×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зетят на Ердоган направил Турция световен лидер в смъртоносните дронове


01 Октомври 2023, Неделя, 10:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Компанията на Байрактар - Baykar, контролирана от неговото семейство, е един от най-големите износители на военни дронове

Докато елитният летателен отряд на Турция рисуваше полумесеца и звездата на националния флаг в небето на Анкара, турците на земята се надпреварваха да се снимат със Селчук Байрактар – човека, когато наричат герой, превърнал страната в ключов световен доставчик на смъртоносни бойни дронове.

Байрактар е и зет на президента Реджеп Ердоган и там, на асфалта на военната база, неговата компания Baykar показа новото си поколение безпилотни бойни самолети, които ще летят по-бързо и по-далеч и ще носят повече оръжия от съществуващите.

Новото поколение безпилотни летателни апарати отразява нарастващите амбиции на компанията, която става все по-силна в чужбина, след като Украйна използва нейните летателни апарати TB2 за борба с руските сили със значителен ефект.

През последните години Baykar се превърна в ключова част от стремежа на Ердоган да изгради самодостатъчна отбранителна индустрия с продукти, вариращи от въоръжени безпилотни самолети до изтребители и военни кораби. Всички те са предназначени да подкрепят неговата все по-настъпателна външна политика в региона, затънал в конфликти. Но след инвазията на Русия в Украйна продажбите на безпилотни самолети в чужбина също нарастват, което дава на Турция по-голямо политическо влияние извън Близкия изток.

В рядко интервю в базата на военновъздушните сили в покрайнините на Анкара Байрактар, възпитаник на Мазачузетския технологичен институт, изложи амбициите си да разшири още повече възможностите на компанията и международните продажби, за да увеличи влиянието на Турция в чужбина. Байрактар скоро ще започне масово производство на поне един от двата модерни дрона, които ще излитат от новопостроения турски мини самолетоносач TCG Anadolu. В същото време се стреми да разшири дела си на пазарите от Африка до Европа и Азия със съществуващите безпилотни бойни машини TB2 и Akinci, както и с новоразработените TB3 и Kizilelma.

Новите дронове ще „революционизират“ военното влияние на Турция от Черно море и Кавказ до Източното Средиземноморие и бреговете на Северна Африка, казва Байрактар, който е главен технологичен директор в компанията, основана от баща му и контролирана от семейството му. Те „ще позволят на Турция да извършва наблюдение и да определя точни атаки над континентите, благодарение на увеличаването на времето за полет и радиуса на действие.“

Baykar заявява, че продава водещия си самолет TB2 в 31 държави. Макар че тези продажби са предимно в развиващи се страни, това е скок в сравнение с един-двама чуждестранни купувачи преди четири години.

„Продажбите на TB2 нараснаха бързо през последните няколко години“, казва Питер Веземан, старши изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). “Една след друга държавите поръчват партиди с различни размери.“

Използването на безпилотни летателни апарати от страна на Турция подчертава променящото се лице на войната в един от най-нестабилните региони в света. Безпилотните летателни апарати обърнаха хода на десетилетната борба на Анкара срещу сепаратистката Кюрдска работническа партия в югоизточната част на страната, Северен Ирак и Сирия. Сравнително евтини за изработка и използване, самолетите през последните години помогнаха да се обърнат конфликтите в далечни места като Азербайджан и Либия в полза на турските съюзници.

Дори извън Близкия изток турските безпилотни летателни апарати вероятно ще бъдат особено ценни за държавите извън НАТО или които не могат да ги получат от САЩ или Израел по политически или финансови причини. Според Фабиан Хинц, експерт по отбрана в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, новите безпилотни летателни апарати ще увеличат репутацията на страната като доставчик на висококачествена военна техника на достъпни цени – позиция, която Турция заема сред шепа държави, произвеждащи усъвършенствани дронове.

„Без значение дали сте съюзник на САЩ или имате проблеми с тях можете да закупите (турски дронове) почти без политическа цена“, казва Хинц. „Турция също така изглежда по-отворена за трансфер на технологии и създаването на условия за местно лицензионно производство, нещо което другите производители по-трудно правят.“

Компанията направи 82% от печалбите си от износа през последните две десетилетия, каза Байрактар и добави, че производственият капацитет е бил увеличен с 50% през последната година.

Байрактар е изправен пред много предизвикателства за най-големите си амбиции. САЩ, Израел и Китай остават най-големите доставчици на дронове в света. Освен това предлаганите апарати от Байрактар не се доближават по представяне като тези произведени от държави като САЩ, казва Уезмън от SIPRI. Въпреки това турските безпилотни самолети се продават на малка част от цената.

„Възходът на Турция като доставчик на въоръжени безпилотни летателни апарати е забележителен“, казва Уезмън. „И няма съмнение, че това е част от бързото развитие на турската оръжейна индустрия, ролята на Турция като износител на оръжие и част от усилията на Турция да се превърне в регионална сила.“

Baykar е основана през 1986 г. от бащата на Селчук, Йоздемир, като компанията за производство на машини. Но Селчук проявява интерес към авиацията още като дете и когато се присъединява към фирмата през 2007 г., започва да се насочва към военното оборудване, разработвайки безпилотни бойни самолети и системи за управление на земята. През 2016 г. той се жени за дъщерята на президента, Сумейе.

След това през 2019 г. САЩ наложиха санкции на Турция заради придобиването на системи за противоракетна отбрана S-400 от Русия. Санкциите попречиха на Турция да работи над и да получи стелт изтребителите F-35 на Lockheed Martin Corp.

Това ускори усилията на Турция за разработване на собствени безпилотни бойни самолети, като Ердоган подкрепи разработването на технологията от компанията на зет си, както и от държавната Turkish Aerospace Industries. Постоянното увеличаване на износа им позволи да инвестират допълнително в научноизследователска и проучвателна дейност.

Зетят на Ердоган

Местните медии спекулират, че Байрактар може да има бъдеще в политиката на страната. Това е чувствителна тема, която той почти никога не адресира директно. „Ще се борим докрай, за да осъществим идеала за национално технологично движение“, заяви Байрактар в интервю за турска информационна агенция миналия месец. „Ще направим всичко, което е необходимо и се изисква от борбата. С други думи, ако борбата изисква политика, ние няма да се страхуваме или да се въздържаме от нея.“

Той и тъстът му споделят амбицията да превърнат Турция в самостоятелна военна сила, която да изпревари регионални съперници като Иран и Гърция. За тази цел Ердоган се впуска в нови нелеки съюзи – включително и с Владимир Путин, като тези отношения на моменти обтягат положението на Турция в НАТО.


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Продажбите нарастнали
01.10.2023 11:58:43
5
4
Ами за сметка на неПобедимата руска армия. Сирия Либия, руските колони бяха унищожени с Байрактар.
А в Украйна Украйнаааааа
https://youtube.com/shorts/bzwAUgF3Q6k?si=3xLPr_KLhXSp5dEN
Е там вече такъв дум дум яде неПобедимата армия че Байрактар се харчи като топъл хляб.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата Кой диктува в слушалките на ергена Алек Кой диктува в слушалките на ергена Алек Ергенът покорно изпълнява нарежданията на гласа от слушалката Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Направени са й 12 шева Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Представихме нови медицински програми, летни атракции и ски услуга, казват нашите пратенички на световното туристическо изложение Арестуваха изнасилвач на деца Арестуваха изнасилвач на деца Чуждият гражданин бил локализиран и задържан на територията на голям търговски обект в София Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Клиент потвърди, че наскоро е платил близо 44 000 лева за двускатен покрив, а според актуални обяви за такива пари може да се купят имоти в Слънчев бряг и Банско
Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори