×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Двете бургаски семейства държани в карцера под летището в Мексико заради грешка?


Двете бургаски семейства държани в карцера под летището в Мексико заради грешка?
Външният министър Николай Милков призова българите, които пътуват да внимават за това във ваучерите им да нямат грешки
26 Януари 2023, Четвъртък, 09:55 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Изпратена е нота до мексиканското външно министерство, чакаме информация, каза министър Николай Милков

Може би има редица проблеми, които може да се допуснат по пътя на туристическия поток от самите резервации до ситуацията на място. Възможно е да има грешка също така и от страна на мексиканските власти. Това каза в „Денят започва“ по БНТ външният министър Николай Милков. Той влезе в студиото да коментира скандала с двете бургаски семейства, които платили 18 хиляди лева и вместо на екзотична почивка се озоваха в карцера под летището в Мексико. Останали са затворени с дни без обяснения, а дипломатът се оправда, че Външно министерство веднага било сезирало посолството ни в Мексико.

„Имаме изградена система за действие в подобни ситуации. В МВнР работи ситуационен център, в който има 24-часово дежурство на телефони. Всички български граждани може да се обърнат към тях. При преминаване на границата се изпраща СМС с тези телефонни номера“, обясни той.

Разказ от първо лице: Да платиш 18 бона за екзотиката на Карибите, а да те тикнат в мексикански карцер

„Посолството ни в Мексико предприе стъпките, които трябваше да бъдат предприети веднага - беше изпратена нота до мексиканското външно министерство, бяха сезирани туристическите власти в страната, с което беше поискана пълна информация по случая, за да бъдат изяснени причините и да бъдат прекратени нежелателни практики", заяви Николай Милков.

„Информацията трябва да дойде всеки момент. Нашата посланичка в Мексико е бивш шеф на Дирекция "Консулски отношения". Имам й пълно доверие за това, което прави. Убеден съм, че по най-добър и бърз начин ще реагира, за да може българските граждани, които имат резервации да са сигурни, че няма да им се случват нежелани инциденти“, добави той.

Оказва се обаче, че случаят с двете бургаски семейства не е прецедент и да се говори за грешка е съвсем неуместно. 

Две бургаски семейства, сред които и бременна жена, са хвърлени в тъмница в Мексико

Пред Нова телевизия Петя Васева от Пловдив вчера разказа как семейството й се е озовало в подобна ситуация, но не са били задържани от мексиканските власт. 

"Представихме паспорт, резервация. Попитаха ни няколко въпроса- какво ще  правим в Мексико? Казахме, че сме на почивка и след 5 минути дойде униформено лице, което ни взе телефоните и ни посочи. Отсреща имаше една стая, заключиха ни. Имахме късмет, тъй като след това ни отключиха. Снимаха ни като най-големите престъпници и ни върнаха обратно към самолета", разказва пловдивчанката.

Румяна Балтова от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти пък разкри, че 27 българи са задържани е Мексико както Елена Параскова, Галин Ефендиев, бременната Павлина и съпругът й Димитър.

„Много е унизително, ако си попаднал в тази ситуация. Подозираме, че има и други хора, които са пострадали. Не знаем за тях, защото хората, като се върнат тук, не могат да повярват, че са се отървали от тази абсурдна ситуация. Те или не подават никакви жалби, или ако пуснат писмо до МВнР, получават незадоволителен отговор, въпреки че скандалът е голям“, каза тя вчера пред Нова телевизия. 

„Ние си мислим, че те имат достъп до списъка на пътниците и си ги пресяват. Не знам дали това е законно“, подчерта Балтова. 

„Хотелите, в които спят българските туристи са петзвездни. Ако си в Риц в Париж, някой ще те пита ли за адрес?“, пита тя. 

„Фирмата, която управлявам, пусна протест до МВнР и получихме отговор, че те са попитали мексиканските власти и са им отговорил, че клиентите ни не са имали резервации и ясен адрес в Мексико. Това не е вярно. Ние бяхме описали предварително, че туристите си имаха всичко“, уверява Балтова. 

„Предполагам, че тези хора са задържани за 4 дни, защото на връщане не е имало място в самолета и е трябвало да изчакат следващ полет до Мадрид. Един от хората се е отървал, защото на смарт часовникът си е пуснал сигнал за помощ“, добави тя.

Министър Милков все пак призова българите, които пътуват да внимават за това във ваучерите им да нямат грешки, да говорят с туроператорите, да проверят резервациите и начина, по който са попълнени документите.

Не смята, че българите трябва да спрат да пътуват до Мексико. "Това е изключение, това не е политика, не са постоянни практики", заяви служебният външен министър пред БНТ.

Мексиканците държат много на туризма си и според мен това са изключения, каза още той.
 


В категории: Бургас


Асен Блатечки вдига сватба
Асен Блатечки вдига сватба 04/06/2024, Вторник 19:00 6
11
Коментара по темата
11.
До 9
26.01.2023 15:00:30
0
5
Ти определено не си запознат . Пробвай да тропнеш в Нигерия. Пък и в Мексико може да се натропаш и доста други места по света. Случва се да има подобни грешки , но пък и корупцията е огромна там . Така ,че кой крив кой прав , кой прибра парите . Така ще си остане .
10.
Габи
26.01.2023 13:42:27
1
20
Учудващо е насърчаването на министъра хората да продължат да посещават Мексико, защото тя била добра туристическа дестинация и много държи на туризма. Вместо да говори такива глупости по-добре да се постарае тези инциденти да спрат.
9.
До малка подробност
26.01.2023 13:38:03
1
6
Не само латиносите и не само в САЩ. Въобще всички мигранти от третия свят мразят белите хора. Не могат да се ежат на местните и си го изкарват на останалите бели мигранти. Е, докато не тропнеш с крак - тогава стават по-ниски от тревата.
8.
Малка подробност
26.01.2023 11:56:10
0
18
Хора работили в САЩ са ми разказвали, че латиносите се държали много надменно с източноевропейците.
7.
Естествено
26.01.2023 11:51:03
1
19
„Ние си мислим, че те имат достъп до списъка на пътниците и си ги пресяват. Не знам дали това е законно“
Още като излети самолета летището на което ще кацне получава PNL passengers name list.
Тази помия трябва да се разрови. Ако трябва на ниво Евросъюз трябва да се постави въпросът.
6.
НАРОДЪТ НА Бг
26.01.2023 11:29:25
1
23
НА МЕН МИ Е ОБИДНО, ЧЕ СЕ ОТНАСЯТ ТАКА С БЪЛГАРИ, А НА ТЕЗИ ОТ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ДАЛИ ИМ Е ОБИДНО. МАЙ НЕ , ЗАЩОТО ЯВНО Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ДА СИ РАЗДВИЖИШ ТЯЛОТО И ДА СИ ЗАЩИТИШ ДЪРЖАВАТА ПРЕД ХОРА ,КОИТО Я УНИЖАВАТ. КАК Е ПОЛОЖЕНИЕТО СЪС ЗАПЛАТКИТЕ И КОМАНДИРОВЪЧНИТЕ ВИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР, ЯВНО НАРОДЕЦА НЕ ВИ ПЛАЩА ДОБРЕ ИЛИ ВИ ПЛАЩА ТВЪРДЕ МНОГО, ЧЕ СТЕ СЕ ПООХРАНИЛИ И НИ ГЛЕДАТЕ ОТВИСОКО.
5.
Misli i razmidli
26.01.2023 11:01:18
0
23
Май някой от персонала на мексиканското летище има лоши спомени от БГ
4.
рена
26.01.2023 10:55:51
1
24
Да не се случва на никой,било е ужасно, направо за филм на ужасите.
3.
Ина
26.01.2023 10:53:08
5
19
Да търсят отговорност от туристическата фирма.
2.
Прости флегми
26.01.2023 10:33:15
10
17
Казаха ви , че човека се казва ЕФАНДИЕВ ! Не знам защо продължавате да го пишете Ефендиев. Ако простите журналя им липсват някакви ефендита и кадъни да сменят картата
1.
ДК
26.01.2023 10:29:28
3
33
Изключително подло е да се посочва за виновен Туроператора. Документацията на всеки един клиент се проверява многократно, регистрирани в МТ с действащ лиценз ТО не биха си позволили и най-малката грешка при подобно скъпо пътуване. Причинате се крие другаде.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чичо от Бургас се изложи яко, хванаха го на пико и амфети с камиона му Чичо от Бургас се изложи яко, хванаха го на пико и амфети с камиона му 43-годишният мъж е спрян в 11 часа сутринта, в района на кръстовището на кв. Каменар 12 неща, които жената никога не бива да прави заради мъж 12 неща, които жената никога не бива да прави заради мъж Ето кои са те  Вярно ли е, че хората остаряват по-бързо, ако правят секс по-често? Вярно ли е, че хората остаряват по-бързо, ако правят секс по-често? По време на оргазъм в кръвта се отделя голямо количество специални вещества, които са необходими на организма ни, за да функционира правилно Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии Ето кои са те  Рецепта за сладоледена торта с бишкоти Рецепта за сладоледена торта с бишкоти Практичен десерт, който със сигурност ще ви хареса Риск от отравяне: 5 храни, които никога не трябва да носите на плажа Риск от отравяне: 5 храни, които никога не трябва да носите на плажа Ето кои са те  Близо до прозореца или близо до пътеката? Мястото, което избирате в автобуса, показва колко сте самотни Близо до прозореца или близо до пътеката? Мястото, което избирате в автобуса, показва колко сте самотни Мъжете предпочитат местата до пътеката, докато жените предпочитат местата до прозореца Правете това и ще се къпете в пари Правете това и ще се къпете в пари Това са тайните ритуали за привличане на богатство Министърът на туризма посети Общинския исторически музей в Царево Министърът на туризма посети Общинския исторически музей в Царево Министър Милошев с интерес разгледа и сребърното монетно съкровище от село Синеморец Защо държавните служители получават по-високи пенсии Защо държавните служители получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798
Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Българската прокуратура разследва убийствата на "Вагнер" в Донецк Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Българската прокуратура разследва убийствата на "Вагнер" в Донецк Производството е образувано на 22 август 2023 г Стана ясно защо свалиха Черешката на тортата Стана ясно защо свалиха Черешката на тортата Оказва се, че промяната се е наложила заради новото предаване на медията, „Скрита самоличност“, водещ на което ще е Герасим Георгиев – Геро Това е прегръдката на смъртта и разтърси целия свят Това е прегръдката на смъртта и разтърси целия свят 20-годишната Патриция Кормос, Бианка Дорос на 23 и приятелят й Кристиан Молнар, 25 са видени за последно живи да стоят в средата на реката, а около тях имало силен водовъртеж Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията Според разследващите това е руска кампания Тя стана първа приятелка с най-големия си враг в Ергенът Тя стана първа приятелка с най-големия си враг в Ергенът Христина и Цър Пър се сближиха  Това, което направи на финала не е мъжко, отсече първият ерген за Алек Това, което направи на финала не е мъжко, отсече първият ерген за Алек Аз самият имам много да му кажа, защото това, което направи на финала, е всичко друго, но не е мъжко, според мен, но ще си замълча, отсече Виктор Тя е най-скандалната певица, но ще бъде ли добра майка Тя е най-скандалната певица, но ще бъде ли добра майка Лейди Гага е бременна Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа  Стотици на протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив Съдят сина на Байдън Съдят сина на Байдън Това е първият процес в историята на САЩ срещу дете на настоящ президент  Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Киев се нуждае от ново контранастъпление, коментират американски анализатори
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Формулата "Борисов и Пеевски във властта" е рецепта за огромен взрив Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня Иванчо към баща си:
- Тате вчера почти правихме тройка с Марийка и Стоянчо.
- Що почти, бе?
- Ами Марийка не дойде.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Демокрация - когато два вълка и агне гласуват какво да е обедното меню.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори