×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отбелязваме Деня на бащата
  • Великобритания призова жителите: Запасете се със стоки от първа необходимост
  • 3,7 по Рихтер разлюля Южна Италия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сложна комбинирана методика за изследване на жлъчните пътища и панкреаса в "Сърце и Мозък" Бургас


Сложна комбинирана методика за изследване на жлъчните пътища и панкреаса в "Сърце и Мозък" Бургас
Д-р Милена Перухова е единственият специалист в региона, който провежда манипулацията
08 Юни 2023, Четвъртък, 10:31 ч.
Автор: Флагман.Бг

С този метод по доста щадящ начин се премахват камъни от жлъчните пътища или да се поставят протези в тях

Д-р Милена Перухова е част от екипа на отделението по гастроентерология на „Сърце и Мозък“ Бургас. Опитен специалист с интереси в областта вътрешните болести, горна и долна ендоскопия, перкутанни интервенции под ултразвуков контрол, както и конвенционална и доплер ехография. Д-р Перухова има опит в лечението и проследяването на пациенти след чернодробна трансплантация. Работила е като преподавател на студенти по медицина в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ София. 056 703003 [email protected]

- Д-р Перухова, ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография или ЕРХПГ – това е доста сложна комбинирана методика за изследване на жлъчните пътища и на панкреаса.. „Сърце и Мозък“ е единственото здравно заведение в Бургас и региона, което предлага този вид изследване. Разкажете ми повече за тази методика. 

-Този вид интервенция от няколко десетилетия  се използва предимно с терапевтична цел, не толкова с диагностична. Методът е изключително ефективен при заболявания на жлъчно-панкреасната система. Дава възможности по доста щадящ начин да се премахнат камъни от жлъчните пътища или да се поставят протези в тях (при злокачествени новообразувания на панкреаса и жлъчните пътища), които да решат дренажните проблеми на жлъчната система при тези болни. Този вид интервенция през последните десетилети изместиха в голяма степен хирургичните  интервенции при пациенти с напреднали онкологични заболявания на панкреаса, жлъчните пътища и черния дроб. Методът изисква изключително висока квалификация на гастроентеролога, който я извършва и нов клас ендоскоспка апаратура.

- Д-р Перухова, с какво Ви привлече гастроентерологията?

- Гастроентерологията е изключително интересна специалност, която изучава заболяванията на храносмилателната система. Специалността дава възможност да лекуваш пациенти със заболявания на хранопровода,стомаха, тънките и дебели черва, панкреаса, жлъчната система и черния дроб. От тази гледна точка, не мисля че има друга специалност, която да обединява такова разнообразие от нозологични единици и да обхваща пациенти от различни възрастови групи.

- Кои са най-честите симптоми, които водят пациентите при гастроентеролога?

- В нашата практика пациентите идват най-често с оплаквания от киселини, парене зад гръдната кост, болка и подуване на  корема, запек, отслабване на килограми и загуба на апетит. Разбира се, при по-тежки заболявания, пациентите се оплакват от пожълтяване на кожата и промяна в цвета на  урината и  изпражненията.

- Какви са симптомите, които не бива да пренебрегваме?

- Много е важно пациентите да се консултират със специалист гастроентеролог, когато имат оплаквания от страна на храносмилателната система, които са с давност повече от няколко седмици. Оплаквания като безсилие, обща отпадалост, задух и сърцебиене, могат да се дължат на анемия,която трябва да бъде изяснена нс първо място от  гастроентеролози. Има състояния, които налагат незабавно посещение при специалист. Такива симптоми например са:  поява на черни изпражнения, повръщане на кървенисти материи, упорит запек с поява на кръв след изхождане, пожълтяване на кожата и видимите лигавици и потъмняване на урината.

- Какво отличава клиниката по гастроентерология в "Сърце и Мозък" Бургас?

- Клиниката по гастроентеролгия в болница “Сърце и Мозък“ дава възможност да бъдат извършени всички необходими диагностични и терапевтични интервенции при гастроентерологино болните пациенти. Клиниката разполага с апаратура на световно ниво, с помощта на която се извършват високоспециализирани интервенции като например: премахване на полипи на дебелото черво, отстраняване на камъни от жлъчните пътища – това едва ли са високоспециализирани дейности - дренаж на кистични формации на панкреаса, поставяне на протези на хранопровода при малигнени стенози, ендоскопско премахване на ранни карциноми от лигавицата на стомаха и дебелото черво. Подобен тип интервенции се извършват в много малко лечебни заведения в. И за мен възможността да се развивам професионално в Сърце и Мозък е силно мотивираща и удовлетворяваща.

Взех решение да дойда с голяма част от екипа лекари, с които работехме заедно в София. На първо място дойдохме  заради безупречната репутация на Български Кардиологичен Институт и веригата от болници, които са част от него. Апаратурата, с която разполага клиниката, условията на труд и възможността да лекуваме пациенти в Бургаска област, които до този момент не са имали достъп до такъв тип високоспециализирана гастроентерологична медицинска помощ е притегателна за всеки висококвалифициран специалист. Категорично твърдя, че ‚Сърце и Мозък‘ Бургас е болница, съизмерима с всички световни здравни центрове.

- Моля, разкажете ми за случай, който винаги ще помните.

- Имахме пациентка в клиниката на 89 г, която беше със злокачествено новообразувание на панкреаса, което беше довело до запушване на нейните жлъчни пътища и до запушване на горните отдели на храносмилателната й система. Тя буквално не можеше да се храни,беше с много пожълтяла кожа и тежка  обща интоксикирана. Екипът ни успя по ендоскопски път (безкръвно) да извърши дренаж на жлъчните пътища и да направим така, че пациенкта да започне да се храни отново. Жената се възстанови сравнително бързо след интервенцията и беше изписана в добро общо състояние.




България Всички новини
5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си 5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си „Добре съм“ - тази една фраза може да убие всяка връзка Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Стрелец, управляван от Юпитер, е знакът на авантюриста. Те винаги търсят нови преживявания и обичат да изследват света Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Всеки трябва да я пробва Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Той е много богат на фибри Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Тук няма да ви пуснат, ако сте от нежния пол Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Майка му ги дарила на родния му Левски, но там не знаят какво да ги правят Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Туристите дават по 200 лв. на час за плътски ласки Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Той бе на посещение на остров Света Анастасия днес, за да се включи в акция по почистване на морското дъно Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Ето я тайната рецепта Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма В момента има обяви за стругари и фрезисти с по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива кадри се намират трудно
70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора 70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора Момичето разказало на полицията за годините сексуално насилие, когато се преместило от Нова Зеландия в Австралия Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Горещини морят туристите, които не могат да разгледат града заради липсата на транспорт Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Инцидентът е станал в Копенхаген с неясни мотиви Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Не е ясно дали предполагаемият заговор е свързан с войната в Украйна 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция Подготовката за изборите е протекла без трудности, заяви генералният ни консул Васил Вълчев Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Това стана на събитието по случай 80-ата годишнината от десанта в Нормандия Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори