×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Обзор бесен на служебното правителство, ще сигнализират Конституционния съд


Кметът на Обзор бесен на служебното правителство, ще сигнализират Конституционния съд
Ще трябва да се проверят основанията за подсъдност и дали има злоупотреба с пълномощия, каза адвокат Марин Божков, който е наблюдател на референдума за Обзор
27 Април 2023, Четвъртък, 11:42 ч.
Автор: Флагман.бг

Решението на Министерския съвет е грозен акт, общественият съвет ще обсъди как да реагираме, каза кметът Христо Янев

Общественият съвет на град Обзор и инициативният комитет, подготвил референдума за отделянето му като отделна община, ще обсъдят какви стъпки да предприемат след вчерашното решение на служебното правителство градът да остане в рамките на община Несебър.

Новината изненада местните жители вчера. Пред БНТ кметът на Обзор Христо Янев определи действията на Министерски съвет като "грозен акт".

В последните дни живот на това правителство се приема това и нашият референдум отиде под килима, добави той.

Министерският съвет отмени решението Обзор да е отделна община

Хората обмислят дали да не сигнализират Конституционния съд. Не е изключено да има и протести, каза пък кореспондентът Давид Сукнаров. 

На противоположното мнение са организаторите да допитването за оставането на Обзор в рамките на община Несебър. В "Денят започва" те изтъкнаха, че вчерашното решение на Министерски съвет ще донесе успокоение и предвидимост.

"Това ще донесе спокойствие на хората и на нас, като жители на селата, малко повече спокойствие, че всичко, което е подхванато, ще продължи. Това беше огромно напрежение и неизвестност - какво и как ще продължи нататък. Доказали сме, че финансово този проект няма как да продължи, винаги е имало документи и анализ по този въпрос", каза Росица Ракова, председател на ИК "Против отделянето на Обзор от Община Несебър".

Според кметът на Обзор мотивът, че новата община не би се справила финансово, е несъстоятелен.

"Какъв е проблемът да се дават възможности на малки общности да правят политики на субсидиарност и да реализират туристически продукт, какъвто ние искаме? Ако един черноморски курорт или една община не могат да се издържат с тези високи данъци, които се плащат при толкова РЗП-застроени площи, кой може да се издържа? Една община от вътрешността на страната ли?“, попита той.

„Около 100 общини не отговарят на критерия жители. Законът предвижда, ако не отговаряме на един от критериите, да се издаде решение на Министерския съвет, което бе направено“, изтъкна Янев.

"Като юрист с над 30-годишна практика за първи път виждам подобен казус, който напомня книгата „Животинска ферма“ на Оруел“, каза пък адвокат Марин Божков, който е наблюдател на референдума.

„В тази антиутопия живеем в момента, защото едно служебно правителство, което има много ограничени задачи да подготви избори и да осигури фунционирането на държавната машина, се произнася по политически въпрос, решен от редовно избрано правителство, проверен от кабинета на Кирил Петков, който не може да бъде обвинен в симпатии към Бойко Борисов, както и от още две служебни правителства, които са казали, че няма основания за промяната на резултата от референдума“, коментира той.

Отмяната в рамките на три дни, гузно обяснена на ниво министър, а не министър-председател, показва незачитането на демокрацията, подчерта адвокатът. 

„От президентството ни уверяваха, че указът е написан и следва подписване. Чакането се проточи две години и след това се намери някой удобен, който да вземе решение за три дни. Ще трябва да се проверят основанията за подсъдност и дали има злоупотреба с пълномощия, но затова не мога да вземе решение. Трябва то да е от хората на общоградско събрание, които да дадат мандат“, обясни той.


В категории: Несебър


16
Коментара по темата
16.
к 14
28.04.2023 11:17:33
0
0
Всичко точно,само за кметството прекали,това клуб на роднини и приятели на кмета,весело си прекарват,как без тях)))
15.
До 13
27.04.2023 20:45:52
1
2
Когато имаш много, можеш да си позволиш една година някъде да инвестираш повече, другъде по-малко и обратно, а като нямаш нищо си седиш на на*рания гъз! Ей от там - от многото отиват и за обзор!
14.
Иван
27.04.2023 19:49:02
2
5
Браво на служебното правителство! Това е най разумното решение!И адвокатът и кмета са некомпетентни!
Обзор няма потенциал за община!И без това кметството е пълно с чудещи се какво да правят некомпетентни служители!
Кмета си накупи толкова недвижими имоти,а адвоката е заинтересован да говори глупости за да оправдае парите, които му се дават!
13.
към 11. До 7
27.04.2023 16:34:03
2
1
да и от къде идват , едни ,,благородни..несебърлии ги дават.....доста наивна смешка
12.
СМЕШНИЦИ
27.04.2023 16:29:03
2
3
КОЛКОТО И ДА ГО ПЛЮЕТЕ КМЕТА НА ОБЗОР ТАМ ХОРАТА РАБОТЯТ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СВОЯ ГРАД И ТО СИ ЛИЧИ , АМА ДЕМОНСТРАТИВНО Е ПРЕНЕБРЕГВАН ОТ ОБЛАСТ БУРГАС. АМИ КАТО НЕ ГО ХАРЕСВАТЕ ПУСНЕТЕ ГО , А НЕ ГО ЗАЛИВАЙТЕ С ПОМИЯ И ГАВРИ ЩОТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ, ЧЕ СТЕ ПО ПО НАЙ В НЕСЕБЪР. А НАКРАЯ НА ВСИЧКИ Е ЯСНО, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ
11.
До 7
27.04.2023 15:58:21
1
3
Мадам, а от къде идват парите сега да е красив? От крадливия Несебър... Айде цункайте го на Ицето където иска и да се приключва
10.
БЕСЕН
27.04.2023 14:32:50
3
6
Ще сигнализира Конст.съд.....е..и...???
Ша го накриви на някой...???...дреме им на ония у Софето....хахахаха
9.
к № 7
27.04.2023 14:00:06
3
6
Красив с какво?имате предвид сергиите по главен път и всичките улици?до водопада се отглеждат кокошки!
8.
О...йе
27.04.2023 13:02:25
5
7
Кмет напет протести
във Обзор ще стяга,
референдум - контра
и валат остана.
Наиграха ли се вече
селски философи?!
Явно, че им пречи,
таз-власста във София!
7.
БРАВО
27.04.2023 12:56:48
11
8
ПОДКРЕПЯМЕ ВИ. ОБЗОР Е ЕДИН РАЗКОШЕН ГРАД КРАСИВ , ЧИСТ, С ВОДОПАДИ ОТ ЗЕЛЕНИНА И ПРЕПЪЛНЕН ДОВОЛНИ ТУРИСТИ , ГРАД КОЙТО СИ ЗАСЛУЖАВА АВТОНОМИЯТА. ГЛУПОСТИТЕ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ОСИГУРЯТ НЕОБХОДИМИЯ РЕСУРС ЗА ИЗДРЪЖКА КАТО ОБЩИНА СА ОПОРКИ НА НЕСЕБЪРСКАТА ПАЯЖИНА , КОЯТО ИЗСМУКВА ПРИХОДИТЕ ИМ.
6.
Юлия
27.04.2023 12:47:52
5
14
Да спрът с интриги в Обзор и да започнат работа. Би било добре ако кмета на Обзор обиколи града си. Да види екопътека в каков състоние е. Кмета да спре да ходи да отваря обекти в град Бяла, а да почне да се учи от тях. Там хората работят и няма никаква връзка с това че е община.
5.
Кое не разбрахте бе Обзор
27.04.2023 12:10:06
9
18
Каква община?! Казаха ви, нямате 6000 души население, за да се отцепите! Отделно Баня и още няколко села са против - гласуваха против на контрареферендум.
4.
Бургас
27.04.2023 12:01:39
7
1
ИСКАМЕ СИНЯ ЗОНА В ЦЯЛОТО ЖК ВЪЗРАЖДАНЕ - НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СПРЕ ОТ СЛУЖЕБНИ И ДРУГИ АВТОМОБИЛИ. НАПРАВЕТЕ СИНЯ ЗОНА СПЕШНО
3.
Някой си
27.04.2023 12:00:24
7
7
КРадев му е време за импийчмънт!
2.
*********
27.04.2023 11:50:46
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
Несебър
27.04.2023 11:49:46
10
12
Подиграха се с хората това не е държава
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Докато излизаше на сцената, за да пее в дует с Веско Маринов хита му "Лятна жълта рокля", Рачков се препъна и аха да полети напред Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Под опаковката се криело нещо гнусно и далеч не вкусно Внимание! Тези симптоми могат да сигнализират за рак на дебелото черво Внимание! Тези симптоми могат да сигнализират за рак на дебелото черво До края на месеца в национална онкологична болница „Дева Мария“ се провеждат безплатни прегледи при гастроентеролог Аз съм супергерой, но в Хелс Китчън изглеждах зла, твърди тази участничка Аз съм супергерой, но в Хелс Китчън изглеждах зла, твърди тази участничка Извън кухнята съм готин и ведър човек, твърди тя Всички говорят за него, след като спечели Капките, но малцина помнят, че е бил барман на Халваджиян Всички говорят за него, след като спечели Капките, но малцина помнят, че е бил барман на Халваджиян Собственик на заведението е Кремена Халваджиян Тя е красавица, дъщеря е на един от най-известните шефове Тя е красавица, дъщеря е на един от най-известните шефове Прическата й е лежерна – със свободно разпусната коса, а грима й –почти незабележи Сръбската легенда Цеца трепне, съобщи грандиозна новина Сръбската легенда Цеца трепне, съобщи грандиозна новина Това е специален ден в живота ми, обяви певицата Не е евтино, но детето го заслужава, абитуриенти с обувки от 2 бона Не е евтино, но детето го заслужава, абитуриенти с обувки от 2 бона Абитуриентката е в паралелка с английски и немски език, а общият ѝ успех в края на годината е отличен Абитуриенти оставиха свинщина около "Александър Невски", намери се кой да чисти Абитуриенти оставиха свинщина около "Александър Невски", намери се кой да чисти Столичният инспекторат с извънредно почистване заради празненствата на зрелостниците
Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори