×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зелените рецепти също стават електронни


17 Май 2023, Сряда, 10:15 ч.

Промените ще бъдат от 1 юни

 

Жълти и зелени рецепти на хартия остават в миналото. От началото на юни лекарствата с наркотични съставки, например успокоителни и силни опиати, ще се изписват само с електронна рецепта. Това предлага здравното министерство. То публикува нормативни промени, които до няколко дни трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет.

Идеята е да се спести писането на хартия при лекарите, пазенето и разнасянето на екземпляри от пациентите до аптеките, както и да не се допуска грешно изпълнение на самата рецепта при нечетлив почерк, предава dnes.bg.

С жълта рецепта се изписват силни опиати, нужни най-вече на онкоболни хора, разказа д-р Костадин Сотиров, личен лекар от Пловдив. Те се изписват по-рядко в сравнение със зелените рецепти, предава БНР.

Сегашният начин на издаване на тези рецепти е поредица от тежки процедури, които изяждат от времето на лекарите, фармацевтите и служителите в здравните инспекции, обясни д-р Сотиров. Въвеждането на електронната форма обаче не означава дистанционен преглед за пациентите с такава терапия. "Не може пациентът по телефона да си поръча рецепта. Дори тази рецепта да съм му я изписвал миналия месец, дори неговото състояние да е без промяна, установеният ред за оказване на медицинска помощ е пациентът да се яви в кабинета на лекаря, да бъде прегледан и едва тогава лекарят да издаде рецептата, да изготви амбулаторен лист и пациентът да подпише този лист", обясни той.

Промяната за пациентите е, че рецептите им ще могат да се изпълняват в цялата страна, обясни от своя страна председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

"В момента, ако тези лекарства са изписани от лекар, който практикува на територията на определена област, то същите бланки трябва да бъдат задължително изпълнени само в тази област. Ако пациент отиде на лекар в София и идва от провинцията, той вече спокойно ще може да изпълни рецептата в аптеката, в която обикновено ходи, близко до неговото място на живеене"..

Според публикуваните предложения за промени срокът от седем дни, в който рецептата трябва да бъде изпълнена, се запазва. Остава и периодът на назначената терапия – не повече от месец.

 


В категории: Здраве , Просвета


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя е княгиня, но тялото й плаши хората, обезобразила се е тотално Тя е княгиня, но тялото й плаши хората, обезобразила се е тотално Княгиня Калина прилича на културист И Геро обмислял да емигрира като Зуека Актьорът бил готов да работи във фурна като хлебар Зла прокоба тегне над мъжете на тази певица Зла прокоба тегне над мъжете на тази певица Голямата ѝ любов е китаристът Християн Платов В интернет е пълно с обяви за питбули по 200-300 лева, а малко хора могат да се справят с тях В интернет е пълно с обяви за питбули по 200-300 лева, а малко хора могат да се справят с тях Питбулът е куче с много изявен ловен инстинкт Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба Цените на храните се стабилизираха, някои са надолу - усеща ли се по джоба Цените на млечните продукти също са стабилни Дебора настоява за справедливо наказание на мъжа, който я обезобрази Дебора настоява за справедливо наказание на мъжа, който я обезобрази  Пострадалата сподели, че е написала песен за Георги Георгиев, за да отправи послание към другите момичета, претърпели насилие  Проф. Георги Рачев заминава за Българи заради нестинарите? Проф. Георги Рачев заминава за Българи заради нестинарите? Климатологът не крие възхищението си от кмета на Царево и от екипа му Трябва ли да бъдат забранени опасните породи кучета? Трябва ли да бъдат забранени опасните породи кучета?  Няма лоши четириноги, а стопани, които не си възпитават домашните любимци, каза треньорът Любомир Пенов  Северният плаж в Бургас с два спасителни поста от утре, ще има и линейка до пясъчната ивица Северният плаж в Бургас с два спасителни поста от утре, ще има и линейка до пясъчната ивица До началото на юли, когато ще е официалното откриване на сезона, всички спасители ще се завърнат на работните си места „Съвременните трубадури“ на турне, пътят им минава през Бургас и Русе „Съвременните трубадури“ на турне, пътят им минава през Бургас и Русе Понесли сме със себе си своите китари, флейти, цигулки, всякакви ударни инструменти и много поезия, споделят бардовете
Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Българският народ има една хубава приказка - след дъжд качулка Обявяват присъдите на измамниците от България, източили 54 млн. паунда в Англия Обявяват присъдите на измамниците от България, източили 54 млн. паунда в Англия Измамата със социални помощи е една от най-големите във Великобритания Тя не е глупава, просто стана блондинка Тя не е глупава, просто стана блондинка Пълна промяна при Мария след Капките
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори