×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преподавателки в УНСС сигнализират за груби нарушения на закона – уволняват ги


Преподавателки в УНСС сигнализират за груби нарушения на закона – уволняват ги
Мила Хубенова и Албена Макарова са вече уволнени, което те ще обжалват, очаква се това да се случи и с Татяна Иванова (от дясно наляво)
24 Април 2023, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Университетът в продължение на години присъждал академични длъжности против правилата

УНСС погна три преподавателки след техни сигнали за корупционни схеми във висшето учебно заведение. Това са Мина Хубенова, Албена Макарова и Татяна Иванова. Първите две вече са уволнени. Третата очаква също да бъде отстранена, като в момента тя е в болничен.

Албена Макарова съобщи във фейсбук в края на миналата седмица: „Днес бях уволнена от УНСС, след като с колегите Мина Хубенова и Татяна Иванова разкрихме корупционни схеми, свързани с незаконни титли и, разбира се, с много пари. Преди това бяхме принудени и заплашени, че ако не спрем да изваждаме наяве нарушенията, няма да бъдем част от тази академична общност. Спрямо Мина и мен заплахите от уволнение са вече факт.“

На 11 и 12 април „Флагман“ получи от Татяна Иванова сигнали с документи и съдебни решения, свързани с корупционни според нея практики в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това е третата преподавателка, която се очаква да бъде отстранена.

Администрацията на университета е впрегната да търси нарушения на сигнализиращите за злоупотреби. Албена Макарова смята, че аргументите за уволнението й – отсъствието от занятия, са изфабрикувани и ще си търси правата по съдебен ред.

Мила Хубенова пък е отстранена след обвинения в платиатство, което тя също обжалва в съда, съобщи за „Флагман“ Татяна Иванова.

Според трите разбунтували се преподавателки УНСС в продължение на години е присъждал незаконосъобразни академични длъжности.

„До месец юни 2022 г. всяко висше учебно заведение имаше право да присъжда професорски и доцентски титли само в направленията, за които е акредитирано. За УНСС това са: „Икономика”, „Администрация и управление”, „Право”, „Обществени комуникации и информационни науки”, „Политически науки”, „Социология, антропология и науки за културата”. Законът обаче е бил нарушаван системно що се отнася до направление „Филология”, в което са произведени един професор и трима доценти, като този академичен произвол е довел до ощетяването на вуза с огромни суми, изплатени като добавки към заплатите на мнимите хабилитирани лица“, пише в сигнала до „Флагман“, изпратен ни от Татяна Иванова.

„Първият такъв случай датира от 2015 г., когато за професор е обявена Даниела Кох-Кожухарова, управлявала катедра „Чужди езици и приложна лингвистика” почти 20 години и свалена от поста преди две години благодарение на законова промяна. Видно от сайта на НАЦИД, тя е професор в професионално направление „Филология”, за което УНСС никога до момента не е имало акредитация.

Аналогична е ситуацията с настоящия ръководител катедра Антония Пенчева, Стефка Кожухарова и научния секретар на катедрата Калина Ишпекова-Братанова, придобили академичната длъжност „доцент” в същото направление през съответно 2018 г. (Пенчева и Кожухарова) и 2022 г. Грубите сметки показват, че общата сума, която четирите преподавателки са получили до момента под формата на професорска/доцентска надбавка се равнява на шестцифрено число. Що се отнася до привилегиите, вървящи със съответната титла (журиране, участие в проекти), е трудно да бъде изчислена печалбата от тях.

След сигнал до Комисията по академична етика (КАЕ) при МОН с твърдения за нарушения при провеждането на три конкурса за заемане на академичната длъжност „доцент”, обявени от УНСС – два по английски и един по немски език, е извършена проверка. На 18 май 2022 г. на сайта на МОН е публикуван доклад, според който КАЕ преценява, че е налице нарушение на чл. 3, ал. 1 от ЗРАСРБ (Закон за развитието на академичния състав в Република България) и предлага на министъра на образованието и науката да отмени акта на ректора, с който за доцент е избрана Ишпекова-Братанова. По отношение на останалите две процедури, тъй като все още не са приключили, КАЕ предлага на министъра да осъществи правомощията си по чл. 31, ал. 2 и чл. 32, ал. 10 от ЗРАСРБ и да спре конкурсите. Към онзи момент начело на МОН е акад. Николай Денков, който се съобразява с препоръките на КАЕ и издава заповеди, с които отменя административния акт на ректора на УНСС за сключване на допълнително споразумение за назначаването на Ишпекова-Братанова за доцент и прекратява другите две процедури. Ишпекова-Братанова обжалва министерската заповед, но Административният съд – София-град потвърждава заповедта като правилна с решение от 31 октомври миналата година“, се посочва в сигнала до „Флагман“.

Съдебното решение обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

„Междувременно Ишпекова-Братанова не само че продължава да се подвизава като доцент в УНСС и да получава немалка финансова добавка към заплатата си за незаконосъобразно заеманата от нея длъжност (формалното оправдание на ръководството на УНСС е, че съдебното решение за анулирането на нейната доцентура се обжалва, въпреки че обжалването не спира изпълнението), но и остава научен секретар на своята катедра „Чужди езици и приложна лингвистика”. А за да е още по-голям абсурдът, за известно време ѝ е „подарена“ и чисто нова към онзи момент (есента на 2022 г.) катедра – „Педагогика“. Ишпекова-Братанова е отстранена от новия си пост в края на 2022 г., след като съдебното решение става публично достояние на целия университет.

Пороците около академичното израстване на Ишпекова-Братанова не свършват дотук. Справка показва, че Кох-Кожухарова е била председател на журито, провъзгласило Ишпекова-Братанова за доцент, което навежда на мисълта за конфликт на интереси. Сред останалите рецензенти има такива в очевидна връзка, така че да е успешен конкурсът, като доц. д-р Нели Тинчева и доц. д-р Цветомира Венкова – колеги от катедра „Англицистика и американистика” на СУ на сестрата близначка на кандидатката доц. д-р Росица Ишпекова, или доц. д-р Пламен Ралчев – ръководител катедра „Международни отношения” в УНСС и научен ръководител и член на журито на кандидатката и при защитата на докторската ѝ степен във въпросната катедра заедно с доц. Тинчева“, се посочва в сигнала до „Флагман“.

Татяна Иванова в свой пост във фейсбук от днес пита: „Отговаря ли на обществения интерес и в частност на интереса на студентите и на законно придобилите академични длъжности преподаватели разобличените мними професор и доценти да продължават да са на работа във вуза? Какъв пример дава университетът на бившите, настоящите и бъдещите си възпитаници и какъв сигнал е това за техните родители? Какво е посланието на университета, закрилящ нарушителите и репресиращ изнасящите истината?

Образованието, освен да дава знания и умения, се предполага, че трябва да възпитава и в ценности. Това не налага ли изкореняването на моралните недъзи и техните носители от системата да бъде приоритет на обществото и на държавата?“

 


В категории: Просвета


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
ха ха ха
25.04.2023 15:38:34
0
7
нищо, ама нищо ново в Булгаристан. Така наречената българска префинена интелигенция в по голямата си част зпочва да става за смях с това как се ошлаифа и оформи като добре
смазан корумпиран кръжец.
9.
Аноним
25.04.2023 10:08:26
0
8
Има и на други места. С дисертация по растениевъдство ставаш доцент по икономика, малък ВУЗ в провинцията. Със стартиран конкурс за професура. Абе, няма лошо.
8.
Някой
25.04.2023 08:20:37
0
14
Че в България доцент и професор са титли които се купуват. С нужните връзки и една богата почерпка си готов титулован. Така вдигаме имиджа на образованието ни.
7.
НИКОГА
25.04.2023 07:16:43
0
9
тоя кенеф бг (,какъвто винаги е бил ) нема да се оправи....!!!!
6.
Truth hurts
25.04.2023 00:10:17
1
15
Не трябва да имаш съвест в тази държава,нормално е всичко това,като за тука
5.
ТБС
24.04.2023 23:26:24
0
20
Типично, паразитите малоумни са все на държавни длъжности, чрез фалшиви дипломи. Я вижте в министерствата и парламента, общини и сите държавни институции.
4.
ХХ
24.04.2023 23:01:41
5
9
Значи сме се евроинтегрирали и станали като германия... Почти. Там не само ги уволняват, а и съдят.
3.
...
24.04.2023 21:16:56
0
15
"Ергена" критерий за нещо... Сериал... Какво да говорим повече...
2.
родител .
24.04.2023 21:09:04
4
24
Каквито са преподавателите такива са и учениците Занижен е критерия на образователния ценз както и моралните ценности на учителя още от началните класове За какъв морал може да ги научи онази учителка която наскоро участва в ТВ ПРЕМИЕРА ергена .Между впрочем въпросната педагожка е от Бургаско училище Тук е място на РИ О да се самосезират и обсъдят етиката и морала на съ ответната даскалица .
1.
Иван
24.04.2023 20:32:05
0
35
Мама ви проста, те хора не останаха в България, i продължават. Не са наядоха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори