×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Играта на Бойко за София - да нахрани ПП-ДБ с власт, за да увеличи зависимосттите им от ГЕРБ


21 Септември 2023, Четвъртък, 17:51 ч.
Автор: Флагман

ГЕРБ ще хвърли силите за съветници, за да контролира кметовете, суъпрявлявайки, но отново от втора линия, без отговорности

Ако някой още не е разбрал, налице е новина - ГЕРБ няма да играе за кмет на София и Пловдив. В двата най-големи града партията ще се отчете с нещо формално. 37 дни преди вота да нямаш обявен кандидат означава точно това. Дори най-великият претендент да измисли Борисов в последния момент (28 септември е финалният срок), на този претендент му трябва време - да създава, надгражда, отбива атаки, контраатакува, флиртува, пада, става... - относно послания, приятелства, врагове...

ГЕРБ се отказа от това и от поне елементарна кампания. Днешната залисия, в която се породи неуспешно очакване, че името за София най-после ще бъде оповестено, е елемент от този сюжет.

Друг бе отстраняването на десетилетния пловдивски лидер Иван Тотев (уж сам се отказа). Да махнеш в навечерието на местни избори местния партиен председател значи, че категорично си ги отписал.

А всичко това съответно показва, че на 99% се знаят отсега и новите кметове в двата града - Васил Терзиев и Ивайло Старибратов (едва ли друг, извън ГЕРБ, ще може да бие кандидатите на ПП-ДБ) Освен това няма да е чудно, ако в крайна сметка Борисов не издигне въобще кандидати в София и Пловдив, ами подкрепи чужди или независими.

Понеже много неща биха се изприказвали, следва да се разясни отсега - дори рамо за Вили Лилков в столицата, да кажем, няма да означава, че той е кандидат на ГЕРБ. Ще значи, че просто се отбива номера или се целят дребни конюнктури. Защото, за да е истински един кандидат, независимо собствен, независим или който и да е, заставането зад него става доста време преди вота - тържествено, официално, на висок глас - предоставяйки му структури, активисти, ресурси...

Случаят очевидно е обратен - за София и Пловдив Борисов просто ще отметне нещо. И друг път в България е имало подобни ситуации, но не чак за София и Пловдив. И не от партията, победила на последните парламентарни избори, водеща и в актуалните проучвания. Но Борисов, знаем отдавна, е иновативен.

Дали накрая няма да подкрепи Терзиев и Старибратов?

За причините за отказа от борба в двата града може да се гадае. Договорки в сглобката? Усещане, че ще загуби вотовете от ПП-ДБ, та да преобърне нещата "Ето, подарих ви победата!", Лош хороскоп, а и му е писнало от дребни партийни дела - всичко това отделно или накуп може да е фактор при Борисов.

Каквато и да е причината, простият факт е, че се отказва от борба.

Но случващото се не може да не бъде разглеждано и като част от по-дълбок процес - стратегия при Борисов, свързана с начина на държавно коалиране с ПП-ДБ.

"Нахранете журналистите!", казваше навремето Надежда Михайлова.

"Нахранете ПП-ДБ с власт!", казва сега мъдрият татко Бойко. Разни недорасли момченца като Делян Добрев пискат, че най-силната партия е втора управленска цигулка. Но работата е проста:

Кой е на топа на устата при социалните недоволства, като със зърнарите например? ПП-ДБ. Те са властта, от тях зависи.

Кой се тика все отпред, да прави съдебни реформи, съответно си носи отговорностите за провала? ПП-ДБ.

Кой отговаря за пътищата, отбраната, здравеопазването - народът да ги плюе при несгодите? Пак ПП-ДБ, разбира се.

Властта развращава, тепърва в ПП-ДБ ще настават разврати... Има си ценя тя, народът търси вини... Успоредно може ли някой да обвини Борисов, че не е радетел за промяна, че не подпомага светлото бъдеще?

Западните партньори например да рекат: "Ти не си атлантически всеотдаен!"? Няма как, нали осигурява машинки за гласуване в парламента; Спечели вота, но даде на ПП-ДБ всички министерства - какво повече? А докато се пържат партньорите, любвеовилно ще им "помага" с откровения, че и ДПС са част от сглобката. Ще подлива вода. Ще говори туй, а прави онуй...

Но това е политиката, сърдити не бива да има... - ето това е стратегията, измислена от татко Бойко. Казано иначе: убийство на ПП-ДБ чрез нежност - предоставяйки им власт, но и отговорността при провалите -. видоезменено старо оръжие срещу опоненти, сглупили да се прегърнат с ГЕРБ.

Нови избори, искат такива като Делян. Глупости, не сега! Нима социологическите проучвания не показват, че всеки един ден, в който ПП-ДБ се фукат, че държат кормилото на държавата, е от полза за ГЕРБ?

Трябва ли татко Бойко да разяснява на такива като Делян, че под кормилото ГЕРБ е сложила ръка на скоростта? И всички при катастрофа винаги сочат шофьора, не спътника...

Така в цялата тази ситуация Борисов ще остане и без кметове на София и Пловдив. Нищо - кметът е лицето на един град, следователно нови отговорности за формациите на промяната. Същевременно един кмет не може да управлява без мнозинство в общинския съвет.

И тук е другият тънък момент: ГЕРБ ще хвърли силите за съветници, за да контролира кметовете, суъпрявлявайки, но отново от втора линия, без отговорности. Задават се нови сглобки, не само в София и Пловдив, разбира се. Колкото повече сглобки, толкова повече организационно изтощаване на ПП-ДБ. Толкова повече зависимост от ГЕРБ.

И толкова повече разочарование в привържениците на ПП-ДБ (срещу мъничко при ГЕРБ). Търпение му е майката. Борисов играе точно тази игра.

Източник: Вестник Сега




2
Коментара по темата
2.
Евгени
25.09.2023 11:33:03
0
0
Тези нямат нахранване, власт, власт и пак власт, това само искат
1.
Fifo
25.09.2023 11:24:58
0
0
е тея си мислят, че нещо зависи от тях :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Варна е на трето място Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа От снимки във Фейсбук се вижда, че Кристиян е шофирал и други автомобили Джулая в Бургас ще бъде невероятен Джулая в Бургас ще бъде невероятен Концертът ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20 часа на 30 юни Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис (ОБНОВЕНА) Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис (ОБНОВЕНА) Илия Атанасов остана без малката си количка Смарт, полицаите му я взеха Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Почти 4-часовото излъчване от зала „Арена София“ е проследено от над половината от всички телевизионни зрители ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор Недоумяваме как за няколко месеца мнението на министъра се е променило на 180 градуса относно политиката по морския транспорт, пишат от партия "Средна европейска класа " Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Докато излизаше на сцената, за да пее в дует с Веско Маринов хита му "Лятна жълта рокля", Рачков се препъна и аха да полети напред Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Под опаковката се криело нещо гнусно и далеч не вкусно
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори