×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 7,3 млрд. евро стокооборот за 2022, турският бизнес поглежда още по-сериозно към България


След 7,3 млрд. евро стокооборот за 2022, турският бизнес поглежда още по-сериозно към България
Кметът на Бургас Димитър Николов представи възможностите за инвестиции в региона - от индустриалните зони през туризма до ИТ сектора
23 Март 2023, Четвъртък, 18:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки и видео: Авторът

Над 350 фирми се включиха в международен форум, провел се днес в Конгресния център

Стокообменът с Турция е достигнал рекордни нива през 2022 година - над 7,3 млрд. евро, а износът от България е нараснал с 30 %. Това обяви министърът на иновациите Александър Пулев, който откри днес българо-турски форум в Бургас. 

Във форума се включиха 250 турски и около 100 български фирми, а сред официалните гости бяха кметът на Бургас Димитър Николов, извънредният и пълномощен посланик на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, председателят на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара Бурхан Немутлу, зам.-министъра на туризма Мариела Модева, зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев и представители на бизнеса. 

От думите на министъра на иновациите стана ясно, че преките турски инвестиции в България вече са над 1 млрд.евро, а ако към тях добавим и индиректните, сумата достига до впечатляващите 2,5 млрд.евро.

В България оперират над 2200 компании с турски капитали, като в някои региони, те са най-големите работодатели, подчерта Пулев.

Кметът на Бургас Димитър Николов, изп.директор на БМФ Порт Бургас Борис Балев и министърът на иновациите Александър Пулев разговарят преди началото на форума. Балев бе един от лекторите на днешната среща и представи капацитетите и възможности на порта пред компании от Република Турция

Кметът на Бургас Димитър Николов представи възможностите за инвестиции в региона - от индустриалните зони през туризма до ИТ сектора. Той посочи, че провеждането на първото от поредицата подобни събития в Бургас е от изключителна важност за региона.

Екипът на общинска администрация е в готовност да окаже пълно съдействие на бизнеса, ако реши да стъпи тук, гарантира Николов.

„Много български и турски компании си сътрудничат и работят съвместно. Те са в различни сфери – пътуванията, транспорта, логистиката, индустрията. През последните 1 – 2 години компании в ИТ сектора в Турция си сътрудничат с компании, които се намират в Бургас, което е изключително добре. В последната година, година и половина в нашия Индустриален логистичен парк, който е съвместна инициатива между българската държава и Община Бургас, закупиха терени и започнаха да правят инвестиции две големи турски компании. Очакваме и други да се насочат към нашата територия“, каза Николов.

Той допълни, че Бургас ще разчита на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде изградена необходимата инфраструктура за работата на индустриалните зони.

ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК:

"Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30 %, а това е един от топ приоритетните външнотърговски партньори на България", каза от своя страна министър Александър Пулев.

Министър Пулев добави, че организирането на инвестиционен форум в Истанбул  през януари, на който присъстваха трима български министри, седем кметове и над 200 делегати, е друго важно доказателство за силната политическа воля за задълбочаване на взаимоотношенията.

В речта си той изрази солидарност и дълбоки съболезнования към жертвите на опустошителното земетресение в Южната ни съседка и припомни, че България е била първата държава, която е успяла да мобилизира всички ресурси, за да помогне на един приятелски народ.

„Още в първите часове от трагедията бяха изпратени специалисти на терен, както и хуманитарна помощ. Турция е приятелска държава и заедно можем да постигнем много“, бе категоричен Пулев.

„Отваряме нови възможности за обмен на квалифициран персонал“, каза той. По думите му, това е една от основните теми с турските инвеститори. Пулев изтъкна, че министерството на иновациите е създало възможност за съдействие за бърза обработка и издаване на т. нар. „Синя карта“, която позволява на минимум 10 човека висококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз за срок до 5 години да работят в България.

Министърът обяви, че министерството издава и „Стартъп Виза“, която е насочена към иновативни проекти и дава облекчен режим на регистриране на инвеститори извън ЕС, които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас.

ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК:

Извънредният и пълномощен посланик на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок отбеляза, че е важно да бъдат решени проблемите, свързани с визовия режим и натовареността на граничните пунктове между двете държави. Тя определи като много добри партньорските отношения между България и Турция и изказа благодарност за предоставената помощ след разрушителните земетресения в южната ни съседка. 

В изключително емоционална реч, с която разплака залата Н. Пр. Айлин Секизкьок разказа за бедствието в Турция през нейния поглед. Как още неразбирайки ужаса, рано сутринта - преди 08:00 часа лично й се обадил президента на Република България Румен Радев и обявил, че първите два самолета със сформирани спасителни екипи вече са на летището и чакат локация, за която да излетят. След това България бе една от страните, които най-много помогнаха на Република Турция, отбеляза Н. Пр. Айлин Секизкьок. 

"За 30 години дипломатическа кариера за пръв път виждам подобна солидарност. Не може да се опише с думи! Благодаря на България", каза тя.

По време на днешния бизнес форум министър Пулев и посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок участваха в подписването на Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Организацията за развитие на малките и средните предприятия в Турция (KOSGEB), което ще насърчи взаимоотношенията на МСП от двете страни.

Зам.-министърът на туризма Мариела Модева, кметът Димитър Николов и председателят на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара Бурхан Немутлу (вдясно)
Извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок е от новия тип дипломати, които Турция развива - успели жени с богат политически опит. Н. Пр. Айлин Секизкьок буквално разплака залата с емоционалния си разказ за бедствието в страната й
Синем Таштан, търговски съветник към Посолството на Турция в София, бе емоционална по време на речта на посланика 
Зам.-областният управител Пламен Янев представляваше Областна администрация на форума
Диян Димов, изп.директор на Пристанище Бургас също бе на срещата с турския бизнес. След няколко месеца той ще събере в Бургас най-големите круизни компании
Изп.директор на ИАРА Ваня Стаматова
Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков по време на форума
Сред присъстващите бе и Константин Бачийски, водач на листата на ПП-ДБ

 




В категории: Бизнес


България Всички новини
Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Тя е била отвлечена Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Млади надежди от „Акро Джъмп“ завоюваха златните медали, със сребро пък се окичиха представители на „Черноморец“ и „Орел“ -Айтос Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии... 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Георги Чиликов и голмайсторът на А група за всички времена Мартин Камбуров продължават напред в VS Sport Open 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот Българската Анджелина Джоли покори Еверест Българската Анджелина Джоли покори Еверест . За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите
Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори