×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Смяната на времето: най-важните въпроси и отговори


Смяната на времето: най-важните въпроси и отговори
Смяната на времето създава много проблеми
26 Март 2023, Неделя, 12:13 ч.
Автор: Флагман

Отново дойде време за местене на стрелките. И отново повечето хора се чудят - защо, докога и как се отразява това на здравето

Кога времето се сменя за първи път?

Това става на 30-и април 1916-а година в Германската империя, както и в Австро-Унгария. Идеята е по този начин да се спести енергия от изкуственото осветление, необходимо за вечерните боеве по време на Първата световна война. Оттам нататък редица други европейски държави, включително противниците във войната Великобритания и Франция също решават да въведат лятното часово време.

В ЕС единни правила за смяната на времето съществуват от 1996-а година, а в България лятното е въведено за първи на първи април 1979-а.

Помага ли смяната на времето наистина да се пести енергия?

Най-вероятно не или в съвсем малък мащаб. "Не може да се пресметне точно колко енергия се пести при преминаването към лятно часово време, тъй като смяната води от една страна до по-ограничено, но от друга до по-високо потребление", заявяват от Федералната служба по околна среда.

През лятото е светло по-дълго време и хората палят лампите по-късно. Но пък днес енергийната ефективност на осветителните тела е много по-висока, отколкото през 1980-те години, респективно спестяването не е особено голямо. А и понеже чесовниците се изместват с час напред, хората трябва да стават по-рано. Тъй като през пролетта и есента сутрин често е доста студено, в резултат лятното часово време води до увеличение на потребяваната топлинна енергия, посочва германската медийна мрежа RND.

Какви проблеми поражда смяната на времето за организма?

Хронобиологът Хенрик Остер обяснява пред web.de, че смяната на времето влияе върху вътрешния часовник на хората: "Всяка клетка в тялото ни има свой малък часовник, който измерва времето. Съществува и централен часовник, който контролира всички часовници и се грижи за регулирането на процесите в тялото ни през деня. Това са например апетитът, сънят и храносмилането. Ако ставате с будилник, макар тялото ви да е искало да продължи да спи, действате срещу вътрешния си часовник".

Хронобиологията е против смяната на времето два пъти годишно, изтъква Остер. "Тя нарушава ритъма и води до много усложнения, защото се налага да се променят много точно определени във времето процеси, например в болниците или в селското стопанство. В този процес се допускат и грешки. Това не би се случило, ако смяната не се извършваше."

Експертът посочва, че смяната на времето е особена ситуация, тъй като във външните обстоятелства не се променя нищо - слънцето не започва да изгрява по-рано и да залязва по-късно. Ние сами се принуждаваме да влезем в друга времева зона. В първите дни повечето хора просто спят по-малко - продължават да си лягат късно, макар че трябва да стават рано. В тази преходна фаза възниква дефицит от сън и той трае няколко дни, докато се постигне баланс. Ако се прекарва повече време навън и сутрин отрано се гледа слънцето, това помага за изместването на вътрешния часовник.

"По-трудно се справят тези, които са от късните хронотипове, т.нар. сови - хората, които си лягат късно и биха искали и да стават по-късно. При тях особено с въвеждането на лятното часово време адаптацията може да трае и повече от седмица", посочва Хенрик Остер. Той казва, че здравите хора нямат проблеми с промените, но който страда от заболявания, може да изпита допълнителен стрес от промените.

Как се отразява смяната на времето на икономиката?

И икономическите експерти отдавна критикуват смяната на времето. Тя не носи никакви икономически предимства, по-скоро е обратното, смята професорът по икономика Корбиниан фон Бланкенбург, цитиран от "Ханделсблат". "Половингодишната смяна на часовото време всеки път действа като спирачка на икономиката: процесите спират, служителите са недоспали, разписанията трябва да се нагласят към новото време", коментира той.

Същевременно липсва оценка на последиците от премахването на смяната на времето за вътрешния пазар на ЕС. Фон Бланкенбург предупреждава, че въвеждането на допълнителни часови зони - например ако Франция се придържа само към лятното, а Италия само към зимното часово време - би довело до осезаеми отрицателни ефекти за търговията на Европа.

Какво мислят обикновените хора по въпроса?

В днешна Германия 75 процента от населението са против смените на часовото време, а в европейски мащаб процентите са дори повече - 84. Данните са от проучване още от 2018-а година, но така и не са довели до реакции на политическо ниво.

Вижда ли се краят на различните видове време в Европа?

Сред държавите от ЕС все още няма консенсус по въпроса, макар Европейският парламент да се произнесе още през 2019-а година "за" отпадането на смяната на времето. Правителствените ръководители обаче все още нямат общо решение - различните страни продължават да се чудят искат ли отмяна или не, а ако се действа некоординирано, Европа може да попадне в хаос от различни часови зони.

Кои страни изобщо не сменят времето си?

Сред страните, в които никога не е имало смяна на времето са Саудитска Арабия, Индонезия, Камерун, Централноафриканската република и Конго. На Русия, Китай и Бразилия също не им се налага да местят стрелките на часовника.


В категории: Животът


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Ha
26.03.2023 15:11:29
1
5
Абсолютни глупости! Милиони хора, че и милиарди, пътуват със самолети, кораби и т.н Сменят по-няколко часови зони за ден, и нямат проблеми. Ама в годината един път, час напред, час назад и голям проблем. "Хронибиологията" била против. Прости хорааа!
5.
Изненадвам се,
26.03.2023 14:05:52
4
6
че смяната на времето може да оказва влияние на някого. Според мен това е просто някакво самовнушение, също като хипохондрията присъща на много хора. За мен няма никакво значение, но пък дългите дни през пролетта, лятото и есента определено са приятни.
4.
О
26.03.2023 13:42:47
4
2
Хронобиология????? Въображението наистина е безкрайно! Дори и преводача на Гугъл не го разпознава това животно! Определено е некомфортно! Докато се свикне! Едно от положителните неща е, че през краткото лято се стъмнява след 20.00, реално 19.00 и хората могат да се разхождат! Втората полза е, че фаровете на автомобилите се включват по-късно, което също види до икономия на гориво! Също може да се шофира по безопасно! Тези три ползи са достатъчни да решат спора за. Или против!
3.
това е още един начин
26.03.2023 13:25:18
1
6
да се травмират хората.За тези,които вземат решения вместо нас,няма никакво значение какво показва часовникът и кога е изгряло слънцето.
2.
Кую
26.03.2023 12:49:44
13
9
Еврогейците обърнаха резбата, че едно време ли не могат.
1.
Истината
26.03.2023 12:42:57
2
13
Голям цирк по БТВ:
Тома Биков от ГЕРБ докара до студиото до пръскане от смях след като направи голям гаф.
Dокара Цънцарова и Калина до екстаз по БТВ
След като призова зрителите да Гласуват с номер 12 - е номерът на ПП-ДБ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори