×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте къде е сега бай Кольо, намерил пачките от милионния откуп на бизнесмена Стефко Колев


Вижте къде е сега бай Кольо, намерил пачките от милионния откуп на бизнесмена Стефко Колев
През 2001 г Никола Димитров е медиен герой, награждават го с 5 заплати и мобифон
05 Април 2023, Сряда, 17:06 ч.
Автор: Флагман.Бг

Вместо да прибере парите, с които може да купи 5 гарсониери, той ги предава на полицията

На 26 септември 2001 г. кантонерът Никола Димитров прави рутинна обиколка на линията София - Курило. Изведнъж вижда до релсите 50 лева, после още 50. След това 20 лева. Същия ден чака заплата и си мисли, че намерените пари ще му дойдат като премия. Продължава да върви и след 50 метра застива – на земята лежат не банкноти, а пачки с пари. Вместо да ги прибере и да забогатее за миг, бай Кольо звъни в полицията.

По-късно става ясно, че намерената сума е близо 140 хиляди лева. С тях то това време могат да се купят 5 гарсониери. Разследващите бързо разбират и как пачките са се озовали край жп линията – това е част от откупа, поискан за отвлечения по-рано бизнесмен Стефко Колев, собственик на проспериращата по това време фирма „Руен“.

Целият откуп  е 1 милион лева, но когато съпругата му хвърля през прозореца на влака сака с парите, както й нареждат бандитите, той се къса и те се разпиляват.

Седмица по-рано, докато шофьорът на Стефко Колев го кара към дома му, лимузината е причакана на тясна улица и пътят й е преграден от две коли. Отвътре изскачат въоръжени с автомати и пистолети мъже.

В началото Колев помислил, че са полицаи, но после разбрал, че е похитен. Това е първото отвличане на богат бизнесмен в България. Маскираните го прехвърлят последователно в три коли, докато го закарат в непозната къща.

Отначало искат 4 милиона. Дават му диктофон и го карат да каже на близките си по най-бързия начин да съберат парите. Той обаче отказва. Тогава го събуват бос, вадят горелка и го заплашват, че ще му изгорят краката. „Това е нов бизнес, ако не платиш, ще те убием, за да знаят следващите отвлечени, че не се шегуваме и трябва да плащат“, обяснил му един от бандитите.

Колев признал, че може да събере най-много 1 милион. На диктофона казал: „Съберете 1 милион лева, иначе няма да ме видите жив!“

Парите са събрани бързо, основно от приятели и партньори на бизнесмена. По инструкция на похитителите жена му се качва от Централна гара София на влака за Мездра, в последния вагон, в последното купе. Сакът е толкова тежък, че не може да го носи сама и вика брат си за помощ.

Макар че част от парите са разпилени, на другия ден Стефко Колев е освободен. Бизнесът му обаче се срутва, тъй като по-голямата част от сумата – около 600 хиляди, е взета назаем с високи лихви, стигащи до 8% на месец. Приятелите му не искат лихви.

На Колев му трябват 10 години, за да върне и последния лев от откупа. Изчислил е, че с лихвите сумата е набъбнала на 1 700 000 лева.

А бай Никола е пенсионер от 14 години и живее в село Заселе. Държавата му е отпуснала 400 лв на месец, с които едва свързва двата края. Останал е сам, след като съпругата и синът му починали. С дъщеря си не говори от години. Компания му правят само домашните животни, пише Соцбг.

Той отдавна е изхарчил наградата от 5 заплати и бонуса от още 800 лева, а полученият мобилен телефон отдавна не работи.

Постъпката на бай Кольо се превърна и във вдъхновение на създателите на филма „Слава”, който бе предложението на България за 2017 г  за „Оскар” .


В категории: Ретро Флагман


5
Коментара по темата
5.
до 4
06.04.2023 09:32:43
1
2
Бай ти Кольо нямаше как да задържи парите , защото полицаите се опитваха да контролират предаването на откупа и им беше ясно къде са хвърлени. Останалото е медийни лакърдии, а филма "Слава",много добър между другото, само е вдъхновен от новините за този случай, но не се придържа към истинската история.
4.
До 3
06.04.2023 05:33:14
5
2
Ич не е перач на комунистически кинти като Ментата,а бай ти кольо е желания от комунетата добитък,страхлив,немислещ и Правилен . Не добър правилен,готов да обрече на мизерия себе си и близките си,но да се хареса на господаря. То и заради тва Първанов му даде 1 часовник о той се развали след 6 месеца
3.
До 2
05.04.2023 19:00:42
2
26
Доколкото знам, жертвата не е мафиот! А лично познавам и хора, жертва на Наглите, които са били осакатени! И те уверявам че не са мафиоти! Мафиотите, мутрите и че типажи не ги похищават с цел откуп, а директно им теглят куршума! Ти да се сещаш за някой който да не е такъв? Аз не! Но начинът ти на разсъждение е типичен за нихилизма на българите: който има повече пари е мошеник, мафиот! Това е и народопсихология! Основана на завист, злоба, комплекси и други термини от психологията!
2.
tctctctc
05.04.2023 17:44:25
18
18
Аман от моралисти, тук не става дума да намери портмонето с пенсията на някоя баба и да го върне, а за кървави пари на някой пишман мафиот от зората на демокрацията. Будала си е бил човека, ама то хората с такъв характер за тва и никога не забогатяват. Съвест, чест, почтеност, тва са добродетели чужди на хората най-отгоре.
1.
Вечният въпрос
05.04.2023 17:24:06
3
71
Ако върнеш намереното, си оставаш беден, но честен!
Ако не го направиш- до края на живота ти съвестта се обажда! Това важи основно за хора, за които честта, лоялността, морала не са само думи! Браво на този човек! Поклон! Да е здрав, да има спокойствие около него и светли дни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори