×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • ГЕРБ-СДС печели изборите, седем партии влизат в НС
  • Президентът Румен Радев ще участва в срещата на страните от формата Б9 в Рига
  • Жълт код за опасна жега в цялата страна, температурите скачат до 39°
  • Изчезна самолетът с вицепрезидента на Малави
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
  • „Булгаргаз“ предлага спад в цената на газа за юли
  • Руска хакерска атака остави без кръв болниците в Лондон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вучич изнервен, че се отлага приемането на Сърбия в ЕС


Вучич изнервен, че се отлага приемането на Сърбия в ЕС
"Чували сме за 2025 г., а сега е 2030 г. ... това са седем години", каза Вучич. "Кой знае какво ще се случи след седем години?"
Ключови думи: Сърбия, Вучич, Украйна
17 Септември 2023, Неделя, 20:07 ч.
Автор: Флагман

Украйна получила много по-голяма подкрепа за членство, макар че подала молба доста по-късно

Някои лидери от Западните Балкани са все по-разочаровани от факта, че Украйна изпреварва техните страни в процеса на присъединяване към ЕС, което допълнително забавя десетилетните им усилия за присъединяване към блока, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

"Нямам нищо против украинците", заяви сръбският президент Александър Вучич пред "Файненшъл таймс". Но нивото на подкрепа на ЕС за Украйна, която получи статут на кандидат за членство в ЕС в рамките на една година от подаването на молбата си и евентуално ще започне преговори за членство през следващата година, "ни показва, че [такава политическа подкрепа] никога не е имало за нас", каза той.

Киев подаде молба за членство през февруари 2022 г., дни след пълномащабното нахлуване на Русия, и получи статут на кандидат четири месеца по-късно. За разлика от него Белград трябваше да чака повече от четири години, след като подаде молба за започване на преговори за членство през 2014 г.

Преговорите със Сърбия в момента са блокирани от няколко въпроса, най-вече от неуспеха на Белград да нормализира отношенията си с бившата си провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г., посочва "Файненшъл таймс". Сърбия е и единствената западнобалканска страна, която не е приела санкциите на ЕС срещу Русия, което допълнително забавя перспективите ѝ за членство.

ЕС пое ангажимент да ускори процеса на присъединяване на шест страни от Западните Балкани - Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина - като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че първите присъединявания трябва да се случат до 2030 г.

Но по време на неотдавнашно събитие в Словения, последвало изявлението на Мишел, албанският министър-председател Еди Рама постави под съмнение новата цел и се пошегува, че примерът с Украйна показва, че войната може да ускори членството в ЕС.

След поредната безрезултатна среща на върха между лидерите на страните в четвъртък ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че "без нормализация няма да има европейско бъдеще нито за Косово, нито за Сърбия". Косово подаде молба за членство в ЕС през декември миналата година и все още не е получило статут на кандидат за членство.

Въпреки това Вучич заяви, че забавянето не отразява реалностите в страната му, която според него е "в много по-добро състояние, отколкото Румъния и България през 2007 г., когато се присъединиха към ЕС". Той също така обвини за това намаляващата способност на ЕС да приема нови членове.

"Чували сме за 2025 г., а сега е 2030 г. ... това са седем години", каза Вучич. "Кой знае какво ще се случи след седем години? Способността на ЕС да абсорбира нови членове не е по-голяма, отколкото беше. Имате 10 нетни вносители и 17 държави, които вземат парите им. Нито една от тях не би искала да има повече членове във ведомостта си за плащания".


 

 


В категории: Политика


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
до номер 1
18.09.2023 00:48:34
0
6
точно така, след като четох материала мислих как да формулирам мнението си и щом прочетох твоя коментар - еми това е !
3.
Хахахаха
17.09.2023 21:12:40
0
15
Тези ще имат 2 пъти повече проблеми от севмак. Хърватите как им се канят, не е истина.
2.
един
17.09.2023 20:42:56
1
17
Тези още не са разбрали че вече са едно жуже. Няма е вече бившата Югославия която беше ухажаван и от изток и от запад.
1.
1
17.09.2023 20:21:41
3
29
Сръбски к.урви разкрачени между ссср и Китай А ИСКА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пламъци и в София, има загинал Пламъци и в София, има загинал Огънят е пламнал към 01:00 часа след полунощ Пожар в пловдивска болница, евакуираха пациентите Пожар в пловдивска болница, евакуираха пациентите Десет екипа на пожарната с автомеханична стълба изпратени в УМБАЛ „Свети Георги“ Седем партии влизат в парламента при 100 процента обработени протоколи Седем партии влизат в парламента при 100 процента обработени протоколи Най-новата формация в Народното събрание е „Величие” Пари и любов за Девата, а Везните да се пази от измамници! Пари и любов за Девата, а Везните да се пази от измамници! Хороскоп за деня – 11 юни 2024, вторник  Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание
Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Пеевски и Борисов ще са изкушени да заключат вратата и да останат насаме с хладилника Виц на деня Виц на деня Две блондинки на парти:
- Муцка, с еднакви дрехи сме. Как ще ни различават?
- Aма че си тъпа... Аз съм кръвна група 0, ти си АБ!
Виц на деня Виц на деня - Марче, ти какви мъже харесваш? По млади или по стари?
- По стари.
- Защо?
- Имат по слабо зрение!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Телето проглежда веднага след раждането си, котетата - след 5 дена, а мъжете чак след сватбата!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори