×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да ядете месо


Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да ядете месо
Източник: Една.бг
Ключови думи: месо, флагман, ползи, вреди
20 Юни 2023, Вторник, 17:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Няма да се опитваме да ви убеждаваме нито във вегетарианство, нито ще се застъпваме пламенно за месото

Да не ядеш месо е избор, както всеки друг. Има своите положителни и отрицателни страни, горещи последователи и пламенни врагове.

Няма да се опитваме да ви убеждаваме нито във вегетарианство, нито ще се застъпваме пламенно за месото. Просто ще ви разкажем какво да очаквате от тялото си когато спрете да ядете месо.

Само се надяваме да следите добре здравословното си състояние при всяка промяна на хранителния режим и да се вслушвате в сигналите на тялото си.

И така, ето какво разказва Джоан Салг Блейк, нутриционист от Бостънския университет, за ефекта от спирането на месото:

Може да имате нужда от хранителни добавки

Това обаче е само в случай, че не приемате достатъчно разнообразни немесни храни. Ако се храните разнообразно, с плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури, нивата на всички важни витамини и минерали ще са в норма.

Все пак, след първия или втория месец без месо е добре да направите изследвания, за да сте сигурни, че новият ви режим не вреди на здравето и че в тялото имате достатъчно желязо, цинк и всички други незаменими микроелементи, минерали и витамини. 

Ще загубите няколко килограма

В първите месеци след спирането на месото, ще отслабнете със средно 3 килограма. Това е напълно естествено, предвид много калории, които се съдържат в месните ястия.

Разбира се, ако заместите месото с торта, не може да очаквате загуба на тегло.

Ще се чувствате по-подути

В стомаха ни има ензими, които разграждат протеините и в месото, и в растителните източници на протеини.

Замените ли месните протеини с растителни, ще увеличите и приема на трудносмилаеми въглехидрати.

Това ще доведе до подуване на корема и газове. С времето тялото ви ще се пренастрои към новите храни и ще се регулира.

Изследователите смятат, че приема на повече зеленчуци и плодове ще повиши съдържанието на полезни бактерии в организма и така ще намалите опасността от различни хронични заболявания.

Ще намалите риска от сърдечен удар

Няколко големи изследвания на над 76 хиляди мъже и жени показват, че рискът от исхемична болест на сърцето при вегетарианците е с 24% по-нисък от случаите при „месоядните“.

Растителния хранителен режим се е доказал с годините и като намаляващ възпаленията в организма.

Може да изгубите вкуса си, не само към месото

Хората, които са отказали месото, разказват, че след това, дори да го вкусят отново, не им харесва.

Интересното е, че като цяло усещането за вкус намалява при вегетарианците. Това учените обясняват с по-ниското ниво на цинк в организма.

„Цинкът има сериозна роля във важни функции на организма, включително за слуха и вкуса.

Ако не приемате достатъчно цинк, това ще наруши правилната работа на тези сетива“, се казва в изследване на Университета в Токушима в Япония.

Цинк се съдържа и в растителни източници като боб, ядки, пълнозърнести храни и млечни, но усвояването му от организма е по-малко.

Дневната доза е 8 милиграма, но ако ще го набавяте от немесни източници, старайте се да е поне 12.

Мускулите ви ще имат нужда от повече време за възстановяване

Протеините изграждат мускулите и им помагат да се възстановят след тренировка.

Ако спортувате редовно и решите да откажете месото, следтренировъчния период ще е по-труден за вас.

Именно по тази причина много от професионалните спортисти-вегетарианци приемат протеини в течна форма след тренировка, защото така протеините се усвояват по-лесно.

Не забравяйте да включите в новото си безмесно меню соево и кокосово мляко, както и много пресни плодове, които ще възстановят гликогенните депа.


В категории: Здраве


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Ами
20.06.2023 18:56:55
1
3
Доказано е, че яденето на месо води до поумняване на индивида.
2.
Гошо
20.06.2023 17:36:38
3
1
Рядко обективен материал - има ги описани и плюсовете и минусите. Всички препоръки са изцяло синхронизирани с тези на СЗО: ако изберете да се лишите от месо или пък да минете изцяло на растителна храна е задължително да си правите редовни изследвания и да си следите жизненоважните нутриенти, които се съдържат в животинските продукти. И да си ги набавяте чрез суплементи, ако не искате да се разболеете. Особено за веганите е задължително да поемат допълнително цинк, желязо, протеини и различни витамини, ако не искат сериозно да си влошат виталитета.
1.
Fuck Off,
20.06.2023 17:23:20
0
0
Klaus!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори