×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Голямата синя черноморска тоалетна или колко са вкусни делфините


Голямата синя черноморска тоалетна или колко са вкусни делфините
Голямата синя черноморска тоалетна се среща и в рибарското пристанище на Созопол
16 Ноември 2011, Сряда, 17:56 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимка и видео: автора

"По-забавно е да говориш с хора, които не използват дълги трудни думи, а по-скоро кратки и лесни, като например "Какво ще кажеш да хапнем?"..."
Мечо Пух

“Голямата синя черноморска тоалетна” е относително нов вид животно. Или растение. Още не е ясно какво точно представлява, защото не е добре изследвано. За това пък е много добре наблюдавано. Смята се, че в България започва разпространението си някъде в средата на миналия век, когато през ранния комунистически ентусиазъм изригва индустриалната революция. Тогава край бреговете на Черно море започва натрупването на предимно органичен материал, който още през първите години придобива собствени форми, размери и разум и започва да вреди на рибари, туристи, животни и растения.

Странни разтвори от азот и фосфор, нефтени замърсявания, отпадни води, пестициди и полихлоридни вещества, тежки метали, радиация, отпадъци. Това е приблизително устройството на Голямата синя черноморска тоалетна. Нейното поведение рядко е предвидимо. За часове може да задръсти пристанището на Созопол и да развали фона на снимката за спомен на немецът, приседнал нервно на ръба на някоя от дървените лодки. Черноморската тоалетна е виждана да се натрупва и по скалите на морски резервати и там да се размножава със силни зловония и гнилоч, които биха накарали дори строителна бригада да спре работата си по близката тузарска вила.

Рибари от Созопол се оплакват, че при бурно море при сблъсък с Голямата синя черноморска тоалетна може да получите

изгаряния по лицето и обриви по кожата

(виж видеоматериала). Според тях рибите в Черно море се плашат от новия заселник и понеже някои екземпляри са със слаби сърца, нерядко умират при среща с Черноморската тоалетна. За последните 50-60 години са наблюдавани безброй случаи на унищожаване на риби от страна на Голямата синя черноморска тоалетна, но никой от тях не е документиран и по тази причина популацията й продължава да нараства.

Роднина на Голямата синя черноморска тоалетна е Тихата бяла дунавска клоака. За нея се знае много, понеже е разпространена в няколко страни от ЕС и съществуват много проекти за изследване на произхода и развитието й. От 2007г. с влизането на България и Румъния в ЕС, започва да се появява надежда от страна на обитателите на Черноморския регион, че ще получат помощ от страна на братските европейски страни  под формата на парични средства, които най-безкористно ще се вложат в изучаването на Голямата синя черноморска тоалетна. До този момент, средата на ноември 2011г., единствената стъпка в тази посока е докладът на европейския депутат от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова, наречен „Настоящо и бъдещо управление на риболова в Черно море”. Той бе приет с огромно мнозинство на 13 септември тази година, с което вкара Черно море в списъка за чакащи финансовите средства, отпускани от ЕС. Като бонус получаваме и европейско законодателство заедно с интегрирана морска политика в Европа и ЕС.

През изминалите 20 години, както и периода преди това, никоя от шестте страни, граничещи с Черно море, не поде инициатива за координирани действия срещу очевидното вредно въздействие на Голямата синя черноморска тоалетна. За такъв затворен басейн появата на всеки нов вид е от голямо значение, особено толкова бързоразвиващ се, както е Черноморската тоалетна. До скоро животът в Черно море зависеше от Генералната дирекция за Средиземно море, към която беше прикачен. На последното заседание на въпросната дирекция, продължило пет часа,

на Черно море са били отделени десет минути.

Делфините са морски бозайници от разред Китоподобни. От съществуващите по света 36 вида, повечето океански, в Черно море се срещат три. Смятат се за най-интелигентните животни на Земята, понеже мозъкът им е силно нагънат като човешкия, но е по тежък с около 500 гр. Делфините в Черно море имат неприятния навик да влизат в таляните на рибарите и да си хапват наготово уловената риба. Рибарите наричат това “унищожаване на рибата” и, за да отучат морския бозайник от това, често го убиват, надявайки се намиращите се наоколо делфини да имат едно на ум - нали са много умни. В началото на 60-те години на миналия век обаче делфините толкова отказвали да си взимат поука, че се наложило да бъде забранено избиването им поради опасността от изтребване. Не се знае

кой първи е вкусил от делфинското,

но стари рибари разказват, че било голям специалитет. Оказало се обаче, че уловът на риба в Черно море не зависел от апетита на делфините, а напротив. Елегантните рибоподобни всъщност гонели рибата от дълбоките части на морето към по-плитките и помагали в голяма степен на рибарите.

Към момента няма точни данни за популацията на делфините в Черно море, според различни оценки те са между 100 хиляди и 200 хиляди, стана ясно това лято от думите на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева. От къде има тези числа не се разбра, но за нея беше важно да изрази някаква позиция относно откритите трупове на делфини на плажа на къмпинг “Корал”. Имаше предположения, че морските животни са били убити от рибари.

Всъщност делфините сами са се убили. Така, както преди около 20 години морето край Шкорпиловци само за два дни изхвърля на брега близо 300 мъртви делфини. Не защото са били болни от бронхопневмония, а защото

сами са избрали да умрат.

Няколко години по-късно стотици от морските бозайници изплуват безжизнени на кримското крайбрежие. Причината не е вирусът на морбили, а свободната воля на делфините. Те искат да ни помогнат, давайки ни много важен знак с цената на живота си. Делфините не могат да се борят с Голямата синя черноморска тоалетна. Тя не е само нефт, торове, биологични отпадъци и радиация, пластмаса и тежки метали. Голямата синя черноморска тоалетна разполага с огнестрелни оръжия, моторни лодки и мрежи. Тя извършва международни сделки и транзакции, управлява заводи, танкери и капанчета.

Голямата синя черноморска тоалетна се състои от приблизително 10 385 000 души, живеещи в черноморския крайбрежен район, които изхвърлят около 571 175 000 куб. м канални мръсотии на година в Черно море или по теченията на реките, откъдето отиват в морето.

Делфините са наши приятели, владеят телепатия и усещат мислите на хората. Човекът се замисля най-силно за екологията при вида на умиращо от негови действия животно. Докато само мислим и не действаме, докато крием проблема зад разни сложни терминологии и скалъпени статистики,  Голямата синя черноморска тоалетна ще завзема все по-големи територии, а делфините ще продължават да умират.



В категории: Здраве


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 1
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
1
Коментара по темата
1.
Титан
16.11.2011 20:54:03
0
6
Освен Черноморската тоалетна, ние си имаме още и планински тоалетни, речни тоалетни, тоалетни в нивите и горите, въобще градовете ни са тоалетни, пътищата ни също, дори небето е заприличало на сметище от прехвърчащите и събиращите се на рояци през зимата найлонови торбички и какви ли още не форма на човешката глупост! Дали и в главите ни не е...?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори