×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Български възход“ са доста мотивирани за кабинет с третия мандат – при избори няма да влязат в парламента


„Български възход“ са доста мотивирани за кабинет с третия мандат – при избори няма да влязат в парламента
Коалиция между БВ, ГЕРБ, ДПС и БСП е най-логичният сценарий, ако трябва да се избегнат предсрочни избори, смята политологът Ралица Симеонова
10 Януари 2023, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: БНР

ПП и ДБ ще загубят доста електорат, ако се ангажират в управление с ГЕРБ и ДПС, казва бившата дясна ръка на Стефан Янев

Ралица Симеонова е доктор по политически науки. Бе седем години в администрацията на президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев като експерт в сферата на сигурността и отбраната. Стана началник на кабинета на Стефан Янев, когато той бе премиер на двете служебни правителства през 2021 г. След това тя бе зам.-министър на отбраната на Янев в правителството на Кирил Петков. Ралица Симеонова трябваше да е сред създателите на партия „Български възход“. Изненадващо, обаче, тя обяви, че се оттегля от формацията на Стефан Янев в деня на учредителното събрание.

- Г-жо Симеонова, кое е по-вероятно според Вас - да има предсрочни избори или да се сформира редовно правителство?

- Вероятността да се сформира кабинет в рамките на този парламент е много малка, но теоретично това е възможно да се случи. Очакванията са за предсрочни избори през март или началото на април. Предстои да видим кой ще получи третия мандат и може би тогава ще бъдат и по-ясни перспективите какво да очакваме в следващите месеци.

- Президентът Радев дали реално иска да има редовно правителство, или предпочита да продължи да управлява чрез служебно?

- Това е въпрос, който би трябвало да бъде отправен към него. Все пак индиректно можем да си отговорим в зависимост и в съответствие с това кой ще получи третия мандат - т.е. на кого президентът ще реши да го връчи.

- Ако наистина Радев иска да има кабинет - защото той все пак твърди това, на кого трябва да даде третия мандат? Кой е най-вероятно да успее да сформира кабинет?

- Изхождайки от конкретната ситуация и от заявките, които са направили към момента политическите сили, представени в парламента, виждаме, че най-склонни на компромиси и най-диалогични са „Български възход“ (БВ). Т.е. това е формацията, която е готова да прави и вече доказа, че е готова да прави компромиси с някои от фундаменталните си принципи и обещания към своите избиратели. Знаете, визирам становището и позицията на БВ по отношение на военната помощ за Украйна и реакцията, която предизвика това. Така че „Български възход“ е политическата сила, около която може да се формира някакво управляващо мнозинство. Друг е въпросът доколко устойчиво ще бъде то.

- Кои очаквате да участват в едно такова управление около „Български възход“?

- Най-логично ми се струва около „Български възход“ да се формира коалиция с участието на ГЕРБ, ДПС и „Българската социалистическа партия“.

- Това е коалицията „Рашидов“.

- Да. Това ми се струва най-логичният и най-лесно реализуемият сценарий. Другото според мен е по-малко вероятно. Знаете, че и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ са формации, които, ангажирайки се в управление с ГЕРБ и ДПС, ще загубят доста сериозна част от електоралната си подкрепа. Мисля, че ПП осъзнават това по-добре от ДБ, които може би са по-склонни да направят определени компромиси. Но е факт, че и двете формации биха загубили доста от участието си в подобна управленска конфигурация.

- ДПС са трета сила, но никой не ги брои за третия мандат и те се сърдят – Йордан Цонев коментира това пред БНР в неделя. Прави ли са?

- Реализирането на третия мандат е свързано с възможността около политическите сили да се генерира някаква устойчива подкрепа. ДПС до голяма степен, както и ГЕРБ, са изпаднали в определена изолация в контекста на протестите от предходните години. Така че не мисля, че ДПС е вариант за третия мандат, но все пак предстои да видим президентът какво ще реши в тази посока.

- Вие напуснахте „Български възход“ малко преди учредяването й, ако мога така да се изразя. Представяхте ли си поведението на тази партия по начина, по който се случва в момента?

- Без да звучи нескромно - да, очаквах подобно развитие на ситуацията. Аз загатнах в мотивите на писмото за напускане защо взимам това решение. Мисля, че вече е ясно за всички защо съм го взела. „Български възход“ допуснаха може би най-фундаменталната грешка, която може да допусне една политическа сила – да направи компромис с фундаментални обещания и ангажименти, поети към своите избиратели. Нека да е ясно, че липсата на последователност в политиката определено се наказва – наказва се електорално. Много е трудно при една такава ситуация, при която ти губиш електорална подкрепа, да спечелиш подкрепата на друга част от обществото. Така че очаквам при следващи избори тази формация да не влезе в парламента. От тази гледна точка, те би трябвало да са доста мотивирани в момента да има редовно правителство с тяхно участие. Но, така или иначе, това, което се случва в момента, индикира за доста сериозни проблеми във функционирането на нашата партийна система. Това е, което ме притеснява. Защото тази криза се оказа май най-устойчивото нещо, на което сме свидетели през последните години. От една страна, имаме криза на политическото представителство и на партийната система. От друга страна, имаме криза на политическото лидерство и на политическия елит. И това са сериозните проблеми, с които ние трябва да мислим как да се справим занапред.

- А оказа ли се „Български възход“ поредният инженерен проект? Говори се, че им е помогнато да влязат в парламента по втория начин.

- Не мога да твърдя нищо с категоричност. Нямаме доказателства, няма и как да имаме. Но можем да направим изводи на база поведението на тази формация, на решенията, които взимат, и на техните действия. Виждаме, че има разрив между думи и дела. На какво се дължи това, е въпрос, на който всеки следва да си отговори сам. Аз не мога да имам категорично становище.

- Освен позицията за военната помощ за Украйна има ли друго фундаментално разминаване в предварителните заявки при „Български възход“? Защото те още преди изборите бяха заявили, че са готови да преговарят с всички.

- Това е така, но аз визирам тук определена тема, по която те демонстрират неустойчиво и непоследователно поведение. По отношение на това, че са готови да комуникират и да взаимодействат с всички – да, това е едно от устойчивите им послания. Не твърдя обратното. Но, така или иначе, тази формация няма ясна програма, няма устойчива идеологическа платформа и идеологически профил, на база на който вие да може да градите някакъв анализ, за да ги оценявате. Затова ние следим реално какво се артикулира в публичното пространство на ежедневна база и дали има последователност в това отношение. Нямаме друг избор, при положение че формацията не се е ангажирала с някакви конкретни приоритети, съответно, с механизмите за тяхното реализиране, така че да следим във времето доколко тя ги изпълнява и доколко предприема стъпки, за да ги реализира последователно.

- Вие приключихте ли с политиката, с какво се занимавате в момента? Да очакваме ли участие в нов политически проект?

- На този етап не съм ангажирана пряко с политиката. Следя процесите. Не бих искала да коментирам в лично качество с какво се занимавам. Имам определени планове, но е все още доста рано да бъдат обсъждани и коментирани.

 


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
5
Коментара по темата
5.
ХХ
10.01.2023 21:49:23
0
6
Продажни козяшки мекерета, най-вероятно влезли в НС с измама.
4.
Заинтересован
10.01.2023 19:47:27
1
7
Тази пуска ли и колко вървят АНАЛизите на 4 очи?
3.
ГМО-та
10.01.2023 18:35:45
1
23
Флашките ги вкараха в Парламента!
То и други ГМО-та ще гледат отвън на паветата!
Може и да си върнем нормалността!?!?
2.
Хахахах
10.01.2023 18:28:25
0
24
Поредните корави бетери, които ще гледат след 10 дена Парламента отвън завинаги!
1.
4ervenite bokluci
10.01.2023 18:16:29
12
12
Pak sashtite otrepki deto ot 1989g kradat
Na4elo s Indianeca deto strelq s granatomet
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори