×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас


Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас
Очакваме отваряне на оперативните програми, Плана за възстановяване и ясна държавна политика за проектите на Бургас, каза Димитър Николов
25 Юли 2023, Вторник, 14:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но държавата липсваше през това време - 10-12 проекта са забавени

Кметът на Бургас Димитър Николов даде кратък брифинг пред журналисти в една от почивките на 54-ото заседание на Общинския съвет днес. Със сигурност той не е на вълна "избори", дори напротив. На общинската сесия  нееднократно призоваваше съветниците да мислят като управленци и да подхождат отговорно, а не да се подхлъзват в популистката ниша. Николов говори за летния сезон, трудностите и предизвикателствата, с които се е сблъскал по време на отиващия си мандат.

- Г-н Николов, какви са първите данни за сезон 2023?

- Преди няколко дни един норвежец ми показа новина от български източник, препечатана в тамошни медии с гръмкото заглавие: „Голяма опасност наближава българското Черноморие, внимавайте, когато планирате почивката си!“. Вие знаете, че са направени множество изследвания и се доказа, че няма опасност за нашето море от язовира Нова Каховка в Украйна, но за съжаление се разпространяват такива новини, които се отразяват на сезона. На фона на тези лоши цифри в началото, добрата новина е, че втората част на лятото се очертава да е доста по-силна. Разговаряхме с ръководството на летище Бургас, очаква се 20-22 % ръст на полетите през септември и още по-голям за октомври. Така, че се надяваме да компенсираме слабото начало на сезона с по-силен финал. Другата добра новина е, че имаме сериозен скок на броя на туристите от Полша, които са хитът на този сезон. Великобритания отново увеличава туристопотока към Бургаска област, имаме и нови дестинации като Кувейт, Испания. Отчитаме и ръст на полетите от Ереван, Армения. Заради всичко това с доза оптимизъм гледаме към финала на сезона.

- Ако облечем тези тенденции в цифри може ли да кажем какъв е спадът на туристи до този момент и ще наваксаме ли изоставането до края на сезона?

- В момента обобщаваме тази информация, защото е специфична. Едно е кацнали туристи на летището, а друго – броят на реализираните нощувки. Това, което мога да ви съобщя категорично е, че за град Бургас имаме ръст. Той до известна степен се дължи на културната ни програма и спортните мероприятия.

- Днес представихте отчета си за управление за периода 2019-2023, реализирани са редица важни проекти, но какво не успяхте да свършите и Ви се искаше да го видите в отчета за този период?

- Много са проектите, касаещи най-вече национално финансиране, от европрограмите и от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Истината е, че вече сме в 3-ата година на програмния период, а все още нямаме стартирали европейски програми. Тези проекти, които разработихме преди три години за съжаление още не сме ги стартирали. Всички се радваме, че имаме редовно правителство и се надяваме скоро да започне работата по тези програми. Хубавото е, че в новия програмен период ще се дава по-голям акцент не на броя на внесените проекти, а на тяхното качество. Тук мисля, че Бургас е по-подготвен. Твърдя, че ние имаме качествени проекти, които ще получат по-голям брой точки и финансиране.

- Все пак кои проекти Ви се искаше да видите изпълнени?

- Отдавна очаквах да видя старта на изграждането на детската болница, виждате колко е бавен процесът. Парите от оперативната програма, както се казва на счетоводен език, още не са се появили на екран. Тепърва започва приемът на интегрираните териториални планове и общо взето това, което трябваше да се случи преди две години стартира едва сега. Имаме и забавени проекти, свързани с трафика на Бургас, също по независещи от нас причини. Давам ви пример – ул.“Индустриална“, където трябваше да бъдат сменени тръбопроводите на ВиК до началото на летния сезон, за да може ние да асфалтираме тази улица. Не сме го направили, защото още се работи по тази улица с подземната инфраструктура, а искахме да я използваме и когато има тапа на бул. „Тодор Александров“ да насочваме част от трафика през ул. „Индустриална“. Мога да ви изброя поне 10 улици в ж.к.“Възраждане“, които също трябваше да бъдат със сменени водопроводи и канализация. Щом това се случи ние сме в готовност веднага да асфалтираме и оправим тротоарите.

- Докъде стигна работата по обхода за ж.к.“Меден рудник“?

- Проектът като технически параметри от наша страна е готов отдавна. Предложихме на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) още по-евтин вариант, тъй като намерихме техническо решение да елиминираме мостово съоръжение за сметка на допълнителен насип. Убеждаваме АПИ, че това е важен проект за цялото Черноморие, защото помага за облекчаването на трафика, а и за развитието на Южна промишлена зона. За съжаление всички тези ангажименти, които държавата трябваше да изпълни, просто не се случиха през последните години. Заради това се надяваме вече да има бюджет, за да видим отражението в него на нашите искания. Това, което мога да ви гарантирам, е че администрацията не е спирала да работи. Имаме готови проекти и за 4 броя етажни паркинги, но по тях от година и половина няма никакво движение. Настъпило е едно безвремие, средствата се бавят и не може да направим нищо. Готови сме с поне 10-12 стратегически проекти за Бургас - за детски градини, училища, паркове, спортни площадки, чакаме само да се отворят програмите за финансиране.

- Това ли е най-тежкият ви мандат?

- Да, това са най-тежките години, откакто съм кмет, защото  активен човек като мен изпитва безсилие като види, че нещата не зависят от него. Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но човекът с когото трябва да говориш, за да получиш финансиране не поема никакъв ангажимент. Служебният министър казва, че след един месец си тръгва, идват нови избори и така вече две години и половина. Но аз винаги съм бил оптимист и вярвам в своите сили и на моя екип, че финансовата година ще е по-добра за Бургас. Машината на Община Бургас работи, проектите се произвеждат и ние сме готови с нови и интересни предложения.


В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 2
България Всички новини
Българската Анджелина Джоли покори Еверест Българската Анджелина Джоли покори Еверест . За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Стотици бургазлии се хванаха на хората и си припомниха българските традиции Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Вижте как можете да удължите живота си... Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Съдбата на завод "Бронз" става ясна на 16 май Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Едно от решенията - достойно заплащане Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Спортисти и треньори не са получавали заплати от декември Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат
Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори