×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Биг Брадър“ ще ни пази от некачествена храна и от спекуланти?


„Биг Брадър“ ще ни пази от некачествена храна и от спекуланти?
Цената на краставиците на борсата е 3,20 лева/кг, каза министърът на земеделието Явор Гечев. Той предупреди, че се следи търговците да не начисляват по-висока надценка
22 Март 2023, Сряда, 09:30 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Министърът на земеделието Явор Гечев уверява, че държавата ще следи с помощта на софтуер какви са търговските надценки

Днес пускаме на публично обсъждане наредбата за качеството, количествата и за цените, която има проследимост по цялата верига, т.е. един малък „Биг Брадър“. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

При 25% надценка от търговията на едро до крайния потребител е всъщност 10% нетна печалба с начислените разходи, добави той.

„Приветствам работата на Комисията за защита на конкуренцията. Има съмнения за картел, но не само мои, а в обществото витаят“, коментира Гечев. 

„Направих проверка за цените на краставиците вчера и се оказа, че на борсите е по 3,20 лева. Започнаха да падат. Надявам се да се нормализира“, добави той.

„За всяка продукция, която влезе в държавата, вносителят, който е и първият търговец, трябва да декларира, че я пуска на пазара. Всеки следващ в този софтуер трябва да отбележи количествата и цената докато влезе в магазините“, заяви министърът. 

„Ако има некачествена храна, която трябва да се изтегли от пазара, трябва да ви кажа от този регистър къде до последния килограм в коя мрежа е отишла и каква е структурата на целия пазар“, добави той.

„Ако цента на краставиците на борсите е 3,20 лева/кг и брутната ви печалба, начислена с всички разходи, ако е повече от 25% брутно, това означава, че има риск по отношение на някои практики, които водят до повишаване на цените. Тогава предварително ще трябва да си предоставите договорите за ценообразуване в КЗП и КЗК“, предупреждава Гечев. 

„Разглеждаме и т.нар. гръцки вариант, при който част от продуктите – един или два от мрежата да са с цена, която е фиксирана по отношение на надценката“, добави той.

„Има регламент в ЕС, който позволява стоките от Украйна да влизат безпрепятствено у нас, което създава изключително големи проблеми. Най-големият проблем е с маслодайният слънчоглед. Тези количества, които влизат в Евросъюза, дебалансират пазара“, заяви министърът. 

Ние сме солидарна страна с Украйна, но цената, която плати българските земеделски производители, е изключително висока, добави той.

„През 1986 г. ние сме си задоволявали напълно пазара със собствено производство на плодове и зеленчуци. Изнасяли сме дори още толкова. Защо сега не е така е дълга тема“, каза още Явор Гечев. 


В категории: Животът


Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 2
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 4
10
Коментара по темата
10.
Бах
22.03.2023 22:32:35
2
1
Пълен популист!
пРезидентски простотии на квадрат.......Не! На куб! По-голяма простотия при пазарна икономика /па било и то в БГ/ не може да се изрече?!? Ама то пък ......комунист, кога е бил фен на този тип икономика.
Ама иначе приказва глупости, все едно ще е в управлението още 15 години ......поне?!?
9.
справедлив
22.03.2023 11:28:46
0
5
първата цена на олиото беше спекулативна защото слънчогледа беше произведен на нормални цени с нормален тор но всички вдигнаха цената двоино защото торовете поскънали а торовете защото газа поскъпнал а газта заради воината но пита се в задачата защо тези субекти вдигнаха цената преди да са направили разходите и тук е истината ако аз днеска сея днес щи торя със скъп тор иновата продукция ще бъде по скъпа а не старата там е спекулата и тя се бори от умни хора на момента а не след една година това е за тези които могат да мислят
8.
Въпрос с повишена трудност
22.03.2023 10:36:13
5
5
А от Боко ще ни пази ли ?
7.
!!!!!!!!!!!!
22.03.2023 10:34:00
7
9
Ето затова през 44та народа е излязал по улиците да линчува земевладелци, частници, всички кръвопийци ! И ако не бяха ги арестували и вкарали в Белене, щеше с камъни да ги избият по улиците. Имало е доста претрепани частни свине. Едва са ги отървали. Историята се повтаря, но този път няма да ги спасят
6.
Истината
22.03.2023 10:27:15
1
16
Българския частник, капиталист е най алчния на планетата !
5.
Еба..ти и изродите
22.03.2023 10:25:40
4
10
3.20 краставици на борсата ! Българския производител не се ли избеси, няма оправия. Всеки частник когато и да висне на бесилото, винаги е късно
4.
Истината
22.03.2023 10:21:42
1
14
След начисляване на разходите не остават 10% нетна печалба за веригите защото те си добавят всякакви разходи, които държавата не може да следи.

Пример: производител на краставици във Варна продава своята стока на верига магазини. Те я транспортират до централния склад на веригата в София, след което я връщат обратно на щанда в магазина им във Варна.
3.
Кретени
22.03.2023 10:05:50
1
19
Години наред убивахте малкия и среден бизнес всячески - като се почне от допускане на големи вериги в кварталите, позволяване да си прилагат агресивните политики спрямо производители и т.н., постоянна бюрократична преса над малките и се стигне до най-обикновени поставяне на знаци забранено спирането пред обектите на тия хора, което също е пречка. Всичко това съчетано с чиста проба алчност и липса на реална конкуренция доведе до този резултат. Сега на Биг Брадър щели да си играят.
Не знам тиквата от Банкя как не е предложил след държавната петролна компания със собствени бензиностанции сега да предложи като мярка с цените на храните държавна верига магазини.
Няма такава тъпа държава. Тодор Живков може да е бил селянин от Правец, но е имал много повече усет и умение как се провежда политика, чиито резултат да е нормален живот за огромна част на населението на тая държава! Как за 33г. не се намери някой да внесе малко спокойствие в утрешния ден на тая страна и да не иска хората да не мизерстват не мога да го проумея!
2.
Антиспекула
22.03.2023 09:55:45
0
17
Да премахнат излишните посредници-търгаши дето само помпат цената, щото друго не могат да работят, освен спекуланти!
1.
ТБС
22.03.2023 09:40:22
1
24
Колкото следите горивата, телекомите и ресторантите, толкова и храната ще следите, ама нали трябва да приберете едни пари, съдрани от нашия гръб.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори