×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как единият съпруг взима част от личното имущество на другия


20 Април 2023, Четвъртък, 20:21 ч.
Автор: Флагман

Общите правила, свързани с т.нар. лични имущества в режима на съпружеската имуществена общност (СИО), са разписани в Семейния кодекс (СК)

Разбрах, че всеки има лично имущество и при развод, то си остава за него. Ако обаче това лично имущество е станало много повече благодарение на парите или принос на другият, то той няма ли право поне на част от него?

Д.У., София 

Общите правила, свързани с т.нар. лични имущества в режима на съпружеската имуществена общност (СИО), са разписани в Семейния кодекс (СК). Там е записано, че "вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити". Кодексът добавя и че съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството, както и че този принос се предполага до доказване на противното. Това означава, че всичко, придобито по време на брака, се счита общо. И че при прекратяване на брака по правило всеки има право на половината от имуществото. Има хипотези, в които може да се претендира за повече, за по-голям принос и т.н. Но правилото е, че съпрузите имат дялове поравно.

Тук се стига до т.нар. лични (индивидуални) имущества. В специални разпоредби СК определя, че тези обекти не са подчинени на режима на съпружеската имуществена общност, а се определят на практика от режима на разделност. Законът фактически казва кои вещи са само на единия съпруг - и в брака, и след евентуален развод. Така например лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг по време на брака, които му служат за обикновено лично ползване, за упражняване на професия или на занаят. Лични са вещните права, придобити от съпруг едноличен търговец по време на брака за упражняване на търговската му дейност и включени в неговото предприятие. Както може да се предположи, има хипотези, в които те могат да се изразят в много големи суми.

Семейният кодекс определя и, че лични са вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение. Изрично е посочено, че те принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Или иначе казано, законът определя, че дори и наследството да е получено по време на брака, то пак си е само на съпруга наследник и представлява лично имущество.

Предвижда се дори, че "всеки от съпрузите може да сключи сделка на разпореждане с личното си имущество с трети лица" и дори с другия съпруг. Или иначе казано, всеки от съпрузите в общи линии може да прави каквото си иска с личното си имущество. Все пак има особености и ограничения примерно при разпореждането с личен недвижим имот, ако той е семейното жилище. 

Предвидено е дори т.нар. пълно или частично преобразуване (трансформация) на лично имущество. Така се считат за лични вещите и влоговете, придобити през време на брака изцяло с лично имущество. Тук основно се има предвид с пари от наследство или дарение да купиш например имот. Този имот е също за съпруга наследник или надарен. Това е пълна трансформация. Законът допуска и частично преобразуване. То е уредено във втората алинея, която указва, че може да се претендира за лично притежание на съответна част от имот, придобит с лично имущество. СК казва: когато вещните права са придобити отчасти с лично имущество, то лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна. Тази претенция става със специален иск до съда. Той може да се предяви при делба. С този иск се търси решение, с което даден имот да бъде определен като лично имущество, както и да не се дели заедно с имуществената общност. Съдът определя като личен дял толкова, колкото се докаже. Ако обаче незначителна част е с лични средства, то съдът отхвърля претенцията за личен дял.

И тук се стига до това, че СК предвижда специален раздел "Получаване на част от личното имущество". Записано е, че "при развод всеки от съпрузите има право да получи част от стойността на вещите за упражняване на професия или на занаят и от вземанията на другия съпруг, придобити по време на брака, ако са на значителна стойност и той е допринесъл за придобиването им с труда си, със средствата си, с грижите за децата или с работата си в домакинството". Дадена е възможност този иск да се предяви и преди развода, ако поведението на съпруга, който е придобил имуществото, поставя в опасност интересите на другия съпруг или на децата.

По правило обаче възможността е оставена при развода. Това означава, че ако двамата съпрузи са дали много пари за техника, оборудване или каквото и да е друго, което ползва единият съпруг, дори и в професията си, то този, който не я ползва, има право да претендира с иск. С него може да иска част от стойността на въпросното имущество. Това може да бъде скъпо хотелско оборудване или луксозно такси, или компютърна система, може да са акции, вземания от заем, наем от техника или имоти и др. На практика всичко на значителна стойност.

Важно е да се знае, че това правило и иск може да се приложат и за личните вещни права, придобити от съпруг едноличен търговец по време на брака за упражняване на търговската му дейност и включени в неговото предприятие. 

Източник: Вестник Сега


В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
2
Коментара по темата
2.
do 1
21.04.2023 09:28:46
1
0
kazva se brachen dogovor
1.
ша земи нанай
21.04.2023 06:22:47
0
4
като има предбрачен договор,нотариално заверен,ша му земи скъсаните цАрвули....
хахахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори