×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Идват тежки времена за всички с банкови кредити, от 1 май БНБ вдига лихвите


Идват тежки времена за всички с банкови кредити, от 1 май БНБ вдига лихвите
Индикаторът е определен при 2.77%, или с 0.3 процентни пункта над априлското ниво
Ключови думи: бнб, лихва, кредит, банка
29 Април 2023, Събота, 11:42 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това е осмото поредно месечно увеличение от миналия април насам

Основният лихвен процент (ОЛП) в България отново бе фиксиран на по-високо ниво от Българската народна банка. Считано от 1 май индикаторът е определен при 2.77%, или с 0.3 процентни пункта над априлското ниво. Това е осмото поредно месечно увеличение от миналия април насам, съобщава economic.bg

Повишаването на ОЛП отразява покачващите се лихвени проценти при реално сключените сделки от търговските банки. Общо за месеците от октомври 2022 г. до сега средната лихва се е покачила с 2.77%, тъй като преди това беше 0%.

Темпът на нарастване на реалните лихви в България обаче изглежда недостатъчен за БНБ, която се притеснява за пазара на кредити в страната, особено при ипотечните. Преди три дни централната банка взе решение да удвои задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат.

От 1 юни съотношението резерви/пасиви (основно депозити), което трябва да се държи в БНБ, скача до 10%. Месец по-късно трябва да бъде увеличено до 12%. По този начин се цели да се изземе разполагаем ресурс от търговските банки, за да ограничи възможността им да кредитират клиенти.

Статистиката към март показа, че жилищното кредитиране чупи нови рекорди. Нивото на основната лихва, която винаги действа от първия до последния ден на съответния месец, няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите в България.

С увеличаването ѝ обаче расте законната лихва за забава както за физически лица, така и за бизнеси. Тя се формира като сбор от ОЛП и 10 пункта.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 12/06/2024, Сряда 22:00 0
13
Коментара по темата
13.
Марго
30.04.2023 20:14:46
0
2
Ама нали ние им разрешихме.? Мълчахме като риби а сега ще четем книгата глад!
12.
Дупи
30.04.2023 10:14:05
2
5
Искахте ЕС - на ви ЕС
Като ви дойде и Шенген-а на тиквите - вече ще ви е все едно дали дишате или не!!!
11.
ЯКО СЕКС
30.04.2023 04:02:32
0
7
ЩЕ ИМА ЯКО АНАЛЕН СЕКС БЕЗ ВАЗЕЛИН !!!
10.
Айше
29.04.2023 20:24:30
1
4
Има 4 кредита Ко ша правя аннаа ша са самоунишожа
9.
Ергенът
29.04.2023 17:36:56
1
9
Искам да си купя десетина килийни жилища в Меден Рудник, ей така за инвестиция - да ги продам на двойна цена, щото нали цените на жилищата постоянно се вдигат. Може ли да ме насочите към брокерка, която да ме разведе наоколо?
8.
Бля
29.04.2023 17:06:11
2
11
АЕ ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!!!!
7.
Не знам
29.04.2023 16:58:05
7
3
Защо си мислите, че само тези с ипотечен кредит ще страдат . От статията аз лично разбрах ,че се удвоява резерва , тоест парите които раздаваха почват да ги събират, плюс покачване на лихвите. Рязко банкнотите в обръщение ще намалят. Днес ако си имал две по сто утре ще си с две по петдесет ,отгоре на това ще можеш да купиш по-малко неща от вчера . Ще има глад и немотия, ефекта ще се усети до две години, тогава ще падне инфлацията.
6.
..
29.04.2023 14:46:22
3
27
Който е взел ипотека скоро има реална възможност да изгуби жилището си. До края на годината увеличенията на вноските по кредитите ще са големи!
5.
ЕМИГРАНТ В ГЕРМАНИЯ
29.04.2023 14:33:53
15
36
Колко се радвам че я напуснах тази поробена колониална държавица!!!!Тук ,който остане да живее тежко му горко!!!
4.
лихваря
29.04.2023 12:58:25
4
41
тези с ипотеките взели ги в периода 2014-2022 си правиха следната сметка: вземам 2000 лв заплата, месечната вноска за ипотеката ми е 600 лв , остават ми 1400 за сметки, храна и допълнителни разходи, да речем грубо са правили сметка 500-700 лв за ток, вода, храна и т.н. , някой даже взеха по един лизинг за нов авто с оставащите им пари.

Какво се случва към днешна дата: заплатата си е пак 2000 лв но разходите са двойни спрямо 2021-22ра, тъй като цените на основните продукти скочиха 2но -като например яйцата, + тока и водата скочиха с 30% + вноската от 600 лв вече стана 650, сега вече вместо да им остават 600-700 лв след заплащане на вноската и основните разходи , им остават в най добрия случай 100-200 лв ако карат на хляб и вода може и 300 лв да им остава, следва ново покачване на цените на основните продукти, комуналните такси и данъците успоредно с покачване на лихвените проценти.

Тоест банките в договорка с бизнеса направиха кур капан на ипотекарите, според мен скоро ще започнат да се покачват продажбите на комплекта въже+сапун.
3.
Абе
29.04.2023 12:34:29
5
18
Еби ги у мамата ние нали ядоме и пиме ще имат да вземат
2.
Hamparцун Чобанбанк
29.04.2023 12:31:33
3
22
Kradcite na KTB gerb/dps/bsp zbivat 6te miliarda
Krediti i sini zoni i bejanci
Bulgaristan
1.
Мда
29.04.2023 11:56:27
8
62
Пак обикновенните хора страдат, тея дето крадоха, отиват и сипват торабта с парите и не им пука.
Огледайте в държавта на мафията дпс-герб-бсп, почти на всеки ъгъл има заложна къща, казино, бързи кредити.
Заради немотията, която ни наложиха тея мръсници ни карат да теглим кредити... а обещават още постни пици и затягане на колани...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят Ако той ви е накарал да се чувствате добре в определена ситуация или по принцип, не забравяйте да му споделите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Крачка напред ли сме най-после да имаме фестивал на уличното изкуство? За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща Те крият истината, за да прикрият несигурността си Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Активистката на „Възраждане“ от Несебър ще стане депутат Това са най-големите бебета сред зодиите Това са най-големите бебета сред зодиите Четири зодиакални знака се отличават с инфантилността си Новите евродепутати не са това, което очаквахте Новите евродепутати не са това, което очаквахте Доста от новите избраници не проведоха типична предизборна кампания, а се фокусираха върху социалните мрежи Рецепта за свинско в гювечета Рецепта за свинско в гювечета Бързо и вкусно ястие ДПС със спад на гласовете от Турция ДПС със спад на гласовете от Турция Само че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава почти същият Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Рулцата от раци понякога изобщо не съдържат рибен продукт Сливналии продават уникално тунинговано BMW M6 за $460 хил. Сливналии продават уникално тунинговано BMW M6 за $460 хил. Проектът се нарича "Цитрин" и е дело на Тодор Начев и Пламен Банов
Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори