×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво се променя в България от 1 юли 2023 г.


01 Юли 2023, Събота, 17:30 ч.

От днес скачат цените на редица държавно регулирани услуги

Второто полугодие на годината започва за България с все още неприет бюджет. Това обаче не пречи на редица промени за обществото, в т.ч. поскъпване на ток, парно и топла вода, индексацията на пенсиите, неясно увеличение на тол таксите, промени в банковата сфера, които влизат в сила от 1 юли.

Със свое решение от петък Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нови цени на електроенергията за домакинствата в България. Токът поскъпва средно за страната с 4.3% – като най-голямо е повишението за Североизточна България и абонатите на „Енерго Про“. В столицата и региона около нея цените на „Електрохолд“ са с 4.24% по-високи, а за Югоизточна България е най-скромно – клиентите на ЕВН ще плащат с 3.78% по-високи сметки.

Заповедта на бившия енергиен министър Росен Христов за включването на скъпия ток от ТЕЦ „Марица-изток 2“ увеличи цените в последния момент, предава economic.bg.

Парното също поскъпва от 1 юли, като това ще се усети с началото на отоплителния сезон след няколко месеца. Все пак повишаването на цените там е минимално с под 1% въпреки заявките на топлофикационните дружества в България за двойни и тройни повишения на цените на парното през новия регулаторен период. Най-много поскъпва топлинната енергия в Разград, а в Перник и Враца тя минимално поевтинява.

От 1 юли се индексират и пенсиите в България по т. нар. „швейцарско правило“. Увеличението е с 12% и прави минималната пенсия 523 лв., а социалната пенсия за старост – 277 лв. Актуализацията на доходите на възрастните хора обхваща малко над 2 милиона пенсионери.

Около 17 хиляди пенсии обаче няма да получат увеличение. Това са главно такива, отпуснати тази година, които подлежат на индексация за първи път догодина, както и пенсиите, които са ограничени от тавана. При индексацията не е предвидено той да се повишава, т.е. той остава на нивото от 3400 лв. От максималната пенсия са ощетени около 1000 души в България.

След 1 юли броят на пенсионерите с пенсионен доход под прага на бедността се свива от близо 700 хиляди на около 350 хиляди.

Детайлна справка обаче показва, че пенсиите вече са огромна тежест за държавния бюджет. От там вече се финансират около половината разходи за пенсии, а осигурителната система успява да покрие само другата половина.

Тол таксите също поскъпват от 1 юли, макар и не съвсем. От днес влизат в сила новите, по-високи цени за изминато разстояние за превозвачите. Заплашена от протести и недоволство, новата власт обаче даде заявка за отстъпки от новите по-високи тарифи, които да влязат със задна дата – отново от 1 юли.

Идеята е след влизане в сила на отстъпките по проекта представителите на бранша да могат да си получат средствата от държавата със задна дата от 1 юли, независимо, че от същата дата ще се въведе начисляване на новите такси.

Въпросното увеличение бе планирано да влезе в сила от 1 януари, но под предлог с инфлацията служебния кабинет на президента Румен Радев отложи това за 1 юли с очакване тежестта на решението да бъде поето от редовно правителство.

На банковия фронт

От 1 юли се повишават и задължителните минимални резерви по привлечените от банките в България средства от резиденти и нерезиденти от 10 на 12%. Това решение бе взето на Българската народна банка в края на април и е едно от най-агресивните в борбата на централната банка за ограничаване на рисковете от бурното кредитиране.

Очакванията са по-високите минимални резерви, които банките ще трябва да заделят, да доведе до по-бързо повишаване на лихвите в България и изземване на излишната свръхликвидност от финансовите институции.

Основната лихва

От 1 юли отново се повишава и основната лихва в България. Тя достига 3.12%, като за месец се отчита ръст от 0.16 пр. пункта. Процесът по повишаван на основната лихва започна през октомври 2022 г. – движен от повишенията на лихвените проценти на Европейската централна банка.

Повишаването на ОЛП отразява покачващите се лихвени проценти при реално сключените сделки от търговските банки.

Нивото на основна лихва, която винаги действа от първия до последния ден на съответния месец, няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите в България. С увеличаването ѝ обаче расте законната лихва за забава както за физически лица, така и за бизнеси. Тя се формира като сбор от ОЛП и 10 пункта.


В категории: Бизнес


1
Коментара
Флагман.БГ Тя печели "Денсинг старс" Тя печели "Денсинг старс" 09/05/2024, Четвъртък 13:31 1
1
Коментара по темата
1.
Леш
03.07.2023 06:41:09
0
2
НАСЕЛЕНИЕ КЪМ 31.12. 2022 Г. ПО ПОЛ
(явно без децата)
4746710 общо
2259911 мъже
2486799 жени
от тях около 2 млн са пенсионери,
от които пенсионерите с месечен размер от пенсии и добавки под линията на бедност са 672 870.... Няюа такава държава
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Андреа се пусна от спалнята на богат турчин, за да дразни Кобрата Андреа се пусна от спалнята на богат турчин, за да дразни Кобрата Двамата се забaвляват добре, търкаляйки се под завивките Чакал се разходи в ж.к."Меден рудник" Чакал се разходи в ж.к."Меден рудник" Животното изглежда изплашено и не доближава до хората Жена от ж.к. "Възраждане" висна през терасата и опита да се самоубие, психолози часове я разубеждават Жена от ж.к. "Възраждане" висна през терасата и опита да се самоубие, психолози часове я разубеждават Eкшънът се разигра на ул. "Г.С. Раковски" Млад мъж е с опасност за живота след брутална катастрофа на АМ "Тракия" Млад мъж е с опасност за живота след брутална катастрофа на АМ "Тракия" Водачът от Пловдив бил зад волана на лек автомобил, когато губи управление над возилото, напуска платното са движение и след като се удря в мантинелата се преобръща в крайпътната зона Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България Баку проявява интерес към предстояща процедура за търсене и проучване на природен газ Тя не цепи басма на никого и вбеси съотборниците си в Хелс Китчън Тя не цепи басма на никого и вбеси съотборниците си в Хелс Китчън Поведението на певицата вече е повод и другите да възстанат срещу постоянното ѝ нахалстване и желание да командва парада Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Президентът Радев се ръкува с участници в шествието на Безсмъртния полк Какво правят тези двамата и защо отново се подиграха с малките хора Какво правят тези двамата и защо отново се подиграха с малките хора Този път в сюжета в подигравателното им видео, което се върти в социалните мрежи, се включва най-малкият Супермен Тя печели "Денсинг старс" Тя печели "Денсинг старс" Натали Трифонова е абсолютният фаворит във формата Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Множеството се извиваше чак до книжарница "Хеликон"  
Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Западът изкривява истината за Втората световна война, защото пречи на колониалната му политика, обяви президентът Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Алек я отхвърли, но тя си намери човек, който може да й осигури желания живот  Европа вече се дави в китайски коли Европа вече се дави в китайски коли Впрочем ситуацията с фотоволтаичните панели е подобна - складовете в Европа са пълни, а корабите от Китай не спират да прииждат Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори