×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имиджът на Макрон помръкна на Запад


Имиджът на Макрон помръкна на Запад
Френският президент опитва да се превърне в балансьор на отношенията между Изтока и Запада
13 Април 2023, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Макрон предизвика възмущение в края на държавното си посещение в Китай, след като каза, че Европа не трябва автоматично да се присъединява към САЩ или към Китай в случай на конфликт около Тайван

Френският президент Еманюел Макрон упорства в желанието си да превърне Франция в сила, способна да говори с всички, включително с Русия и Китай, което заплашва да навреди на имиджа му в част от Европа и в САЩ.

Някои експерти обаче отбелязват, че смятаните от Запада за противоречиви коментари се харесват на цяла една част от света, обхваната от антизападни настроения, която би могла да приветства позицията на необвързаност с двете най-големи световни сили. 

Макрон предизвика възмущение в края на държавното си посещение в Китай, като каза на журналисти от американското издание "Политико" и френския бизнес всекидневник "Лез Еко", че Европа не трябва автоматично да се присъединява към САЩ или към Китай в случай на конфликт около Тайван.

Френският президент вече беше предизвиквал полемика и в миналото, както през юни 2022 г., когато каза, че Русия не трябва да бъде унижавана, за да бъде намерен дипломатически изход от конфликта, когато руснаците и украинците прекратят сраженията.

"Имиджът на Еманюел Макрон е повече от опетнен, той е подронен", каза Мишел Дюкло, специален съветник в института "Монтен", подчертавайки, че доверието към френския президент е поставено под съмнение.

Френският лидер е имал, по думите му, "предимство в международните срещи: той се смяташе за по-интелигентен от останалите". Отсега нататък той се проявява като "ненадежден лидер по изключително сложна, чувствителна и спорна тема".

Според френския изследовател Брюно Тертре от Фондацията за стратегически изследвания "тази поредица от изказвания, заплашва да подрони още малко имиджа в Европа и САЩ на склонния към провокации по чувствителни международни въпроси Макрон".

Изследователят обаче отбелязва, че след шест години начело на Франция Макрон "продължава да омайва и не предизвиква отблъскването, което някои от неговите предшественици са пораждали".

Освен това анализаторът отбелязва, че Макрон може да разчита на своето политическо "дълголетие и имидж на опитен политик". "Това има значение в Европейския съвет и Съвета на НАТО", казва Тертре.

"Самомаргинализация"

Експертът добавя, че със сигурност критиките на "политически лидери и водещи коментатори" оказват "въздействие върху общото възприятие на френската политика".

Липсата на реакция от повечето основни колеги на Еманюел Макрон обаче показва, че те "са свикнали с противоречивите изказвания на френския президент" и знаят, че те "често отразяват повече свободата му или дори неговото желание да провокира в неформални разговори".

Според Мишел Дюкло все пак остава опасността тези провокации да "доведат до самомаргинализация на Франция", което в крайна сметка ще укрепи американското лидерство.

Бертран Бади, преподавател и специалист по международни отношения в Института "Сианс По" в Париж, отбелязва, че "критичните гласове идват от доста маргинални персонажи".

Мълчанието на основните партньори на Макрон, като германския канцлер Олаф Шолц, свидетелства според експерта, че принципно те не са съгласни с подхода към Китай или за необходимостта от гарантиране на европейския суверенитет.

"Това е буря в чаша вода", каза експертът за спора от последните няколко дни.

Освен това той отбелязва, че макар позицията на Франция по отношение на необвързаността може да "дразни част от Европа, западния свят или дори френската политическа класа, тя може да бъде относително добре възприета по света" дори отвъд Китай, който не пропусна да похвали коментарите на френския президент.

В африканските страни, които не се чувстват обезпокоени например от войната в Украйна, разочарованието е осезаемо и позицията на Еманюел Макрон може да бъде добре приета, казва Бади.

Според експерта френският президент е разбрал също, че надигащите се сили като Индия или Бразилия или организация като Африканския съюз (АС) вече не са фигуранти или второстепенни участници. 

В контекста на провала на Франция в Африка, на "последователните удари, понесени в Разширения Близък изток, в Ливан, в Сирия или в Иран", френският президент се опитва да излезе "от западния лагер, за да каже  - "Ние сме световна сила, тъй като сме световна сила, и Европа трябва да бъде световна сила", казва експертът.

"Това е диалектика, която е по-сложна, отколкото изглежда", заключава Бертран Бади. (БТА)


В категории: Политика


5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 1
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 1
9
Коментара по темата
9.
?
14.04.2023 08:06:27
4
6
Кой го взима на сериозно този ?
8.
XX
14.04.2023 07:56:30
2
6
Отделно, в статията са всни западните ценности и култура. С какво са по-различни от тези от съветската епоха у нас? Дайте две разлики?!
7.
ХХ
14.04.2023 07:54:42
5
4
До Дернев

Винаги съм казвал, че германия е зло, което когато и да изчезне, все ще е късно.
6.
ДРЕМЕ МУ
14.04.2023 05:00:41
1
7
на Макрон на дедовия , кой кво казал и коментирал.....
5.
Коментарите от Politico не са точни
14.04.2023 00:53:36
1
6
Да си спомним също скорошното посещение на Макрон в Амстердам и срещата му с холандския крал Вилем Александър - Макрон дори прочете приветствие на холандски език (с много грешки в произношението и предизвика много смях), защото Вилем Александър прочете своето приветствие към Макрон на перфектен френски език. Срещата беше много приятелска, присъстваха техните съпруги Максима и Брижѝт Макрон.
Да си спомним коментарите на Бенджамин Фулфорд:
"В дипломацията изявите показват кой наистина командва. Ето защо Макрон лети със собствения си Airbus A330 с група медийни, бизнес и културни фигури, докато фон дер Лайен беше принудена да предприеме 14-часов търговски полет до столицата, допълнен с четиричасов престой в Близкия изток.
"Си изгони Урсула от важни разговори, защото искаше да постави Макрон на място, а детегледачката Урсула беше упълномощена от господарите си от СИФ да му попречи да го направи", обяснява източник от ЦРУ.
Макрон дори стигна дотам, че принципно се съгласи да се откаже от НАТО и да се присъедини към алианса БРИКС и тяхното предложение за взаимна сигурност. Ето защо Си и Макрон решиха да "задълбочат обмена" между китайската армия и френските части в Азиатско-тихоокеанския регион. Макрон също така обеща да не подкрепя Тайван в каквато и да е провокирана от САЩ криза там.
Другият важен момент за посещението на Макрон е, че и иранският, и саудитският външен министър са били в Китай по едно и също време, където са имали срещи с френските си колеги. Това е ясен знак, че на французите е казано или да се присъединят към БРИКС, или да бъдат отрязани от близкоизточния петрол."
4.
do 1
14.04.2023 00:12:34
3
0
кой съдия е починал
3.
изборната измама помните ли?
13.04.2023 23:46:59
1
7
Да си спомним коментара на Хенри Маков и Джим Стоун за изборите във Франция:
По-долу виждате ситуацията 30 минути преди гласуването да приключи. Марин Льо Пен има повече гласове от Макрон, но 30 минути по-късно тя губи изборите с марж над 10 процента. Вижте числата на Льо Пен: повече от 14,4 милиона в 21h20, а след това, о чудо, след 22h45 тя е останала само с 11,6 милиона гласа. Това очевидно е невъзможно. Във всеки случай, в най-лошия случай, тя е трябвало да остане на тези 14,6 милиона, а Макрон е трябвало да спечели допълнителни милиони гласове от отвъдокеански избиратели. Но 2/3 от тях са гласоподаватели за Льо Пен.
http://194.233.91.97/photos/votingisfiction.jpg
Изборни измами има не само в САЩ...
2.
Дернев
13.04.2023 23:36:19
3
9
Много правилно заговори Макрон, но като чели има някакво БГ влияние над него, че и той се оказа привърженик на няколкото стола вместо да избере правилният от самото начало, както направи Де Гол на впемето. Ако беше го направил, тази война в Европа нямаше да я има и Европа щеше уверено да върви към позицията си на трети силов, военно и икономически, световен полюс. В интерес на истината, Германия е тази която е възпирала и възпира евпопейската ориентация на независимост от атлантическото влияние, защото само Франция, като ядрена сила, може и трябва да поведе Европа към създаването на СЕЩ и съюз с Русия, без която Европа не може да самостоятелен световен фактор като Китай и САЩ. Европейците трябва да постигнем това, дори и с маргинализирането този път на Германия. Не е желателно, но ще трябва, ако Германия продължава да пречи на обединението на Европа и изграждането на Европа за ев оп3йците.
1.
Защо Флагман
13.04.2023 21:23:05
5
7
Не написа,че почина наказателен съдия от РС Бургас?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер
Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори