×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стига истерия с панелките, животът им е 100-200 години


10 Февруари 2023, Петък, 12:01 ч.
Автор: Флагман

Нека правим разлика между "гаранционен" и "експлоатационен" срок на сграда

Какъв всъщност е животът на панелките и опасни ли са те за живущите. Сеизмолози твърдят, че панелните жилища се превръщат в "гробница" при земетресение и предупредиха, че ще има много жертви. Експерти дори настояваха да се направи проверки и тези, които са с повредени "заварки" да бъдат разрушени.

Годността на панелните блокове изтекла и експерт настоява да се събарят при нарушаване на заварки

Ето какво написа по темата журналистът Цветан Фиков:

Като чуя, че срока на панелките е изтекъл, се чудя какво става с тези сгради строени от итонг. Много е важно да се уточни, че не е изтекъл експолатационния срок на панелките, а гаранционния. И тук е важно да се знае, че гаранционния срок на една пералня е 2 -3 години, но не я изхвърляш след това и тя работи още дълго. Не се питаш "гаранцията на пералнята изтече-кво да правя?"

В България масово се карат коли втора употреба по на 15 - 20 години, но гаранционния срок на един автомобил е максимум 7 години.

Така, че нека правим разлика между "гаранционен" и "експлоатационен" срок на сграда.

След като сградата има 50 години гаранционен срок, представете си колко е експолатационния? Вероятно поне 100-200 години.

А на Колизеума в Рим гаранционния срок е изтекъл преди 2000 години, но е още там и се посещава от хиляди на ден.


В категории: Животът


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Павел Иванов
12.02.2023 16:34:42
0
0
Бащата на панелките - Дънкан Маклауд !
Стигаше ми само да прочета сравнението на журналиста с Колизеума и спрях до там.
Жалко ,че беше в края на статията и ми отне ценните 45секунди да хвърля око на това безумно писание ,наречено "статия".
8.
Обективен
11.02.2023 06:15:39
0
4
Мандарини 1-2 кг, ако обичате... та, така, 100-200 г все тая. Само където всеки е дал своя принос, конструкцията на сградата да е компрометирана, усвоил тераса, бутнал мокро, уголемил 3 м2 хола или спалня и тези неща най - вероятно "леко" влиаят на сградата. Ако господина махне горивния филтър, дали 30 г барака ще се движи или ако махне уплътнението на барабана, дали пералнята ще функционира правилно? А, сравнението на Колизеума в Рим и панелката е Меден Рудник примерно или Люлин 10 е топ. То има и римски пътища до ден днешен, ама на Бойко магистралата се нагъна.
7.
Оруел
10.02.2023 15:27:07
0
4
Хахахах абе тия журналисти по всички теми станаха компетентни. То може и 100 години да е ама ако се поддържа , а то не се !
6.
Флегми
10.02.2023 14:54:14
1
4
Последното изречение е меко казано смехотворно.
5.
Хан Курбан
10.02.2023 14:47:23
1
5
Тоя, дето казва “представете си колко е експлоатационния” защо само 100-200 си представя? - Да си представи, че панелката е направо вечна и неразрушима и всичко ще е наред!
4.
Малкото Мюмюн от комлука
10.02.2023 13:31:49
0
4
Имам едно век гаранция + 500 години експортнотаатационен период на мойто колиба до морето цялото фамилия живяла в него и мойто 13 деца ще живее в него още 3000 години
Много поздрави на леля Чанка от Мустафа Караефенди
3.
Асен
10.02.2023 13:14:12
2
12
Много добро сравнение на сгради с перални и коли, право в 10ката. Стана ми интересно. Аз да питам една кола която е в гараж 5 години същата ли е като една на открито 5 години.
Или гаранцията я пази ... пишете си статии да има да се смеем.
2.
Атанас
10.02.2023 12:29:23
3
15
Цветан Фиков е най-добрия строител между журналистите и най-добрия журналист между панелите. Гаранционния срок на сградите се определя не от Фиков, а от ЗУТ и специална Наредба. Максималния гаранционен срок на конструкциите е 10 години. Всичко останало е с по-малък срок. Какви 50, какви 200 години, какви 5 лева...
1.
Българин
10.02.2023 12:18:05
1
14
Ако заварките са направени както трябва и изолирани панелките са ок, но ако са корозирали/строителя е наритал циментовата торба и замазал/-бутай.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Следи от насилие не са открити Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Луна пусна за продажба мезонета, стяга куфарите за морето Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори