×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ако имате сигнали за изборни нарушения - пишете ни на [email protected] или чрез платформата "Вашият сигнал до Флагман.бг"
  • Следете новинарските емисии на Флагман.бг в днешния ден - в 11 часа, 13 часа, 15 часа и 19 часа
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дипломация без оръжие е като музика без инструменти - и Русия, и Украйна отказват преговори, ще се бият докрай


Дипломация без оръжие е като музика без инструменти - и Русия, и Украйна отказват преговори, ще се бият докрай
Задава се дълга и тежка война в Украйна
04 Януари 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Мирни преговори не се задават на хоризонта, като всяка от двете страни в конфликта е с ясното съзнание, че изходът от войната ще се реши на бойното поле, а не на масата за преговори

"Дипломация без оръжия е като музика без инструменти", е казал някога Фридрих Велики. Сега и Украйна, и Русия разбират това, което пруският крал е прозрял още през 18-и век. Затова мирни преговори не се задават на хоризонта, като всяка от двете страни в конфликта е с ясното съзнание, че изходът от войната ще се реши на бойното поле, а не на масата за преговори.

Агенция Блумбърг припомня цитата от Фридрих Велики и се пита какво следва сега, когато наближава първата годишнина от руската инвазия в Украйна. От една страна, и Кремъл, и Киев дават сигнали, че са отворени за мирни преговори. От друга, и Русия, и Украйна изглежда правят точно обратното: те поставят на практика неправдоподобно максималистични предварителни условия и в същото време се готвят за решаващ сблъсък, обобщава Андреас Клут в материал за Блумбърг.

На първо четене тези действия си противоречат, тъй като преследват взаимноизключващи се цели. Но само на първо четене. Защото никоя война не приключва само на масата за преговори или само на бойното поле след провал на дипломатите. Настоящата динамика на редуващи се политически изявления и атаки е обхваната много точно от старата максима на големия пруски владетел и пълководец.

През първите дни от руската инвазия Украйна не разполагаше с кой знае колко инструменти. Страната отчаяно се бореше за своето оцеляване и съгласието за преговори би било равнозначно на капитулация, отбелязва Блумбърг. През пролетта на миналата година украинският президент Володимир Зеленски дори предложи на руския си колега Владимир Путин споразумение, предвиждащо неутрален статут на Украйна, слагайки край на амбициите й за членство в НАТО. Тогава Путин, който смяташе, че може да подчини цялата страна, не прояви интерес.

Оттогава обаче се промениха много неща, пише Блумбърг. Военният импулс изглежда в полза на Украйна. Бившата съветска република постоянно получава съвременни оръжия, боеприпаси и друго оборудване от западните си съюзници, а нейните войници се учат как да боравят с тях за рекордно кратко време. Опасенията за оцеляването на Украйна като независима държава на този етап се разсеяха и тя дори може да се надява на някаква победа.

Ако преговорите започваха днес, Киев би бил в много по-силна преговорна позиция. Зеленски вече не е склонен да направи драстични отстъпки, а според Блумбърг трябва и да настоява за компенсации заради зверствата, извършени от руските въоръжени сили в Украйна.

Във видеообръщение към лидерите от Г-20 през ноември украинският президент предложи мирен план от 10 точки. Той предвижда пълно изтегляне на Русия от окупираните украински територии, включително от Крим и Донбас.

Миналия месец украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба надгради върху плана на Зеленски, предлагайки международна среща на високо равнище за мир под егидата на ООН, евентуално през февруари. Никоя от тези инициативи не загатва, че Киев очаква неговата увертюра да се увенчае с успех: той просто дава да се разбере, че отново е готов да засвири на музикалните инструменти на дипломацията, коментира Блумбърг.

Путин прави същото, само че поставя неприемливи условия: руският президент твърди, че е готов на преговори, но ако бъде призната анексията не само на Крим, но и на още четири украински области - нещо, което той много добре знае, че ще бъде възприето в Киев и от Запада като лоша шега.

Путин ще поиска много повече, включително НАТО да се изтегли от Източна Европа, за да оправдае своята пропаганда, че Русия е нападнала Украйна в самозащита, прогнозира американската медия.

Едновременно с поставянето на тези условия за преговори, двете страни в конфликта продължават да се въоръжават и готвят за продължаване на военните действия. Зеленски направи в края на миналия месец първото си задгранично посещение след руската инвазия. Той неслучайно отиде във Вашингтон, където получи обещания за по-нататъшна американска подкрепа, включително за ракети "Пейтриът" за противовъздушна отбрана.

Русия от своя страна засилва кампанията на нанасяне на удари с ракети и ирански дронове по украинска критична инфраструктура, в опит да остави украинците без храна, ток и отопление посред зима и да ги принуди да се предадат. Страната мобилизира през последните месеци 300 хиляди резервисти и Путин се хвали, че има достатъчно хора и воля, за да продължи войната за неопределено време.

От гледна точка на външния свят обаче картината изглежда по-различно, отбелязва Блумбърг. Първо, в западните столици циркулират оценки, че всяка от двете страни в конфликта вече е дала по 100 хиляди жертви. И второ, войната придобива международни измерения, като Украйна печели подкрепа, а Русия губи приятели сред неутралните и дори сред клонящите към нея държави.

Когато Путин заплаши с ядрена ескалация миналата година, когато руската армия започна да търпи поражения на бойното поле, се появиха опасения от нова Карибска криза и дори от избухване на Трета световна война. След като си навлече критики от страна дори на ключови съюзници и партньори като Китай, Индия и Турция, руският президент даде заден ход, след като видя, че полето му за маневриране е твърде тясно.

Прогнозите за изхода от войната са разнопосочни, макар през последните месеци да се чуват повече гласове, че Украйна може да спечели някаква победа тази година. Конфликтът обаче може да се проточи и цяло десетилетие например, както стана със съветската инвазия в Афганистан, да завърши без официален мирен договор, подобно на Корейската война, или да доведе до продължителни международни преговори от типа на Виенския конгрес, пише Блумбърг. Агенцията обаче предупреждава, че докато дипломатите настройват своите музикални инструменти в залата за преговори, грохотът на оръдията ще продължи да отеква на бойното поле, при това още по-силно.


В категории: Войната в Украйна


Маскиран обра тото пункт
Маскиран обра тото пункт 09/06/2024, Неделя 12:00 0
Обир като на филм
Обир като на филм 09/06/2024, Неделя 11:41 0
15
Коментара по темата
15.
До 14
05.01.2023 14:26:55
0
4
Много се оплете с тези твоите гео-политически теории и разсъждения, Дерньо. Украйна е европейска държава, и Русия да бъде сломена вовеки е в интерес на цяла Европа.
14.
Дернев
05.01.2023 10:54:19
3
2
Тази все още локална война в Европа лежи на съвестта на управляващите в Брюксел, в Германия и Франция. Надявам се, че ще доживеем съд на СЕЩ да ги осъди за брутално пренебрегване на интересите на Европа в полза на чужда не европейска държава с което са застрашили мирът и сигурността в и на Европа. Те заедно с Меркел са престъпници в новата история на Европа.
13.
Много луди тука
05.01.2023 10:44:38
0
2
Ама тоя дето се писал "Полицай" изби рибата. Абе, в Психото не четете ли Флагман? Приберете го тоя човек, че вече е изпушил тотално! Ха ха ха ха
12.
Пфффф!
05.01.2023 02:15:14
1
14
После, защо имало, много, надрусани и пияни,ченгета?
Само, като видиш, какво е написало ченгето и ти става ясно, че, това са потенциални пациенти на клиниките за борба със зависимостта от алкохол и наркотици!
11.
до 9
05.01.2023 01:05:24
0
8
Много неграмотно, дори за милиционер!
10.
до 3
05.01.2023 01:02:19
1
5
В г*за боли ли?
Боли, не боли, това е положението, Минке!
9.
Казах вече сериозно:
04.01.2023 22:42:21
12
2
Полицай съм и съм воювал в много горещи точки на светът и знам, че за меките ви европейски китки, това е като фантастика, но това е положението. И за бойните ми другари във всички точки на светът е самата истина, ама на еврогейсове, кво да обяснявам.
8.
Сори 6*
04.01.2023 22:11:36
0
3
.
7.
До 3 и 5
04.01.2023 22:10:13
6
9
На ква дрога сте ве идиотчета?!?
6.
Полицай:
04.01.2023 21:54:07
26
2
Тази война е много странна, само това мога да ви кажа. Полицай съм, но скоро се върнах от Украйна, бях в ЧВК Вагнер. Много български полицаи и военни, вместо да са СОТаджии(затова бивши полицаи и военни, няма в СОТовете) са немници по светът,заради отличната подготовка, бойна, тактическа и психологическа. Лочно аз съм бил в много горещи точки на светът и е пълно с български наемници киборги най-търсените и ценените. Но в Украйна е много странно и от едната и от другата страна има десетки хиляди бг наемници, обаче на война като на война, няма милост. Тази война е контактна, само близък бой с леко оръжие и за това бг наемниците са най-търсени от двете страни, те са киборги. Това, което ви показват, че войната била ракетно артилерийска и само около 7% от жертвите били от леко оръжие е пълна фигня. Имам грамота и парична премия лично от Пригожин, озовах се сам срещу 20 морски тюлена от САЩ и 30 наемници от френския легион и..... Взех в плен останалите 5тима живи, останалите 45 "Мир на праха им",ама война или те 50-тината, мен, или аз тях.
И сега всеки ден говоря с мойте бойни братя от двете страни, обаче.... това е много странна война.
5.
Имам човек
04.01.2023 21:51:24
10
20
Украинците са истински патриоти, жертвайки живота си за родинана си. В България безродни мерзавци са готови да продадат майка си, за да се подложат на един кагебейски нещастен гном и отрепаната му шайка от орки. Щото са им набивали в празните кратуни, че СССР ни бил освободил.
4.
Путинидинахуй
04.01.2023 21:21:55
14
24
Бой по окупатора !
3.
всеобщо мнение
04.01.2023 21:18:23
28
14
СЛАВА РОССИИ
2.
Путлер терориста
04.01.2023 21:14:33
13
25
Украинците за 9 месеца направиха повече за свободата на България и Европа отколкото 90% от българските политици
1.
Макак Такабе
04.01.2023 21:09:17
14
27
Колкото по-дълга война, толкова по хилава роисся. Колкото по-хилава роисся, толкова по-добре за България. Айде всички орки на концерт на Кобзон!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обир като на филм Обир като на филм Маскиран и въоръжен ошушка тото пункт в Свищов Димитър Найденов, ПП-ДБ: Да отидем всички до урните, за да потопим купения и манипулиран вот Димитър Найденов, ПП-ДБ: Да отидем всички до урните, за да потопим купения и манипулиран вот Кандидатът за депутат проведе активна кампания   Избиратели малко, народът се юрна да бере череши Избиратели малко, народът се юрна да бере череши По традиция вота в Градец минава със засилено полицейско присъствие Новините на Флагман.бг в 11 часа: Неочаквата активност в Бургас, проблеми с машините и СИК-ове Новините на Флагман.бг в 11 часа: Неочаквата активност в Бургас, проблеми с машините и СИК-ове Има проблеми с машините в поне пет секции в Бургас Проблеми с машините за гласуване в Бургас и в Сандански, а в Благоевградско и Хасковско печатат празни бюлетини Проблеми с машините за гласуване в Бургас и в Сандански, а в Благоевградско и Хасковско печатат празни бюлетини  След около 20 минути проверки и проби от техническо лице се установи, че машината в бургаското ОУ "Княз Борис I" не е била включена в контакта Светкавична реакция на полицаите, арестуваха веднага биячите на бензиностанцията в Айтос Светкавична реакция на полицаите, арестуваха веднага биячите на бензиностанцията в Айтос Тримата са криминално проявени, скарали се докато пътували с автомобила на потърпевшия и го ступали, като слезли от колата Шеф на избирателна комисия и заместникът му избягаха Шеф на избирателна комисия и заместникът му избягаха Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че и вторият „абдикирал“ председател ще бъде сменен „Талантино“ с пет отличия от престижен театрален фестивал „Талантино“ с пет отличия от престижен театрален фестивал На престижния форум бяха представени общо 24 спектакъла Премиерът гласува, надява се бързо да се сформира правителство Премиерът гласува, надява се бързо да се сформира правителство Той пожела България да има стабилен парламент с пълен мандат Проф. Рачев с неприятна прогноза за времето, чакат ни тежки нощи Проф. Рачев с неприятна прогноза за времето, чакат ни тежки нощи Хората, които в момента са на морето, са изтеглили не дългата клечка, ами направо са взели клон в ръцете си, коментира климатологът
Почина бивш треньор на Созопол Почина бивш треньор на Созопол Михаил Ралев е имал онкологично заболяване Болната от рак Кейт Мидълтън наруши мълчанието, извини се Болната от рак Кейт Мидълтън наруши мълчанието, извини се Съпругата на принц Уилям изразява своето съжаление, че е пропуснала последната репетиция за Trooping the Color Как ще гласуват нашенците в рекордьорът Никити Как ще гласуват нашенците в рекордьорът Никити Хората, които са на почивка в Северна Гърция, могат да гласуват в секцията, която би рекордите по гласуване през 2021 година Клипче в TikTok спаси момиче от сигурна смърт Клипче в TikTok спаси момиче от сигурна смърт След шест кошмарни месеца и ходене по лекари Ейми най-сетне разбрала причината за мъките си Изсипаха торби с пари на пътя Изсипаха торби с пари на пътя Вирусните кадри бързо се разпространиха в социалните мрежи Владимир Путин се готви за смъртта си? Владимир Путин се готви за смъртта си? Руският президент готвел дъщерите си за наследници Гигантски астероид се приближава към Земята Гигантски астероид се приближава към Земята Разстоянието от него до нашата планета в най-близката точка ще бъде 7,37 милиона километра  Изборите започнаха. Българите в Оукланд вече гласуват, а у нас отварят секциите след минути Изборите започнаха. Българите в Оукланд вече гласуват, а у нас отварят секциите след минути В историята на България вотове за Народно събрание и за Европейски парламент се провеждат едновременно за пръв път Близнаците да внимават с парите, а Телецът - със заблудите Близнаците да внимават с парите, а Телецът - със заблудите  Хороскоп за деня – 9 юни 2024, неделя Черешите 12 лв., ягодите 11 лв. – спекула и слаба държава Черешите 12 лв., ягодите 11 лв. – спекула и слаба държава Дори и търговците по пазарите вече не поставят цени на килограм, а на половинка, защото иначе стряскат и ужасяват хората  
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори