×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Полско-украинското приятелство прикрива мъчителна, кървава история


Полско-украинското приятелство прикрива мъчителна, кървава история
Полският президент Анджей Дуда посреща украинския президент Володимир Зеленски във Варшава
06 Април 2023, Четвъртък, 21:30 ч.
Автор: Флагман

Президентът Анджей Дуда обеща, че Полша ще продължи да помага на Украйна да се бори срещу агресията на Русия, но също така призна на съвместна пресконференция със Зеленски, че отношенията са сложни

Полша се очертава като един от най-ревностните поддръжници на Украйна по време на инвазията на Русия въпреки натрупаните в исторически план горчивина и поводи за недоволство между съседните държави, които пораждат лоши чувства до ден днешен.

Напреженията между намиращата се във война страна и нейния твърд съюзник бяха признати вчера, когато украинският президент Володимир Зеленски пристигна на държавно посещение в Полша, където беше посрещнат с почести.

Президентът Анджей Дуда обеща, че Полша ще продължи да помага на Украйна да се бори срещу агресията на Русия, но също така призна на съвместна пресконференция със Зеленски, че отношенията са сложни.

„Все още има отворени рани в паметта на много хора“, каза Дуда, очевидно имайки предвид избиването на около 100 000 поляци от украински националисти през 1940-те години. Полша смята убийствата за геноцид.

Трудното минало в полско-украинските отношения датира дори още по-назад от това. Поляците и украинците споделят история на екзистенциално съперничество, намирайки се в част на Европа, където цели държави са изчезвали от картата в продължение на поколения, а после са възкръсвали от пепелта на рухнали империи.

Украинците например таят недоволство от вековете, прекарани под полско владичество – период, който не се помни като изцяло благоприятен.

Двамата президенти направиха публични изявления пред множество украинци и поляци във Варшава. Дуда призна, че и двете страни са правили много грешки, „за които сме платили най-висока цена“. „Днес ние изпращаме ясно послание към Кремъл: никога няма да успеете да ни разделите отново“, каза той.

Представителите на полските и украинските власти до голяма степен избягват открито да засягат старите напрежения, като остават фокусирани върху оцеляването на Украйна и се тревожат, че руснаците могат да използват евентуалните разделения. Все пак това е война, изходът от която ще определи самото съществуване на Украйна и собствената сигурност на Полша за десетилетия напред.

„В бъдеще няма да има граници между нашите народи: политически, икономически и което е много важно – исторически“, каза Зеленски в послание в Телеграм преди срещата си с Дуда. „Но за да стане това, все пак е необходимо да спечелим победа. За да стане това, е необходимо да вървим рамо до рамо още малко“, добави той.

Повдигайки въпроса сега, лидерите изглежда признаха, че трудните въпроси не могат вечно да бъдат замитани под килима, въпреки че войната продължава.

Дуда и други националистически власти са подложени на политическо напрежение да направят така, че полското страдание, причинено от украинска страна, да не бъде забравено, особено при нарастващата сила на крайнодясната партия Конфедерация „Свобода и независимост“, която на моменти изразява антиукраински възгледи. Парламентарните избори в Полша, които ще бъдат произведени преди края на годината, ще бъдат тест за управляващата партия „Право и справедливост“ и ще определят дали тя ще спечели трети мандат.

Вчера обаче Зеленски беше посрещнат с червен килим и пищна церемония. Дуда връчи на своя гост най-старото и най-високо гражданско отличие на Полша – „Ордена на Белия орел“. „Вие със сигурност сте един от най-изтъкнатите хора, получавали отличието“, каза полският президент.

Зеленски нарече Дуда приятел и каза, че полско-украинските отношения никога не са били толкова добри. В същото време Дуда настоя, че миналото не трябва да бъде забравяно и сега е подходящото време двамата лидери да се изправят пред него.

„Не можем да забравим загиналите в миналото“, каза Дуда. „Между нас няма теми табу“, подчерта той.

Вероятно най-трудният спорен въпрос е как да бъде запомнен един от националните герои на Украйна – Степан Бандера, крайнодесния водач на Организацията на украинските националисти, който за кратко е бил съюзник на германските нацисти.

Усилията на водените от Бандера сили да изградят независима територия за Украйна са ги накарали да извършат жестокости срещу поляци, евреи и съветски граждани.

Подобни теми бяха забранени през съветската епоха, когато Украйна беше съветска република, а Москва също така контролираше Полша.

Историци казват, че над 100 000 поляци, включително жени и малки деца, са били убити от своите украински съседи в райони, които тогава са се намирали в Югоизточна Полша, а сега са предимно в Украйна.

Върхът на насилието е бил на 11 юли 1943 г. – ден, известен като „Кървавата неделя“, когато украинските бунтовнически бойци са извършили съгласувани нападения срещу поляци, които са се молели или са излизали от църкви в над 100 села, главно в региона Волиния.

Полски представители настояват, че само пълната истина може да укрепи връзките между държавите.

Поляците бяха разгневени през януари, когато украинският парламент почете паметта на Бандера за 114-ата годишнина от рождението му, като публикува в Туитър снимка на сегашния командир на украинските въоръжени сили, застанал пред портрет на Бандера. По-късно публикацията беше изтрита.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза тогава, че неговото правителство заема „крайно критична позиция към всяко възвеличаване или дори възпоменаване на Бандера“.

След като се срещна със Зеленски вчера, Моравецки каза, че двамата са разговаряли за престъпленията и искането на Полша да извърши ексхумация на полските жертви – нещо, което Украйна засега забранява.

„Имали сме много трудна история, а днес има възможност да пренапишем тази история и да я основем на истината“, каза Моравецки. (БТА)


В категории: Войната в Украйна


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
16
Коментара по темата
16.
ми то GOOGLE
07.04.2023 07:40:10
4
6
Не ми требе...само като четем коментарите у Флагман.....
Много ,,разбирачи,, ,,професори,, и ,,спецове,, по всичкология в туй БГ-е ве.....
верно сме номер 1 по ,,умници,,на глава от населението в света......хахахаха
15.
Владимир Путин
07.04.2023 06:01:59
10
14
Кокаин Зеленчуков и Дунда хероинова да се обесят моментално наркомани
14.
До 13
07.04.2023 03:49:36
0
16
Колега бъркаш това е след първата световна война, а не след втората. Многократното разделяне на Полша като част от пакта Хитлер-Сталин и началото на Втората световна война с нахлуването на Вермахта и Червената армия доведоха до първите депортации на поляци от родината им. Имаше различни вълни от бягства и депортации, които засегнаха поляците около 1939/1940 г. в хода на германската инвазия и след това отново през 1944/1945 г. в хода на инвазията на Червената армия.

В районите на източна Полша бушува не само Втората световна война, но и кървава гражданска война между поляци и украински националисти (вж. кланета във Волиния и източна Галиция). През януари 1944 г. Червената армия отново пресича полско-съветската граница от 1939 г. Въпреки това, тя не успя да защити полското население във Волиния и Източна Галиция от атаките на Украинската въстаническа армия (УПА). Полските националисти също нападнаха украински цивилни, както при клането в Павлокома.
13.
Още малко от историята
07.04.2023 03:35:48
1
9
Слад втората сетивна война условията на живот на украинското малцинство все още изостава от това в Хабсбургската монархия: специфично украинската училищна система е потисната, украинците са последователно отстранени от полската държавна служба и православните църкви са унищожени. Социалният конфликт се задълбочава, тъй като поземлените владения на полското дворянство и едрите полски земевладелци не са включени в поземлената реформа от 20-те години. Последствието е по-нататъшно обедняване, особено на украинското селско население. Най-големият проблем между поляци и украинци обаче бяха усилията на полската държава и нейната национална политика да разпространи или задълбочи полсвото чрез заселване на поляци в източните, определени от Украйна области на страната под формата на вътрешна колонизация. Там, където опитите за заселване на полски заселници от Централна Полша са били най-силни, като например във Волиния, реакцията на нарастващото икономически, социално, политически и културно потиснато украинско население е най-яростна. В началото на 30-те години на миналия век атаките срещу полски политици и държавни представители бяха почти ежедневие. Преди това в украинската съпротива и подземното движение Организация на украинските националисти (ОУН) преобладаваше нагласата, че подобряването на условията на живот на украинците и постигането на политически цели може да бъде постигнато само чрез използване на насилие срещу полската държава. Полската държава реагира с репресивни мерки и жестоки атаки срещу цели украински селски общности. В същото време, с помощта на полската католическа църква, православните украинци са принудени да прозелитизират, а техните духовници са депортирани. За разлика от тези форми на полско контранасилие, малко преди избухването на Втората световна война, ОУН за първи път разви идеята за прогонване на поляците от областите, считани за украински.
Дотук с историята, нищо жертвите и героите бързо се забравят важното е сега какви кинти ще си разделим.
12.
До 5 тъпанара
07.04.2023 03:22:57
1
7
Срещу съпротивата на полско-литовските благородници, Богдан Хмелницкий създава независима украинска казашка държава (хетманат) със седалище на правителството в Чигирин през 1648 г. чрез договор с полския крал Ян Казимеж, който обаче отново става зависим през 1651 г. поради съюзи с Русия и Османската империя. В резултат на това Украйна беше разделена между Полша, която получи дяснобрежната Украйна, и Русия, която получи левобережните области. Възходът на руския език в Украйна започва в руската част на Украйна, докато в полската продължава дълготрайната полонизация. Тридесетте години между смъртта на Хмелницки през 1657 г. и избирането на Иван Масепа за хетман на запорожките казаци през 1687 г. се наричат ​​разруха (укр. Руїна); те бяха белязани от чести конфликти, граждански войни и намеси на чужди сили.
11.
До 5
07.04.2023 03:10:05
2
11
Много си прост, по история ти писаха слаб 2. Ако те мързи да отидеш в книжарницата, но по вероятно е да намериш исторически книги в библиотека от колкото в книжарница можеш да използваш Гугъл или Уикипедия и прочетеш малко ще разбереш колко си прост. В книжарницата можеш да си купиш бои и блокче да си рисуваш.
10.
Ужас
07.04.2023 03:00:23
7
21
За геноцида които са извършили над полският народ от украинци се говори от десетилетия и тези двамата приятели ми станали. Да избият семейството ти и най накрая да станеш приятел с убиеца ти, защото убиеца е станал враг с твоят враг и баси и логиката. Врага си е враг, но на убиеца НИКОГА прошка. Този Дуда направо си е в буквалният смисъл чиста ДУДА и типично за една дуда тотално продажна.
9.
Крюшо
07.04.2023 00:18:44
9
27
Хаха бил пристигнал в Полша :))) Наркомана се крие в Полша почти през целия конфликт, това го знаят и малките деца.
Имали били сложно минало украинците и поляците, те са се трепали едни други като кучета. Единственото нещо което обединява тези измекяри е омразата към Русия и това че са подлоги и марионетки на страхливата Кравария.
8.
ХХ
06.04.2023 23:39:24
7
24
Няма никакво приятелство. Мамят се и се убиват взаимно.
7.
Ей
06.04.2023 22:21:35
6
26
Глупаци...нищо не зависи от вас.
6.
Sz
06.04.2023 22:21:05
14
38
НАДУПЕН НАРКОМАН И
ПРОДАЖНА ХОЛЕРА.....
ДОЛНОПРОБНИ БОКЛУЦИ
КРАВАРСКИ ПОДЛОГИ И ЛИЗАЧИ
СЛАВА РОССИИ
5.
Ходил еъв Вършава
06.04.2023 22:10:58
39
16
Ходил във Вършава, но не и в книжарницата, за да чете, както се казва малко фитнес за мозъка на никого не е излишен, освен, ако не иска да си жувеее проз, полуграмотен полурусофилистик. А относно снимката пред паметника на Бандера, оказа се поредния кремълски фейк, който бързо бе осмян и от Полша и от Украйна. Относно пимията за избити 100 000 поляци жени и деца излизащи от църкви хахаха. Само у бг най-опростаченото русофилистично стадо, може да се пробутват такива измишльотини. Украйна всеки ден благодари на Полша защото Полша е номер 1 в подкрепата за Украйна и самите поляци и украинци нямат нужда отношенията и историята им да се изяснява от тупишорили русофилстици. Хахаха Тези които нападнаха суверенна страна и насилват убиват и грабят жени и деца, тези които избиват кръвните си братя 10 милиона етнически руснаци живеещи в Украйна, тръгнали да харчат рубли за пропаганда в която обясняват на Укграйна как Полша щяла да им навреди хахаха вместо си облекът и нахранят клошДжунгал армията с въоръжена с ржавьlй танки и автомати, тръгнали да харчат пари за безполезна пропаганда за слабоволтови русоробпитеци хаха. Кървавата история ли беее хаха. Ами кървава е Кремъл избива 5-6 милиона украинци, между които и 100 000 банатски българи. После Хитлер и Сталин напад Полша и я поделят, а Катинското клане през 2010г. бе признато от Руската Дума като Кремълско Сталински терор срещу полския народ. Така чееее най-опростачената психушка-Кремълската и пациентите и амеби у бг да говорят за история хахаха. Все едно свиня да говори за лична хигиена.
4.
MiB
06.04.2023 22:07:50
28
16
Истината е друга.
Полша получава Източна Германия, СССР получава Източна Полша. Украинците са машата. Ние сме го гледали този филм. Искам Молдова, ето ти Северна Добруджа, ама тя е българска. Не бери грижа! Машата са румънците. Русофилът е най-кухото и наивно създание у света.
3.
3
06.04.2023 21:50:55
34
17
ПУТЛЕРОБИ НАЛАЗИЛИ..МАРШ В КОЧИНА ОРКОСТАН РОДООТСТЪПНИЦИ
2.
Ходил във Варшава
06.04.2023 21:41:18
30
55
Искат Западна Украйна, полските пизди! Искат Лвовска област. Вътрешно в себе си презират и мразят укрите. Досега не съм виждал католик, който да обича православен! Заложено им е в националната доктрина!
1.
Колю
06.04.2023 21:39:05
34
51
Два боклука си стискат мръсните ръце.Дядо Иван ще ги накаже справедливо...Жалко ,че Полша е толкова красива ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори