×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След изявлението на Гешев ПП-ДБ са в по-добра позиция от ГЕРБ


След изявлението на Гешев ПП-ДБ са в по-добра позиция от ГЕРБ
Правителство вече може да се състави само с втория мандат при компромис между ПП-ДБ и ГЕРБ, коментира Димитър Ганев
16 Май 2023, Вторник, 18:01 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: conservative.bg

Оставка на Борисов като председател би донесла повече щети, отколкото позитиви за партията му, смята политологът

Димитър Ганев е роден на 15 октомври 1986 г. във Варна. Доктор по политология и главен асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научна област и интереси: политически изследвания; политически анализи; избори и избирателни системи. Съосновател е на социологическа агенция „Тренд“.

- Г-н Ганев, чухте ли мотивите на БСП внезапно да се оттеглят от преговорите за първия мандат? Това ли са според Вас истинските причини?

- Нямам никакво съмнение, че БСП щяха да бъдат потърпевши от една подобна коалиция. БСП е, общо взето, партията, която в рамките на последните 13-14 години (от създаването на ГЕРБ) е била на твърда анти-ГЕРБ линия. Подобно обръщане в тази ситуация нямаше как да бъде прието добре от симпатизантите й. Корнелия Нинова щеше да бъде поставена под още по-голям натиск. Всичко това можеше все пак да бъде прието под някаква форма в името на някакво национално спасение - да има редовно правителство и прочие, и прочие... Но със сигурност е имало две неща, които не са се харесали. Първото е ограниченият срок, който Борисов постави – (правителство) в рамките на една година. И второто нещо е, че имаме променена политическа ситуация от вчера от 10 ч. сутринта след изказването на Иван Гешев, което вече би направило още по-трудно за Нинова обяснение за пред собствената й партия защо прави коалиция при такава променена политическа ситуация. В този смисъл, смятам, че от вчера следобед първият мандат е „мъртъв“. Не мисля, че решението на ПП-ДБ днес ще бъде ревизирано. Така че по-скоро отиваме към „погребване“ на първия мандат.

- До вчера ГЕРБ изглеждаха в много силна позиция. Какво е положението днес?

- Очевидно не са в същата силна позиция. Внушенията и тезите, които изрази главният прокурор, връщат няколко теми, в които ГЕРБ със сигурност не се чувства в изгодна позиция. И без съмнение това ще натежи. А тъкмо бяха излезли от тази ситуация. Поради тази причина „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще се почувстват в по-добра позиция, защото, общо взето, темата за съдебната реформа е една от основните, за които те водят битка в продължение на вече близо десетина години.

- Логично ли е Борисов да подаде оставка като председател на ГЕРБ след вчерашните признания на Гешев и Сарафов?

- Подаването на оставка на Борисов от партия ГЕРБ означава, общо взето, да няма ГЕРБ, или тя да бъде съкратена на доста по-ниски нива като електорална подкрепа. ГЕРБ е лидерска партия. Голяма част от избирателите й гласуват за ГЕРБ заради Бойко Борисов. В този смисъл, една оставка на Борисов под каквито и да е обстоятелства би нанесла повече щети, отколкото позитиви за партията. Просто това е лидерска партия.

- Как очаквате да се развият нещата с втория мандат?

- Както казах, по всяка вероятност ще се стигне до втори мандат. И вече въпросът е дали там ще се направи някакъв компромис за някакъв по-консенсусен спрямо ГЕРБ кабинет. Аз не виждам никакъв вариант, в който да се водят разговори между ПП-ДБ и други формации, т.е. тук може да има само някакъв разговор с ГЕРБ. Очевидно, този кабинет трябва да бъде реформиран кадрово спрямо първото им предложение, защото иначе ГЕРБ не би трябвало да го подкрепят – поне това им беше първоначалната позиция и би било много нелепо сега да подкрепят същия този кабинет. Т.е. трябва да има някакви кадрови промени в това проектоправителство, което ПП-ДБ предложиха преди десетина дни. И вече да се види дали може да се постигне такъв консенсус в хода на преговорите между двете формации. Ако това нещо не се състои, отиваме към нови избори.

- А третият мандат?

- Няма трети мандат. В това Народно събрание има две конфигурации, които могат да постигнат споразумение за редовно правителство. Вариант №1: коалиция между първите две формации - ГЕРБ и ПП-ДБ. И втори вариант – ГЕРБ, БСП и ДПС. Няма друга опция. Коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС мисля, че вече се пробва и не стана. Ако се провали и вторият мандат с ПП-ДБ, очевидно няма да стане и там. Третия мандат вече зависи на кого ще го даде (президентът), но да се събере мнозинство евентуално около Корнелия Нинова ми се струва доста малко вероятно.

- А (около) „Има такъв народ“?

- Досега Радев винаги е давал третия мандат на Корнелия Нинова. Не виждам защо сега ще се променят по някакъв начин обстоятелствата. А и „Има такъв народ“ е партия с 11 (депутатски) мандата...

- При нови предсрочни избори очаквате ли по-сериозно разместване при тези скандали в прокуратурата?

- Зависи как ще се развият тези скандали. Виждате – казваме нещо в неделя, а в понеделник всичко се оказва различно. Мисля, че не се намираме в края на този скандал, а някъде в неговия епицентър. Аз трудно говоря за след три-четири часа, а пък да говоря за след три-четири месеца направо ми изглежда като научна фантастика.

 


В категории: Политика


Жега по морето
Жега по морето 03/06/2024, Понеделник 08:58 0
9
Коментара по темата
9.
Отиваме на избори
17.05.2023 12:38:56
0
1
Тъпата постъпка на Марийка освен че стана причина вместо отпуска да получи шут навън от Брюксел докара сериозни сътресения за ГЕРБ. Сега всички останали имат нужда от избори за да прелапат гласовете им.
Тъй че отиваме на избори и след тях първият мандат със сигурност няма да е грижа на ГЕРБ.
Предстои бързо връщане на мандати, та изборите да дойдат по-скоро.
8.
Някой
17.05.2023 08:00:22
0
4
Сбогом геппита
7.
До ГРОБ
16.05.2023 21:15:55
3
13
ДО-ВИЖ-ДА-НЕ
6.
Бай....
16.05.2023 20:34:54
3
7
Тоя е келеш и чикиджия!
5.
До 2
16.05.2023 19:04:21
1
19
Абсурд.
"Български възход" е партията на Ковачки-патерица на Борисов
4.
Тотал щета
16.05.2023 19:00:52
3
19
С или без Борисов в Герб
3.
Berber kapanov s mashinka JRL
16.05.2023 18:44:22
9
1
Toa trq si namaje kauna s balsam ot Peru i paprika
2.
БВ
16.05.2023 18:25:06
29
4
Български Възход липсват в това НС. Единствените балансьори и дипломати.
1.
Иван
16.05.2023 18:09:36
3
28
Много от онанистите на снимката на бойко методиев ще се отдръпнат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще назначат ли задкулисно патриарх? Изборът на сливенски митрополит бил свързан с Росенец Ще назначат ли задкулисно патриарх? Изборът на сливенски митрополит бил свързан с Росенец Нека не забравяме, че много от проблемите в църквата опират до имотите и парите, каза Горан Благоев и свърза Арсений с политическите игри Бавят визите на работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан за Слънчев бряг Бавят визите на работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан за Слънчев бряг Проблемът е породен заради липсата на достатъчно кадри в консулски служби Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град
Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори