×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10-те най-популярни тенденции на работното място през 2023 г.


11 Юни 2023, Неделя, 15:20 ч.

От „тихото напускане“ до инициативата за „понеделници с влагане на минимални усилия“ в работата – сред най-популярните тенденции, обсъждани в TikTok

TikTok се превърна в популярно място за служителите да се отпуснат и да споделят съвети за справяне с предизвикателствата на работното място. Данните на софтуерната компания за управление на проекти Workamajig разкриват преобладаващите тенденции на работното място, според служителите.

Поколенията на Милениалите и Z са много по-склонни да се противопоставят на токсична или експлоатативна работна среда, използвайки популярното приложение за видеосподеляне, предава economic.bg.

Данни на Workamajig, компания произвеждаща софтуер за управление на проекти, идентифицира най-популярните работни тенденции в TikTok от началото на 2023 г. до сега, според броя прегледи на хаштага за всяка тенденция.

Тихото напускане продължава да бъде една от най-обсъжданите теми сред потребителите, а поколението Z е най-склонно да напусне компанията, за която работи, ако не е доволно от работната среда”, коментира за Insider Естер Коен, маркетинг директор в Workamajig.

10. #Shiftshock: 14 900 преглеждания

Ако някога сте започвали нова работа и сте осъзнали, че не е това, което сте очаквали, сте изпитали така наречения “Shift shock”, или шок от смяна на работното място.

Терминът се използва, за да опише чувството на съжаление на новия служител, когато работата е различна от тази, която е била представена в процеса на наемане. Това често може да го накара да се откаже от нея след кратък период от време или да се върне към предишния си работодател.

И все пак, HR експерти съветват: когато започнете нова работа, дайте си поне 3 месеца преди да си направите генерални изводи дали средата и самата работа са лоши или добри. 

9. #Resenteeism: 30 800 преглеждания

"Resenteeism" – терминът, роден от модерната поп култура на работното място, най-общо може да бъде обяснен като "присъственост". С него се описва служител, който не е доволен от компанията и работата си, но не може да си позволи да напусне. Това поведение е често срещано, когато пазарът на труда е несигурен и няма други по-добри възможности за смяна на работното място.

Терминът дефинира служители, които влагат минимални усилия в работата си, не са достатъчно продуктивни и идват с огромно не желание.

8. #BoomerangEmployee: 43 000 преглеждания

Както подсказва името, "служителите бумеранг" са тези, които напускат компанията, само за да се върнат в нея след определен период от време.

Тази тенденция се наложи в последните няколко години, заради недостига на таланти на трудовия пазар и голямото търсене на квалифицирани служители. 

Много мениджъри са склони да се обърнат към хора, които наскоро са напуснали компанията и да им предложат отново същата или по-висока позиция.

Служителите се склонни да се върнат, ако са преживели шок от смяната на работното място.

7. #CareerCushioning: 662 700 преглеждания

Терминът "Кариерно подсигуряване" е нещо като застрахователна полица за служителите, особено ако пазарът на труда е несигурен или в компанията предстоят съкращения.

Той описва служителите, които са на "изчакващ режим" и всеки момент могат да загубят или напуснат настоящата си позиция в компанията. Поведението се характеризира с постоянно поддържане и актуализиране на профила им в LinkedIn, създаване на контакти или активно кандидатствате по обяви за работа. 

6. #BareMminimumMondays: 2.9 млн. преглеждания

"Bare minimum Mondays”, или понеделници с влагане на минимални усилия в работата е термин, популяризиран от Мариса Джо Мейс, която твърди, че започвайки седмицата на бавни обороти, ѝ помага да има по-добър баланс между работата и личния живот.

Тази тенденция, която се налага все повече сред служителите, има идеята да намали стресовото начало на работната седмица, като мотивира хората да работят възможно най-малко в понеделник, извършвайки задачите си с минимални усилия.

5. #QuietHiring: 5.3 млн. преглеждания

"Тихото наемане" е практика, при която работодателите не наемат нови хора за нарастващото количество работа, а я разпределят между съществуващите служители, без да им увеличават заплатата. Този термин се използва и за случаите, в които един човек в компанията изпълнява задълженията на повече хора.

Тази негативна тенденция се наблюдава изключително често и води до "прегаряне" на служителите и напускане на компанията.

4. #RageApplying: 6 млн. преглеждания

"Гневно кандидатстване" е термин, който се използва, когато служителите изпращат множество кандидатури за работа, след като са се разочаровали или са се почувствали пренебрегнати на текущото си работно място. Те изпитват силна мотивация да сменят компанията си незабавно, което води до постоянно и масово кандидатстване по обяви за работа.

Причините за това могат да бъдат нетърпимо напрежение на работното място, ако са пропуснати за повишение, ако се чувстват нископлатени или недооценени, или са фрустрирани от работната среда.

3. #QuietFiring: 19.9 млн. преглеждания

"Тихо уволнение" e практика на работодатели, които подтикват служителите си да напуснат сами, за да не се налага да им изплащат обезщетения.

Това често включва въвеждането на промени, които правят работата неприятна за служителите, с цел да ги накарат да си подадат молбата за напускане доброволно. Тези промени могат да включват изключването на служителите от срещи, пропускането им за повишение, включването им в планове за подобрение на представянето или отнемането на придобивки, гъвкавостта в работното време или място.

2. #ActYourWage: 451.1 млн. преглеждания

“Act your wage”, или иначе казано "работи колкото ти се плаща". Тази тенденция не е нещо ново, но става изключително популярна благодарение на социалните мрежи.

Терминът описва служител, който изпълнява задълженията си в рамките на описаното в трудовия му договора и нищо повече. Не проявява инициатива и не се включва в работата по други проекти.

Служителите, които използват тази практика, казват, че това е начин за по-ясно определяне на границата между работата и личния им живот.

1. #QuietQuitting: 762.3 млн. преглеждания

Най-популярната тенденция на работното място, обсъждана в TikTok, според Workamajig, е "тихото напускане". Тя води началото си преди близо 2 години, когато хиляди служители започнаха да се противопоставят на извънредната работа, ниското заплащане и експлоатацията от работодателите им.

Тази тенденция характеризира служители, които проявяват пълно пренебрежение към работата си, изпълняват задълженията си под минимума или просто правят единствено това, което се очаква от тях.


В категории: Бизнес


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори