×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Помощ! Счупих живачен термометър, какво да правя


21 Юли 2023, Петък, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Първо изведете всички хора и животни от мястото, където е счупен живачният термометър

Измерването на телесната температура с живачни термометри скоро съвсем ще остане в историята. Световната здравна организация (СЗО) заедно с организация "Хелт кеър уидаут харм" пое инициатива за изваждане от продажба и употреба съдържащите живак термометри за измерване на телесна температура до 2020 г. Причината е множеството вредни здравни последствия върху хората от живака - основната съставка в медицинския уред, която е и силно токсична. Тя може да причини увреждания на мозъка, храносмилателната система, очите, бъбреците и други части на тялото на човек. Ако малко дете погълне част от живака, непременно предизвикайте повръщане и веднага се обадете на Бърза помощ. Ако все още разполагате със старите живачни термометри и без да искате го счупите, разберете какво ви е необходимо, за да почистите безопасно и как правилно да го направите.

Какво е необходимо, за да почистите живак:
найлонов плик с цип;
дебела торба за боклук;
гумени, нитрилни или латексови ръкавици;
хартиени кърпи;
картон или гумена миячка;
пипета;
тиксо или крем за бръснене;
малка четка за рисуване;
сяра.

Ето как да постъпите при счупване на живачен термометър:

Изведете всички хора и животни от мястото, където е счупен живачния термометър, като внимавате никой да не преминава около мястото на счупване или да докосва живака. Ограничете мястото на произшествието. Живакът се задържа по повърхностите и лесно може да бъде съсредоточен само в една част на помещението.

Отворете всички прозорци и врати, за да влезе чист въздух и затворете всички вътрешни врати. Не позволявайте на деца да ви помогнат да почистите разлива.

Преди събиране на живака си сложете гумени ръкавици - веществото не трябва да влиза в контакт с кожата.

Възможно най-старателно съберете всички части на термометъра в стъклен буркан със студена вода и затворете капачката. Водата е необходима, за да не се изпарява живакът. Поставете буркана далеч от отоплителни уреди.

Съберете малките капчици с помощта на спринцовка, между два листа хартия, лейкопласт, тиксо или мокър вестник.

Бавно и внимателно изстискайте живака върху хартиена кърпа, след което я сложете в пластмасов плик с цип. Обезопасете и поставете етикет върху него, според изискванията на местното здравеопазване или пожарна, за да предотвратите възникване на здравни последствия.

Поставете крем за бръснене на върха на малка четка за рисуване и внимателно намажете засегнатата повърхност, за да може да видите по-малките частици стъкло. Алтернативно може да използвате тиксо, за да съберете останалите малки фрагменти. Изхвърлете четката или тиксото също в плик с цип и залепете етикет.

Може да използвате и сяра на прах. Тя абсорбира най-малките капки живак и ги прави по-лесни за виждане, променяйки цвета си от жълт към кафяв. Освен това свързва живака и го прави по-лесен за премахване с пипета, потиска дори и изпаряването му.

Поставете всички използвани материали за почистване, включително ръкавиците, в торба за боклук и се свържете с местния здравен отдел, общински орган за отпадъци или местната пожарна, за да разберете как правилно да изхвърлите отпадъците.

Почистете мястото на разлива с разтвор на белина. Ако не разполагате с никакъв хлорен препарат, направете гореща сапунена вода с 30 грама сода бикарбонат и 40 грама настърган сапун на 1 литър вода.

Поддържайте зоната добре проветрена за поне 24 часа след почистването.

Ако усетите някакво здравословно неразположение, незабавно потърсете лекарска помощ.

Ето какво не бива да правим:
Не изхвърляйте в коша за боклук счупения термометър. Когато се изпарят, 2 грама живак могат да замърсят 6000 кубични метра въздух.
Не събирайте с метла живака - това може да го направи на още по-малки топчици с прах, които да се разпространят още по-лесно.
Не събирайте живака с прахосмукачка, тъй като вкараният в нея въздух улеснява изпаряването на течния метал. Вакуумът разпространява живака във въздуха и увеличава експозицията.
Не докосвайте и не стъпвайте с обувки или боси върху замърсени с живак повърхности, тъй като те могат да разпространят живака наоколо. Изперете в пералнята дрехите и обувките, които са били в контакт с вредното вещество. Ако е възможно, по-добре ги изхвърлете.
Не изхвърляйте живака в канала на мивката. Той може да остане в канализацията и да причини бъдещи проблеми при ремонт на водопровода. Освен това може да замърси септичната яма или пречиствателната станция, а премахването на живак от отпадъчните води е изключително трудно.

Алтернативи на живачните термометри

В днешно време може да се сдобиете с разнообразие от точни и надеждни термометри без живак. Най-сходните алтернативи са контактните елетронни (дигитални) или флуидни термометри, с които температурата се измерва по няколко начина: орално, ректално и под мишницата. Друг вариант са безконтактните (инфрачервени или лазерни) термометри - те се използват за измерване на температурата на бебета и деца.

източник: Фрамар


В категории: Животът


2
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
2
Коментара по темата
2.
Baywatch73
22.07.2023 00:20:59
0
3
Ако може да извикат пожарната и телевизията,още по добре. Да ва ева и шашкалниците!
1.
Ханко Брат
21.07.2023 20:53:57
0
3
Наври си го отзад!)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори