×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да се отървем от комарите - ето от кои подправки бягат


17 Юли 2023, Понеделник, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Ароматът на листата от мента е крайно неприятен за комарите и ги отблъсква

Наши добри съюзници против комарите, особено в летния здрач, репелентите са важна част от борбата срещу тези досадни и неприятни насекоми, винаги готови да ни ужилят навсякъде по тялото.

Но, освен химическите кремове и спрейове, може да се защитим с едно много по-естествено и натурално решение: растения, които често използваме за подправки! Вижте селекция от седем билки по-долу, които помагат за предпазване от комари по естествен път.

1. Цитронела (лимонова трева)

Клонките на цитронелата помагат за предпазване от различни насекоми. Използвана в производството на репеленти заради своето етерично масло, цитронелата в природната си форма също е доста ефективна срещу комари. Често срещано в проектите на ландшафтните архитекти, растението проявява добра устойчивост на по-влажни почви и ползата от него е безспорна. При това има различни лечебни и успокояващи свойства и обича слънчева среда, особено когато е засадено в саксии.

2. Лавандула

Лавандулата е едно от най-популярните лилави цветя на планетата и показва добри ефекти срещу насекоми. Широко използвана във фармацевтичната индустрия, тя може да ни послужи и като добър натурален репелент против комари. Ароматът на листата и цветовете допринася също и за много приятното ароматизиране на жилището, а свойствата на вида предлагат няколко терапевтични ефекта срещу възпаления, болка и инфекции.

3. Босилек

Ароматът на босилек носи приятни усещания и отблъсква комарите. Ако имате по-малка градина или разполагате с най-обикновена саксия (за предпочитане керамична) в апартамент и сте в район с голямо разпространение на комари, може да използвате растения с по-интензивна миризма, включително подправки. Такъв е случаят с босилека, който може да се отглежда даже в малка саксия в кухнята или в други места на жилището.

4. Розмарин

Добре познат в гастрономията, розмаринът е добър съюзник срещу комарите. Използван като специфична подправка в различни ястия и независимо, че в кулинарията не всички са негови поклонници, розмаринът представлява много добро решение срещу комари. Малките клонки могат също да ви предпазят от молците в дрешниците, гардеробите и килерите; достатъчно е да са свежи и поставени на мястото, което искате да предпазите от вредните насекоми.

5. Болдо

Листата на това южноамериканско растение имат горчив вкус, а миризмата отблъсква комарите. В аромата им присъстват камфорови нотки, използват се като подправка и за чай. Плодовете може да се ядат. Болдото е известно със своите отлични лечебни свойства, широко използвани във фармакологията.

6. Мента

Ароматът на листата от мента е крайно неприятен за комарите и ги отблъсква. В качеството си на универсална подправка, както дивата, така и култивираната мента (джодженът) влизат в много кулинарни рецепти на цялата гама от предястия до десерти и имат противовъзпалителни свойства с положителен ефект върху храносмилателната система. Растението също така защитава кожата, като същевременно предпазва от възможни насекоми, които биха могли да ухапят хората - от комари до мравки. При отглеждане в саксия обаче изисква специално внимание. Това е силно доминиращ вид, затова трябва да се ограничава разпространението му, включително в самата саксия.

7. Седефче

Седефчето е едно от най-известните растения за прогонване на лошата енергия – а покрай борбата с това злодейско явление, също помага и срещу комарите! Известно в средите на гадателите и алтернативните лечители като защитник от урочасване и „лоши очи“, седефчето е добро средство не само срещу черна магия, но и против досадните хапещи насекоми. Видът обаче може да бъде токсичен за домашни любимци. Препоръката на озеленителите е в стайни условия да го поставяте в по-високи саксии, недостъпни за нашите малки и любопитни четирикраки приятели.


В категории: Здраве


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори