×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гешев пращаше информации до медии, по които после почваше проверки, твърди Сарафов


Гешев пращаше информации до медии, по които после почваше проверки, твърди Сарафов
За мен е стресиращо проверки да се образуват по такъв начин - по сигнали, написани от несъществуващи лица или по статии, изпратени до определени медии, коментира Сарафов
06 Юли 2023, Четвъртък, 14:21 ч.
Автор: Флагман

От офиса на Гешев били писани статии, пращани до две определени медии

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов бе поканен за изслушване пред пленума на ВСС по повод проверките, които са започнали във ВКП по времето на Иван Гешев и по които са проверявани и призовавани членове на ВСС, пише Епицентър.бг.

"Тези проверки считам, че наистина са тенденциозни, с цел натиск над членове на ВСС - за отказ и оттегляне на искането за отстраняване на главния прокурор и отвод, за да намалеят гласовете и да не бъдат достатъчно за отстраняването на Гешев", обобщи и.ф. главният прокурор Сарафов.

"За мен е стресиращо, ще го кажа като човек и като магистрат, проверки да се образуват по такъв начин - по сигнали, написани от несъществуващи лица или по статии, изпратени до определени медии, които след това се проверяват", коментира Сарафов.

Той потвърди, че администрацията на главния прокурор Иван Гешев са писали статии, които са били изпращани до две определени медии. Те бяха писани от служители на публична комуникация, бяха качвани на сайтовете и след това ставаха повод за образуване на предварителни проверки", обясни механизмът Сарафов.

"Няма да дам характеристика дали е морално и дали е законно, защото тези действия трябва да бъдат обект на проверка", посочи Сарафов.

"Бяха инициирани и започнати всички тези проверки само и единствено от определени прокурор от ВКП с резолюция лично от Иван Гешев", обясни и.ф. главният прокурор и припомни, че е назначил ревизия за личните проверки. По думите му, има 8 такива проверки, които са започнали прокурори от ВКП. Той подчерта, че е недопустимо прокурори от ВКП да извършват такава проверка.

Висшият съдебен съвет обсъжда данните за натиск над членове на съвета, инициирали искането за предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. В съвета са изпратени данни от прокуратурата, според които във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са образувани няколко преписки и дела.

Огнян Дамянов внесе яснота по една от преписките, прераснали впоследствие в досъдебно производство.

"По отношение на първата преписка искам да посоча, че предложението, което с колегите ми направихме (за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев - бел. ред.), беше с дата 12 май. Три дни по-късно тогавашният главен прокурор дава пресконференция, на която говори за търговия с влияние и корупция по отношение на висши държавни органи, вероятно и за ВСС. Същия ден служител от администрацията на главния прокурор изготвя докладна записка за пресконференцията на главния прокурор, която му е предоставена, който поставя резолюция за проверка", обясни Дамянов.

"ВКП не е първоинстанционна прокуратура и всяка преписка трябва да бъде изпратена на компетентния орган да се произнесе. Това в случая е Софийската градска прокуратура. Въпреки това резолюцията на Гешев е да се направи лична проверка от прокурор от ВКП. Аз получих призовка да се явя по време на личния си отпуск, изпратих уведомление, че не мога да отида. Въпреки това се образува досъдебно производство, което е било изпратено на компетентната прокуратура. Компетентната прокуратура можеше да не образува производство, но не може да не разследва вече образувано такова", коментира Дамянова.

"Нарушени са твърде много нормативни актове, за да го приема за нормално. Аз имам някакъв спомен, че през 2009 г., преди 14 г., беше извършвана проверка точно по този сигнал. Как той изведнъж отново е излязъл и проверяван във ВКП не мога да кажа", каза още Дамянов. Той подчерта, че би искал да пита Сарафов дали е вярно, че служител от администрацията на Гешев е подавал информация до някои медии, които впоследствие са били основание за образуване на досъдебни производства и проверки. "Чувал съм в последния месец, че е бил използван такъв механизъм", каза Дамянов.

Членове на прокурорската колегия на ВСС посочиха, че не са общували с Гешев и дори не са му вдигали телефона, когато той е правил опити да им звъни малко след като са внесли искането за предсрочното му отстраняване.

Георги Кузманов каза, че е бил търсен от Гешев, който по това време е бил в САЩ. "Защо го правите това нещо сега? Кой ти се обажда, за да го пуснеш това? С кой си говорил? Кой политик ти се е обаждал? Какво мислиш, че трябва да направя сега аз", са били въпросите, които Гешев задал на Кузманов по телефона, а след това му казал, че ще подаде оставка.

"Може би политическата кампания е била изначално замисълът на Гешев. Фактите са такива, че той в момента регистрира политическа партия, гражданско сдружение... нещо такова. Усещанията му бяха за сметка на прокуратурата, а Николай Марков услужливо е преобразувал неговите усещания в сигнал, по който бяхме викани във ВКП", каза още Кузманов.

"Аз не съм получавал заплахи лично от главния прокурор, нито ми е давал съвети как да се държа и какво да правя с предложението, което сме внесли", добави още той.

Светлана Бошнакова от прокурорската колегия също посочи, че Гешев й е задавал същите въпроси, но не му е отговорила нищо по-различно. По думите й нямало какво да се коментира, тъй като решението било на прокурорската колегия и не е имало натиск за вземането му.


В категории: Темида


Бъдещето на ERP системите
Бъдещето на ERP системите 23/05/2024, Четвъртък 12:44 0
1
Коментара по темата
1.
???
06.07.2023 14:53:23
0
15
Няма ли да спрът да се излагат тези от ВСС и Сарафов? Да не би имотните им състояния да не са факт? Ние да не сме слепци?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Спорът се разрази около приватизационния договор с “Витоша ски” Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Жертвата още не е идентифицирана  Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения Скандалите започнаха още при обсъждането на дневния ред Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори