×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С празник сред природата учители, ученици и родители отбелязаха 60 г. от основаването на СУ "Димчо Дебелянов"


С празник сред природата учители, ученици и родители отбелязаха 60 г. от основаването на СУ "Димчо Дебелянов"
Директорът на училището поздрави присъстващите с емоционално слово
11 Май 2023, Четвъртък, 11:17 ч.
Автор: Флагман.бг

В рамките на празничната програма се проведоха бинарни уроци по история и цивилизации и изобразително изкуство

Празничната програма по случай 60 години от основаване на СУ „Димчо Дебелянов“ започна на 26.04.2023 г. с открит урок по музика в IV“А“ клас с деца от ОДЗ „Иглика“ и маестро Стефан Диомов на тема „Пътят на песента“. По време на часа учениците изпълниха детските песни, написани от госта им – „Мечтатели“, „Все на мен ли?“ и „Моят град“. Гледаха част от филма „В прегръдката на Кения“ и чуха разказа за написването на песента „Нека да Ви кажа“.

Представители на клуб „Млад журналист“ с ръководител Лора Стаматис направи блиц-интервю, в което маестро Диомов сподели: „Да напишеш песен никак не е лесно. Понякога я търсиш с дни, а тя не идва и не идва. А друг път неочаквано те спохожда и от тук нататък започва грижата – песента да получи своя завършен вид – текст, аранжимент и подходящ изпълнител. Тя е като дете, което трябва да отглеждаш с обич и вдъхновение. Няма по-голяма радост за композитора от тази публиката да запее неговата песен.“ 

В рамките на празничната програма се проведоха бинарни уроци по история и цивилизации и изобразително изкуство. Учителите Йорданка Станчева и Тодор Захариев заедно с учениците от V“А“ клас по нетрадиционен начин представиха пред учители по история и цивилизации от областта и старши експерта по обществени науки, гражданско образование и религии от РУО – г-жа Веселка Тодорова, а с учениците от V“Б“ клас – пред родители и учители от училището – проектно-базираната си работа на тема „Един ден от живота на траките“. При подготовката и реализиране на уроците към работата на учениците се включиха и родителите, подпомагайки ги в изготвянето на макети и специфично за времето на траките облекло. Голямо предизвикателство за децата бе да се изказват по специфична научна тема пред по-широка аудитория, сред които и специалисти по предмета. В края на часовете учителите чрез платформата Plickers използваха малка доза виртуална реалност, за да получат обратна информация за наученото и оценят труда на учениците.

Демонстрации на пожарната и полицията привлякоха интереса на учениците

Под наслов „Заедно в час“ с доц. д-р Румен Филипов, гръдният хирург, носител на приза „Лекарите, на които вярваме“ и родител на четвъртокласници, презентира пред учениците от IV“В“ клас и децата от IV-та група на ОДЗ „Иглика“ кратка история на медицината от миналото до днешния робот „Да Винчи“ – симбиоза между лекари и високи технологии. От интересната беседа и споделени моменти, поднесени по подходящ начин, децата научиха любопитни факти за трудната, отговорна, специфична, вълнуваща и благородна професия на лекаря.

Да напишеш песен никак не е лесно. Понякога я търсиш с дни, а тя не идва и не идва, каза маестро Диомов пред учениците

„За химията на живота и здравословното хранене“ разговаряха шестокласниците с доц. д-р Хюсеин Йеменджиев, преподавател и изследовател в Университет “Проф. д-р Асен Златаров” и родител на двама ученици от СУ „Димчо Дебелянов“. Децата се запознаха с клетъчните функциите на основните биологични макромолекули – въглехидрати, белтъци и мазнини. Основният акцент беше съобразен с възрастовата група и нивото на познаване на природните науки и насочен към източниците на тези хранителни вещества в ежедневната диета и продукти. Наред със запознаването с основните понятия на органичната химия и биохимията се акцентува върху комплексността и баланса, който е в основата на доброто хранене без изключване на никоя група макронутриенти, за да се осигури  необходимият за подрастващите прием на въглехидрати, белтъчини и мазнини, както и тяхната роля за правилното функциониране на клетката и организма.

За „Нетикета“ – набора от правила за добро поведение в мрежата, продиктуван от необходимостта да се познават и спазват нормите на поведение сред създалата се онлайн общност, която преминава границите и обединява хората от цял свят, разговаряха ученици от седмите класове с прокурор г-жа Гинка Чинова от Районна прокуратура – Бургас.

 

Адв. Диляна Камбурова, родител на ученици от II“Б“ клас, в Час на класа запозна децата със същността на професията „Адвокат”. Показа им как изглежда съдебната зала в Република България и разположението на съдебния състав и страните в нея. Специално внимание обърна на основните права на децата, уредени в Конвенцията на ООН за правата на детето и в Закона за закрила на детето. Не пропусна да разкаже и за техните отговорности, които са съответни на притежаваните от тях права.

Голям интерес предизвика и срещата на седмокласниците с финансовия консултант г-н Георги Стефанов, учил в СУ „Димчо Дебелянов“ от 1982 до 1989 г., а в настоящия момент – родител на второкласник. Учениците се запознаха със значението на корена на  думата „предприемач“. Разбраха, че предприемачите са хора на действието, които не само планират, мислят, чертаят и пресмятат, но и предприемат конкретни действия. Също така научиха как проблемите, които открива предприемачът, помагат за създаването на добри и работещи идеи.

Главният художествен ръководител на ПФА "Странджа" – гр. Бургас, г-н Марио Егов, разказа на учениците от  IV“Б“ клас и деца от ОДЗ "Иглика" за възникването, развитието и художественото изграждане на българското фолклорно танцово изкуство. Той презентира автентични хорá от 1945 г., след което показа как се видоизменят, интерпретират и придобиват съвременен вид. Децата научиха и как се раждат имената на хорáта.

Г-н Егов въведе учениците в професионалното танцово изкуство, като обясни как се създават танците и демонстрира свой авторски танц в изпълнение на ПФА "Странджа".

Вълнуващата среща завърши емоционално със странджанско хоро, поведено от Марио Егов, на което се хванаха всички деца и ученици.

По време на Тържествения педагогически съвет се срещнаха поколения учители, работили в СУ „Димчо Дебелянов“ от първите години на основаването му до днес. Сред официалните гости бяха г-жа Петя Петрова – началник на РУО-Бургас, г-н Константин Янков – председател на СБУ и бивш учител в училището, г-н Димитър Урумов – директор от 1991 г. до 2008 г., Тоня Филипова – председател на Обществения съвет на училището. Прочетен бе поздравителен адрес от кмета на гр. Бургас – г-н Димитър Николов. С плакет на училището и парична награда бяха отличени г-жа Стефка Комитова – за развитие на образователното дело в областта на международното сътрудничество и иновациите, г-н Петко Димитров – за развитие на образователното дело в областта на спорта,  д-р Светла Ангьозова – за развитие на образователното дело в областта на изкуствата, г-жа Таня Якова и г-жа Олимпия Тодорова – за развитие на социалното партньорство в училището. С плакет и предметна награда отличени бяха г-жа Сийка Михайлова – за дългогодишен принос в развитие на образователното дело в училище и г-н Димитър Урумов.

Юристи запознаха децата със същността на професията

Незабравим ще остане Празникът на открито в парк „Минерални бани”. Освен украсени, парковите пространства бяха разделени на символични панели – „Горска работилница“, „Лаборатория на открито“, „Забавно детство“, „Аз и природата“, „Живите думи“, „Краезнание“, „Репортаж-интервю“, „Спорт“, „Изобразително изкуство“, „Танци“ и др. Участници в клубовете по НП „Заедно в изкуствата и спорта“ и вокалните групи изнесоха специално подготвена празнична програма, в която участие взеха талантливите възпитаници на училището. 

Гости на празника бяха комисар Марин Димитров, началник на отдел „Охранителна полиция и КАТ“ и служители от отдела, както и екип от Втора РСПБЗН – Бургас към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас с командир Неделчо Станев. Най-голям интерес сред учениците предизвика демонстрацията на служителите на МВР-Бургас с двете кучета Аякс и Дарк, ползвани от специализираните звена. Пред децата беше разиграна ситуация по залавяне на опасен престъпник и също така показани специалните команди, които изпълняват кучетата по време на полицейска акция и гасене на пожар.

Директорът на училището поздрави присъстващите с емоционално слово:

„Щастлив съм, че съдбата свърза живота ми с училище „Димчо Дебелянов“ – Бургас. 
Сантиментът е обясним.
Спомените са много…
Това са години на труд и тревоги, на радости и успехи, но това са години, в които всеки ден край нас шуми младостта – непокорна и дръзка, но любопитна. Години, в които всеки ден споделяме по малко сили и по малко младост с нашите класове. А тези класове са толкова много… Те са нашият смислен живот, през който даряваме любов и доброта, правда, честност и знания. На това възпитаваме и ще възпитаваме нашите ученици.
Помниш ли,
помниш ли…
Но не тихия, а шумния двор, изпълнен с толкова много слънчеви, детски лица. Тези спомени ще ни сгряват и ще ни напомнят, че сме частица от един колектив с традиции и бъдеще, защото шейсет години СУ „Димчо Дебелянов“ са само едно междучасие от вечността, наречена образование.“

 


В категории: Просвета


България Всички новини
Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност  Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас От здравното заведение изразяват огромна благодарност и респект към екипа на фондация „Стилян Петров“ за щедростта, съпричастието и моралната подкрепа
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори