието тук:


 




Флагман.БГ На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт 13/05/2024, Понеделник 17:20 0
9
Коментара по темата
9.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
05.10.2023 21:01:45
2
1
Щом ни задължават по Еврогейска линия , добре че не са го приели! Останалото е манипулация на лисицата....
8.
XOXOXOXO
05.10.2023 20:02:08
0
16
В техните глупави глави, на които някой е дал диплома в „Харвард“ за няколко седмици, посещение на някакви лекции, фигурира разбирането, че посолството от „Козяк“ ще дойде и ще нареди на ГЕРБ. Няма такова посолство нито на „Козяк“, нито на „Оборище“, което така да нарежда. Иска се, препоръчва се, внушава се, но трябва да се направи по някакъв взаимно приемлив начин и той не може да бъде „Аз ще взема всички министерства, а вие - парламентарните комисии, за да ме контролирате“. Няма такава държава, в която някой да се съгласява на това!
Киpо е готов да поеме Боковия „парапет“.
7.
Haha
05.10.2023 18:59:38
14
2
Светна ли ви . Откраднатата кешовица се пренасочва в Арабските емирства след това се връща обратно чрез един човек . Роден в България . Айй големи шматки сте веднъж ви крадат втори път си плащате да изпозвате болници построени с ваши пари . Пари отпуснаи от европа за инграструктура земеделие и т.н. !
6.
Свръхчовеци, които са над закона
05.10.2023 18:01:17
0
28
Кои са тези хора? Те са продукт на времената, когато техните бащи и дядовци се ползваха с официални, държавно санкционирани привилегии. Тези бащи и дядовци раждаха своите деца с усещането, че полагат основите на династии. Децата и внуците по силата на въпросните привилегии бяха обезпечени със съответното образование и възпитание. И най-вече със съответното самочувствие и себеусещане, което включва на първо място хищния апетит към властта и доминацията и веднага след това – презрението към простия народ, който не представлява нищо повече от инертен материал, чакъл за запълване на коловозите по пътя към осъществяването на Свръхчовека. Да, хората от породата на Евгени Дайнов – наследници в династичния смисъл на отговорни фактори от Комунистическата партия и Държавна сигурност – имат себе си ни повече, ни по-малко за Свръхчовеци в ницшеанския смисъл на думата.
5.
Корупшън
05.10.2023 17:29:00
7
5
Където има обществени поръчки, винаги има корупция. Като дупе и гащи са
4.
ГЕРБ, ДПС, Възраждане, ИТН -братя по корупция
05.10.2023 17:07:01
32
6
Ей тоя докато не го направят него разкъсат с четири магнита няма да миряса да краде. Другия намагнитения какво си мисли -че като забрани руснаци да не влизат с колите си ( те няма и от къде да влязат) ще му махнат мсгнита. Е няма да стане. Докато продължават да се подиграват с всичко което е нормална практика в демократичните страни.
3.
Haha
05.10.2023 15:25:55
24
26
Сега светна ли ви лампичката на кой реално са часните болници построени с нашите откраднати пари с поставени лица .
Иначе БАЦЕ ще си разкарва задника да открива онко болница във Ветрен . Ми че тя е негова .
2.
лисицата от дб
05.10.2023 15:19:30
33
15
Стига си манипулирал бе кума лиско фен на дб. Сглобката е герб-ппдб-дпс
1.
СПИРО
05.10.2023 15:03:21
25
29
МАФИЯ ! МРЪСОТИЯ ДО ШИЯ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. 100 Кила също влезе в клуба на образованите, завърши гимназия на 37 Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Пострадалият дължал пари на извършителя Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Заповедта на министър Георги Гвоздейков е подадена за вписване в Търговския регистър днес  На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт Национален план за борба с болестта все още липсва Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Тестът за употреба на алкохол на водача бил отрицателен Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Основната идея на форума е кандидат-гимназистите да направят своя правилен кариерен избор
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори