×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пробужда ли се ЕС под заплахата от Източен Brexit?


30 Април 2023, Неделя, 09:00 ч.

Унгария продължава да е нестабилна членка на блока

Плакати на трамвайните спирки в Будапеща показват порция пица до слогана "Защо да се задоволяваме с по-малко?" Унгарците са призовани да мислят за портфейлите си и да изберат "Повече Европа".

Посланието може да изглежда ненужно в бивша комунистическа страна, която е усвоила повече от 100 милиарда евро (110 милиарда долара) след присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г., сред най-високите нива на помощ на глава от населението. Но кампанията отразява някои тревожни развития в нация, която се превърна в най-критичния тест за целостта на ЕС, пише в свой анализ Bloomberg.

След като години наред премиерът Виктор Орбан доминираше в обществения живот с критиките си срещу ЕС, контраофанзивата за достигане до обикновените граждани става факт, когато проучванията показват, че унгарците все повече се обръщат на изток. Рискът е, че спадът в обществената подкрепа за ЕС може да разхлаби най-важната предпазна ограда срещу самозваното нелиберално ръководство на Орбан.

Последното полугодишно проучване на Евробарометър, проведено от ЕС, регистрира спад от 12 процентни пункта в подкрепата за блока, най-рязкото понижение сред която и да е от неговите 27 страни членки.

Проучване за отношенията с други страни за лявоцентристкия вестник Nepszava установи, че мнозинството от поддръжниците на Орбан - най-голямата политическа група - се смятат за "по-симпатични" на руснаците и китайците и "по-малко симпатични" на американците и украинците. За разлика от тях, според резултатите, публикувани на 17 април, руснаците са най-малко популярни сред по-широкото население.

"Това е изключително значимо и плашещо, като се има предвид колко бързо се променят нагласите", заяви Даниел Хегедус, сътрудник в Германския фонд Маршал в Берлин. "Удивително е колко ефективен е Орбан в разрушаването на проевропейското отношение на Унгария", добавя той.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС през януари 2020 г. разби блока на втората по големина икономика след разногласен референдум, който британското правителство смяташе, че може да спечели. И все пак подобен политически инцидент в Унгария - макар и по-евтин - вероятно би бил по-символичен, като се има предвид, че страната някога е била образец на успешното разширяване на ЕС след Студената война.

Заедно с Полша, Орбан спори с Брюксел за правителствения контрол върху демократичните институции като съдебната система и медиите. Служители на ЕС също се съсредоточиха върху корупцията в Унгария, която сега е на дъното сред държавите членки в класацията на Transparency International.

ЕС все още блокира повече от 28 милиарда евро финансиране за Унгария поради своите опасения, въпреки че Йоханес Хан, комисарят по бюджета, каза в интервю в четвъртък, че около 13 милиарда евро може да бъдат отключени през следващите седмици след сделка, насочена към деполитизиране на съдилищата, предава dnes.bg.

Орбан многократно е отхвърлял идеята, че възнамерява да извади Унгария от ЕС. Напускането не би имало смисъл, каза той, като се има предвид колко преплетена е страната с търговския блок. Почти четири пети от износа ѝ се насочва към безграничния пазар на ЕС, а икономиката ѝ се подкрепя от инвестиции от германски компании като Mercedes-Benz Group AG и BMW AG.

И все пак въпросите относно европейския ангажимент на унгарския премиер – и по-широко неговата вярност към Запада – породиха съмнения относно края на играта на Орбан, особено предвид действията и реториката му, след като Русия нахлу в Украйна.

Правителството повдигна идеята за "Huxit" по време на пандемията, когато министърът на финансите Михали Варга заяви, че членството в ЕС може да бъде „прегледано в нова перспектива“, след като Унгария стане нетен вносител в бюджета на блока, което според него може да се случи до 2030 г. Хегедус нарече това "тестови балон", за да се прецени общественото мнение относно членството.

Оттогава Орбан атакува ЕС, че се опитва да го притисне финансово в ъгъла, докато икономиката и валутата се сриват. Десетки телевизионни оператори, вестници и уебсайтове, контролирани от политическата машина на Орбан, разпространяват наратива, че подкрепата на ЕС за Украйна вреди на Унгария.

Орбан посочи на 31 март, че хората може да започнат да поставят под въпрос „цялото съществуване“ на ЕС заради подкрепата му за Украйна. Две седмици по-късно той каза, че изтеглянето на помощта ще сложи край на войната.

"Унгария никога не успя наистина да интернализира ценностите на ЕС, всъщност ставаше дума за парите", коментира Агнес Урбан, директор на Mertek Media Monitor, медиен наблюдател в Будапеща. "Сега, когато парите не текат, добавете към това пропагандата и двете заедно имат мощен ефект", добавя експертът.

Унгарците останаха като цяло проевропейски настроени, докато Орбан ухажваше Русия и Китай по време на непрекъснатото си управление от 2010 г. насам. Но тъй като Унгария е изправена пред задълбочаваща се рецесия и инфлация, надвишаваща 25%, тази подкрепа сега се разпада - и най-драматично сред младите хора, които също се стичат към антинатовска опозиционна партия.

Общата подкрепа на ЕС сега възлиза на 39%, което поставя Унгария на последната пета позиция сред 27-те държави членки на ЕС, заедно с чехите и словаците в проучването на Евробарометър. Още миналата година 51% от унгарците са имали положително мнение за ЕС. Положителното отношение към ЕС също спадна рязко в Полша, с осем процентни пункта, въпреки че все още е 55%.

Европейският комисар Хан, който ще се срещне с Орбан следващата седмица в Будапеща, каза, че е загрижен, че ще стане по-трудно да се възстанови подкрепата. Той обаче не смята, че членството на Унгария в ЕС е заложено на карта. "Хората знаят каква полза имат от ЕС", посочи той в интервю. "Доверието в европейските институции е по-високо, отколкото в националните партии", добави Хан.

В Брюксел спадът до голяма степен се приписва на хватката на Орбан върху медиите. Наистина пътуващите в Будапеща са свикнали да виждат политически билбордове като част от атаките на Орбан срещу това, което той приема като врагове на държавата.


В категории: Политика


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
.....
30.04.2023 13:43:35
4
0
ТОЯ УНГАРСКИ ЦИГАНИН ЩЕ СЕ НАИГРАЕ . СЪВСЕМ СКОРО .
2.
Дернев
30.04.2023 13:02:39
1
0
ЕС може да има бъдеще само ако е насочен към изграждането на СЕЩ. Те ще дадат сигурност на страните в него и на Европа. Европа трябва да е силна и единна. Европа за европейците гарантирано от силтите армии на СЕЩ и Русия. ЕС бе необходимата пэрва стъпка към това. Сега е време да продължим напред, защото в този си вид ЕС работи основно за Германия, поради което тя е основната пречка към задълбочаване на интеграцията ни и 7а основните виновници за хаоса в Европа сега. Немският машинист или трябва да бъде сменен или свален. Договор за сигурност в и на Европа между Франция и Русия е до7татъчен да започнем изграждането на Европа за европейците. Колкото по-скоро, по- добре за Европа и света.
1.
Някой
30.04.2023 11:56:18
5
3
В Унгария също като в България ЕС се представя като нещо лошо. Не се говори за ползите, а само за минусите от него. Това е от руската пропаганда която се води на нашите територии. Президентите ни са русофили и работят с пълна сила за руската машина. Жалко е че от това страдат интересите на хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори