×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

6 супер ползи от скачането на въже


01 Септември 2023, Петък, 19:19 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тренирайте цялото си тяло

Ако искате да сте във форма, вероятно сте склонни да опитате всичко. Но понякога липсата на време може да ви принуди да пропуснете тренировката. Вместо това, обаче ви предлагаме хитър начин да се раздвижите и да изгорите калории, при това у дома. В следващите редове ще ви споделим няколко невероятни ползи от скачането на въже. А ето ги и тях:

Страхотна кардио тренировка 

Можете да използвате скачането на въже, за да поддържате здравето на сърдечносъдовата си система. Американската кардиологична асоциация дори създаде фондация, наречена Jump Rope For Heart (Скачане на въже за сърце). Доказано е, че скачането на въже намалява риска от сърдечни заболявания и спомога за предотвратяването на противовъзпалителните процеси в организма. Американската асоциация за здраве, физическо възпитние и отдих публикува проучване, което показва, че скачането на въже е по-ефективна тренировка от джогинга.

Не на последно място, с това упражнение можете да изгорите доста калории – цели 200 само за 20 минути! Ако скачате на въже 5 дни в седмицата пък можете да изгорите цели 1000 калории!

Стимулира работата на мозъка 

Физическите упражнения са полезни за дейността на мозъка. Но дейности, които изискват повече съсредоточаване и концентрация (като танци или скачане на въже), имат по-голямо въздействие върху когнитивните функции, отколкото упражненията сами по себе си (като бягаща пътека или стационарен велосипед). Най-добрите тренировки, които ще подпомогнат работата на мозъка ви включват координаци, ритъм и стратегия.

Когато скачате на въже, вие стимулирате и двете полукълба на мозъка. Придобивайки нови умения, вие помагате на мозъка си да произведе нови нервонни връзки. Ето защо, следващият път когато скачате не въже, можете да се опитате да направите някои нови трикове – като различни посскоци или фигури.

Скачането на въже може да ви подготви за други дейности 

Можете да използвате скачането на въже, за да загреете тялото си преди да започнете друга физическа активност. Така ще повишите бързо сърдечната си честота и ще задействате кръвообращението. Международният журнал за спортна физиология и физическо представяне (The International Journal of Sports Psycology and Performance) публикува изследване през 2019-та година, което показва как скачането на въже подобрява индекса на реактивна сила и цялостното представяне на любители бегачи.

Подобрява координацията 

Проучване от 2017-та година установи, че скачането на въже може да подобри двигателната координация при деца с аутизъм, при които има наличие на проблеми с координацията и баланса. При тази дейност няколко части на тялото си комуникират, за да се извърши едно движение - краката трябва да скачат в такт с въртенето на китките, като по този начин се създава непрекъснато скачащо движение.

Укрепва костната плътност 

Плътността на костите е показател за тяхната здравина. Ако в тях има наличие на повече минерали като калций, например, това може да означава, че те ще са по-малко податливи на счупвания. По-голямата костна плътност може да намали риска от развитието на остеопороза по-късо в живота, особено при жени. Според едно проучване, момичета на възраст от 11 до 14 години, които скачат на въже всяка седмица имат по-висока костна плътност, в сравнение с тези, които не скачат на въже. Корейското дружество за изследване на костите и минералите също препоръчва на хората да скачат на въже по 10 минути на ден, за да подобрят здравината на костите си. Според треньора на звездите Джилиън Майкълс: “Скачането на въже изгражда плътност на костите чрез своето въздействие. Когато тренираме с взаимодействие, ние натовараваме костта по-агресивно от повечето форми на тренировка. Тялото реагира на този процес, като ремоделира костта, за да стане по-здрава и плътна.”

Тренира цялото тяло 

Освен предимствата като кардио тренировка, скачането на въже е страхотно укрепващо упражнение, което натоварва цялото ви тяло. Докато скачате, вие укрепвате мускулите в долната част на тялото, като прасците, глутеуса и предните мускули на бедрата (квадрицепсите). Освен това, обаче вие ще ангажирате и коремната област, раменете и ръцете си – при това едновременно. Скачането на въже изисква доста усилия, за да може цялото тяло да остане стабилизирано. Ето защо, това е идеална тренировка за всички части на тялото, при това за нея не ви е необходима никаква екипировка и специализирано оборудване.

източник: az-jenata.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори