×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рибата в морето край Несебър изчезна, на турнир по подводни спортове състезателите доста се озорили


Рибата в морето край Несебър изчезна, на турнир по подводни спортове състезателите доста се озорили
Атанас Катрафилов сподели, че когато се е гмуркал на северния бряг, е намирал монети, сечени в Несебър от времето, когато още градът е бил Месембрия
11 Юли 2023, Вторник, 09:50 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Правнук на славния поп Сава Катрафилов разказа как дедите ни се криели от слънцето на пясъка с тенти от колове за домати и чаршафи

За съжаление рибата в Черно море почти изчезна, а преди два дни имахме турнир и състезателите се наложи да положат много усилия, за да е удовлетворителен улова им. Това каза пред БНТ правнук на славния поп Сава Катрафилов – Атанас. 

Той бе представен като дългогодишен председател на федерацията по подводни спортове.

Атанас Катрафилов е потомък на национален герой в борбата за свободата на България, който е бил част от Ботевата чета и е допринесъл за развитието на Бургас, където е бил един от първите учители заедно със Стоян Шивачев. Поп Сава Катрафилов загива с развято в ръка знаме в сражението при Милин камък, а неговия правнук е сред легендарните гмурци. 

„В моето детство на северния бряг в Несебър сме намирали монети, които са сечени в града. Те са от т.нар. месембрийки“, разказва Атанас Катрафилов. 

„Имаме два клуба в Несебър за подводни спортове. Единият е Месембрия, а другият – Несебър“, уточнява той.

„В състезанието по подводни спортове момчетата трябваше да се гмурнат на дълбочина от 10 до 20 метра петдесет пъти без кислородни бутилки. Те са само с шнорхел, маска, плавници, неопрен“, разказва потомъкът на Сава Катрафилов. 

„За 3 минути малко неща може да се видят, каза той, след като водещият го пита дали може да се видят руини от старинни сгради“, добавя той.

„Несебър е уникален град. Живея на 50 метра от старата митрополия, която е от 4-5 век и е едно от най-атрактивните места в града“, разказва Атанас Катрафилов. 

„Несебър е съществувал от 6 век преди Христа. Основан е от траките и впоследствие е завладян от византийците. През 812 г. хан Крум превзема Несебър“, добавя той.

„Преди хората идваха с колчета за домати и си слагаха чаршаф, за да се пазят от слънцето, а сега са разпънати чадъри и шезлонги на цена от 8 лева. Имаше наблизо на дамата дюна чешма и хората си слагаха там дините и пъпешите, за да се изстудяват“, каза още дългогодишен председател на федерацията по подводни спортове.


В категории: Несебър


16
Коментара по темата
16.
До всички от провинцията
12.07.2023 02:05:17
1
2
През лятото прясна риба е само сафрид, попчета, цаца, барбун - и все дребни, ако ги има.
Много се кефя, когато всичко разбиращите от вътрешността на страната, най-вече отворените шопета, се постват и тагват как ядат пресен чернокоп и паламуд през лятото ...
15.
Христо Василев
11.07.2023 18:21:53
0
6
Евала призна че по българското черноморие не се яде прясна риба Българска
14.
*********
11.07.2023 16:19:32
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Местен
11.07.2023 14:57:02
2
4
Или просто, водата е пълна с фекалии, а рибата не иска да плува в лайна!
12.
Божинката
11.07.2023 14:51:45
1
5
Няма риба защото рибата я няма.
11.
Xxx
11.07.2023 14:10:40
2
8
Да не би защото е много чиста водата,затова да е изчезнала рибата?
10.
:)
11.07.2023 14:01:47
1
8
Този тотално разплиска легена. Бе крийте се по сенките като не ви понася жегата. Обаче №7 е прав , че траловете ебаха майката на дъното.
9.
Вип на Випа
11.07.2023 13:54:02
0
6
То и сега е пълно с кауни там
8.
*********
11.07.2023 12:04:03
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Лячкин
11.07.2023 11:50:04
2
8
Бре, Какавата бил човека анфибия. Ние го знаем като селски даскал който караше децата да носят по едно яай е по рисуване а после яайцата оставха за даскала. Но за траленето е напълно прав. Есено време корабите влизат във заливите, тралят със уж пелангични тралове но пригодени за дъни. Лапачите от ЯАРА хал хабер си няматlщото са назначени по политически. Използва се за мотив за траюенето една заповед по Живково време за един сезон корабите да влезнат във зсливите. Тези години отдавна минаха, заповетта на соц монистъра нито е обнародвана нито е разглеждана от народно събрание но се изпълнява и никой не го е еня че се унищожава морето. Торбите пълни, няколкото със подарени им от комунистоте кораби и капитал за закопуване на такива доволни. Абе цървуланковска държава. Във момента копърката е глава опашка, дребна, не расте стигнала е санитатният миномум а със нея се хранят едрите риби. Изобщо истървана работа. Бог да пази България и морето
6.
Биляна Бийч
11.07.2023 11:05:49
3
10
Катрафилата- жива легенда. Жив и здрав все така :)
5.
Още тралете
11.07.2023 10:59:20
1
33
Продължавайте да тралите с траловете, суркайте с тия железа дъното и разбивайте флора и фауна. После- що нама риба? Щото убивайки най малките рибки и разваляйки местообитанието им с траловете, разваляте хранителната верига и дъното става пустиня. Накрая цаца ще внасяме ,аради алчността на някои хора
4.
уффф
11.07.2023 10:55:44
1
17
всичко се оср@ яко !!!!
3.
Да се чудиш
11.07.2023 10:47:18
0
16
и маеш защо дори и рибата бяга от тези чудни води... Но животните по принцип са по-умни от двукраките. Повечето кучета не докосват хамбургери например. А може и първа да се е уплашила от "бизнеса" по брега... Хората я следват, но пак като по-глупави и по-търпеливи, все още не със скоростта с която заслужава.
2.
Бай Ставри
11.07.2023 10:18:58
5
19
Водата е прекалено чиста, рибата обича по да е мътна....ама за къпане става ....успех на смелите......
1.
ПС
11.07.2023 10:09:28
5
16
Тъй е като няма лайна за ядене, рибата ще изчезне !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Пострадалата е в болница с множество рани по главата Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Шоуменът стигнал до тежка депресия след като загубил гласа си В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден Денят ще започне с литургия в храма "Св. Никола" Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Известният бегач смята да покори и трите етапа в престижното състезание в остров Мадейра и да се завърне с много медали за България Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Пратениците на организацията ще присъстват на презентация с участието на деца от спортните клубове в града Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Първата имунизация ще е 6 седмици след раждането Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Вижте програмата Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Времето за реакция огнеборците е много ограничено и всяка минута е от значение, но не и ако дадена улица е блокирана от джигит Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Журналистът Петър Волгин със сигурност е основното острие на Възраждане на предстоящия вот
Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия
Люба КУЛЕЗИЧ Люба КУЛЕЗИЧ Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори