×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Членовете на СИК да внимават с протоколите – 10 „спестени” минути, могат да се превърнат в 10-часово забавяне


Членовете на СИК да внимават с протоколите – 10 „спестени” минути, могат да се превърнат в 10-часово забавяне
На миналите избори имахме случай, в който председател на СИК изобщо не бе разбрал, че в машините има флашка и устройството се оказа качено на ТИР в разгара на броенето, каза председателят на РИК-Бургас
09 Март 2023, Четвъртък, 16:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В деня на вота за избирателите няма да има разлика с двойното гласуване, но за преброителите ще бъде много по-сложно, каза адв. Михаил Хаджиянев

Адв. Михаил Хаджиянев е адвокат, председател на РИК-Бургас. Той е един от най-големите изборни експерти в България. Днес разговаряме с него за предстоящите на 2 април избори, защото те ще са по-различни от предходните по отношение основно на преброяването и попълването на протоколите.

- Г-н Хаджиянев, изборите предстоят след по-малко от месец. Те ще бъдат по-различни от предните и до известна степен по-трудни за РИК, затова ли сте с тениска с надпис "РИК-Бургас Избори 2021"

- Ще бъде по-трудно със сигурност и да, тениската съм сложил символично, защото сегашните избори ще са на практика същите като тези през април 2021 г. Но въпреки това РИК-Бургас е готова да поеме това предизвикателство и предстои да стартираме масивна обучителна кампания, която ще се проведе в рамките на няколко дни. Позволихме си да разпечатаме протоколите за целите на обучението, за да могат членовете на СИК да се запознаят от сега. В този смисъл вратите на РИК-Бургас ще са отворени от 9 до 17 ч. и каним всеки, който има желание, да дойде тук и да попълни протокола от сега. 

- Имаше ли проблеми при съставянето на секционни комисии във 2-ри МИР-Бургас този път?

- Този път нямаше никакви проблеми. Към настоящия момент са назначени всички. Но както знаете, по стар лош обичай промени се случват в последния момент. Опитваме се да избегнем това, разговаряме със щабовете и ги молим да не правят резки смени. Целим организацията да е такава, че да има обучения преди изборите заради естеството на вота този път – машинен и с хартиен бюлетин. Ако изведнъж ние обучим всички хора и някой реши да ги смени, ще стане неприятно.

- Все пак възнагражданията за членове на СИК са повишени.

- Да, това би трябвало да мотивира още повече.

- На този етап има ли жалби?

- Нямаме, всичко е спокойно, всичко е в рамките на Закона.

- Гласуването сега е „хибридно” – какъв ще е процесът и ще има ли разлика?

- Ще го кажа така – за избирателите разлика няма да има, а напротив. Те ще имат дори допълнително улеснение. Тези от тях, които по някакъв начин досега не са гласували с машини от притеснение или друга причина, сега ще могат да гласуват с хартия. От страна на обработката на протоколите обаче нещата са коренно различни. Ще трябва да се броят отделно в отделна урна хартиени бюлетини. След това да се броят машинните бюлетини от друга урна. Данните после да се нанесат отделно на протокола и най-накрая да се сумират. Точно в последната стъпка се наблюдават най-много грешки.

- Протоколите различни ли са в сравнение с преди?

- Те са подробно написани. Убеден съм, че ако членовете на Секционни комисии отделят 15 минути от времето си да дойдат при нас в РИК – отворени сме всеки ден от 9 до 17 ч. – ще могат лесно да разберат къде може да се допусне грешка. Очаква се съвсем скоро от ЦИК да публикуват и т.нар. „електронен протокол”, с който веднага може да се провери кой къде е сбъркал при нанасянето на данни. Това обаче ще може да се използва само от тези преброители, които имат таблет на място. Протоколите не са трудни, но има едно настроение в изборния ден „Хайде по-бързо да си отиваме”. Тези фактори влияят на процеса негативно. В крайна сметка един лош протокол може да обърне целия изборен ден.

- Какъв е вашият съвет към членовете на Секционни комисии?

- Да внимават при попълването на данните. Спестените 5-10 минути рязко могат да се превърнат в причина за забавяне от порядъка на 2-3, 4 или дори 10 часа. Имали сме такива случаи.

- Разбираме, че този път в изборния ден ще бъдат ангажирани учители.

- Точно така, имаме данни от щабовете в неофициална връзка, от която става ясно, че много учители са заявили желание този път да участват в процеса. Продължавам да твърдя, че това е може би едно от най-добрите наши предложения, което ще се случи пилотно за страната. Учителите са хора, които са интелигентни, имат богати познания, могат да работят в колектив с хора, имат умения да работят с текстови и цифрови данни и най-вече – тяхното присъствие дава допълнително доверие в изборния процес. Преподавателите се ползват с доверие априори – всяка сутрин ние оставяме нашите деца на техен надзор. Надявам се това доверие да се пренесе и в изборния процес.

- Колко машини има осигурени за 2-ри МИР-Бургас?

- Първо е важно да кажем, че няма да има нито една секция с две машини в Бургаска област. За 2-ри МИР са осигурени 592 машини. Нещо също важно – отново ще имаме корабна секция на нашия любим кораб „Дружба”. До довечера ще създадем екип, който да го обслужи.

- Има ли вече яснота за видеозаснемането – кой ще го извършва, как ще се извършва, каква ще е целта? Времето напредва.

- Не. Все още няма никаква яснота по нито един от тези въпроси. Надявам се в следващите дни до изборите да има отговори. В контакт сме със СИЕЛА – ще има 17 лъча, които ще обслужват доставките на машините. Наистина това са второстепенни неща на този етап, защото трябва да се подготвим отсега за изборния ден. А най-трудното там ще е съставянето на протколите и броенето. Очакваме да има забавяния.

- Кое е най-радикалното забавяне, най-фрапиращата грешка, на която сте ставали свидетел?

- Имали сме случаи от даден СИК да пристигнат при нас с напълно непопълнен протокол. Защо? Никой не знае. Друг по-фрапиращ случай – на последните избори. Пристига председателят, казвам му: „Здравейте, дайте, моля двете флашки от машината”. Какви флашки? И флашките наистина ги няма. А през това време машините са качени на един ТИР и пътуват към София. Звъним, ТИР-ът спира, разтоварват го, намират машината – флашките вътре.

 




Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 7
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
2
Коментара по темата
2.
Наблюдател
09.03.2023 20:13:31
0
4
Към коментар 1 - със сигурност е по - голям експерт от теб! Бих казал, че човекът си разбира от изборния процес, съдейки по изявите му досега.
1.
Какъв
09.03.2023 16:20:37
5
3
Експвет е този....муа ха ха ха га...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори