×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Флурона" вече и у нас, доц. Кунчев дава Бургас за пример


"Флурона" вече и у нас, доц. Кунчев дава Бургас за пример
Доц. Ангел Кунчев призна, че властите предпочитат да обявят грипна епидемия, за да правят икономии от отопление, но подчерта, че компромиси няма да се правят
11 Януари 2023, Сряда, 09:41 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

В морския град променят менюто на децата, а това е много важно, защото при добро хранене, няма нужда от лекарства, каза той

Много се зарадвах на едно от съобщенията от Бургас за това, че са включили и промени в менюто на децата, което е много важно. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Когато говорим за имунитет, не трябва винаги да обръщаме поглед към лекарствата. Добре е много хора да вземат имуномодулатори, но ако имате добър начин на живот и пълноценно хранене, ви се осигуряват всички необходими витамини и микроелементи“, обясни той.

След като водещият Златимир Йочев изтъкна, че Румъния се бори с "Флурона" - комбинация от грип и COVID-19, доцентът каза, че и у нас има такива случаи. 

„При последните изследвания на една от пробите излязоха едновременно и коронавирус и грип. Неприятно е това, защото се натоварва още повече организма и по-трудно човек оздравява. Няма как това да е сензационно събитие“, добави той.

„Грипът започва рязко с общите симптоми – висока температура, силна отпадналост, безапетитие, човек има нужда да остане на легло. Това е разликата с COVID-19“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Според него, след Бургас грипна епидемия най-вероятно ще бъде обявена в областите Габрово, Ловеч, Пазарджик и Добрич. Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна до една или две седмици.

„През последните години ставаме свидетели на едно желание и дори натиск понякога върху колегите епидемиолози да се обявява грипна епидемия. От една страна, част от учениците и родителите го желаят. От друга - се правят известни икономии от отопление и т.н. Ние компромис няма да направим – там, където няма условия, където не е достигнато това ниво, грипна епидемия няма да се обяви. А и грипната ваканция не е задължително условие при възникване на грипна епидемия“, предупреди доц. Кунчев. 

Той уточни, че няма и точна математическа формула за обявяване на грипна епидемия и тя е различна за различните региони.

„Особеното на грипната епидемия тази година е, че тя идва след 3-годишен период на почти пълна липса на грип. Изведнъж на този свободен терен решиха да се върнат не само грипът, но и варицелата, скарлатината и други респираторните вируси. За тези три години се натрупва контингент от хора, които не са се срещали с тях“, коментира главният държавен здравен инспектор.

„Все още не може да се изясни кой ще е водещият щам. Всяка седмица почти намираме еднакъв брой положителни на „Виктория“ и на другия тип“, добави той.

„Ние препоръчваме да прекратим нормалният начин на обучение, да не събираме по 30 деца за 7 часа в една класна стая. Колегите обаче си решават дали това да стане с грипна ваканция или с дистанционно обучение“, каза още доц. Ангел Кунчев. 

Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, който е и съветник по здравните въпроси в Столичната община, пък каза в „Здравей България” по Нова телевизия, че пикът на грипа у нас ще е в средата на февруари.

„Грип има всяка година. И, да, ще обхване цялата страна. Само че ще е малко по-бавно, отколкото мислят колегите”, коментира той.

Професорът изтъкна, че в момента най-много болни процентно има в Габрово. Следват Шумен, Пазарджик и Ямбол. 

Той отново препоръча на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора.

След коронавируса оказва се, че хората по-тежко карат и грипа. „Кашлицата, която преди коронавируса минаваше само за 1 седмица, сега е по 3 седмици. Особено при по-възрастните”, каза още проф. Кантарджиев.


В категории: Здраве , Бургас


10
Коментара по темата
10.
До 6
11.01.2023 14:15:41
0
0
И как точно те подканват да се дупчиш? Като ти казват да се храниш добре и да приемаш повече витамини ли?
9.
До 1
11.01.2023 14:13:31
1
1
Какви са лекарствата за грип???
8.
До 7
11.01.2023 12:34:22
1
2
Дам,половината са набодени,ама поне не са при мисирките всяка сутрин да ни говорят по колко игли да си набучим.
7.
До 6
11.01.2023 12:33:06
0
3
Пропускаш и депутатите от възраждане :-)
6.
Айде пак
11.01.2023 11:05:31
8
6
Появиха се плашилата да подканят “умните и красиви” зрители да се набучат с 20 бустера,от които вече били закупени милиони бройки…
5.
Трол
11.01.2023 10:42:44
1
9
Болни учители ще преподават на болни деца..... Да ви и... Системата. Кой залъгвате не ми е ясно с това бутафорно обучение.
4.
Кунчев
11.01.2023 10:34:38
5
5
А кога ще си заминеш и ти??
3.
me
11.01.2023 10:27:23
1
6
"„Ние препоръчваме да прекратим нормалният начин на обучение, да не събираме по 30 деца за 7 часа в една класна стая. Колегите обаче си решават дали това да стане с грипна ваканция или с дистанционно обучение“, каза още доц. Ангел Кунчев. "

Тукашните колеги явно не са като другите колеги. Подозирам,ч е Бургас ще единственият град с онлайн обучение....
2.
Dam!
11.01.2023 10:10:06
2
15
Променили са таратанци! Да не мислите, че лелките ще цедят пресни сокове за децата? Хайде стига с този измислен наивитет!
1.
Хахахахахаха
11.01.2023 10:05:32
2
10
Този до кога ще ни го навирате в лицата? Как да няма нужда от лекарства бе, дебил? Я се тръшни ти с температура 39 и всичко да те боли! Смях! Доказан имбецил!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори