×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Киров: Голяма излагация ще е, ако ГЕРБ поискат таен вот за правителството


Проф. Киров: Голяма излагация ще е, ако ГЕРБ поискат таен вот за правителството
Според експерта по конституционно право проф. Пламен Киров проф. Николай Габровски може да бъде избран като Сергей Станишев с третия мандат
14 Декември 2022, Сряда, 08:12 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Всички искат редовен кабинет и се готвят за предсрочни избори, коментира преподавателят по конституционно право

От ГЕРБ може да говорят за таен вот, но това ще е голяма излагация. Мисля, че тази страница сме я отминали, тъй като подобно нещо беше практикувано през 2005 г. Опитът завърши трагично за най-голямата тогава парламентарна сила и трябваше в третия да се формира тройна коалиция. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

Всички искат редовно правителство и се готвят за предсрочни избори, добави той.

След като водещият Златимир Йочев попита дали повече от един шанс ще има проф. Николай Габровски да бъде предлаган за премиер или може да бъде издигнат и с третия мандат, експертът заяви, че това вече се е случвало през 2005 г. Това означава, че ще трябва да е гласуван като министър-председател, както беше със Сергей Станишев, обясни той.

„Ако той успее да преодолее тази граница, т.е. да събере необходимото мнозинство от присъстващите, той може да стане премиер с третия опит, т.е. някои от следващите парламентарни групи да го издигне като премиер. Така стана през 2005 г. Тогава третият мандат отиде при ДПС и беше формирана тройната коалиция“, припомня професорът. 

„През 2005 г. проф. Корнезов малко обърка процедурата. Веднага, след избирането с 1 глас на Сергей Станишев, той положи клетва, което беше неточно“, уточни той.

При третият мандат папката се връчва на парламентарна група, а не на лице, добави Пламен Киров. 

„България е чудесна държава и в нея се случват непрекъснато чудеса, но каква легитимност може да има едно правителство, което е избрано със стотина гласа? Тези, които констроират подобна схема, трябва да си зададат въпроса този кабинет какво бъдеще има, ако зад него няма мнозинство от над 121 гласа“, коментира той.

Как то ще се провежда политиката, като във всеки момент може да му бъде гласуван вот на недоверие, попита професорът. 

"Президентът може да забави връчването на втория мандат, ако Габровски не бъде избран, но за третия има срок от седмица. Не мога да преценя какво ще направи Румен Радев, защото поведението на лидерите на „Продължаваме промяната“ е разнопосочни. Те се държат като сърдити дечица, които правят политика на инат. Те обявиха, че ще върнат веднага мандата, когато им се връчи, ако минат поправките в Изборния кодекс. Те минаха и сега остава да видим дали ще си изпълнят обещанието“, добави той.

За да са изборите през март, ще трябва президентът да разтегне малко процедурата между първия и втория, за да докараме третия след Нова година, каза още проф. Киров. 


В категории: Политика


Асен Блатечки вдига сватба
Асен Блатечки вдига сватба 04/06/2024, Вторник 19:00 3
3
Коментара по темата
3.
Гърб(им)
14.12.2022 09:16:16
2
8
Ние от геп сме свикнали да се излагаме
2.
Бойко
14.12.2022 08:41:48
1
11
Аз съм виновен! Каква я мислих, каква стана! Ама като съм слаб в математиката...
1.
Хахахаха
14.12.2022 08:35:02
2
16
Те не сa спрели да се излагат от ОПГ-то на чекмеджето. Един психично болен тулуп хвърли държавата в безпрецедентна криза.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Риск от отравяне: 5 храни, които никога не трябва да носите на плажа Риск от отравяне: 5 храни, които никога не трябва да носите на плажа Ето кои са те  Близо до прозореца или близо до пътеката? Мястото, което избирате в автобуса, показва колко сте самотни Близо до прозореца или близо до пътеката? Мястото, което избирате в автобуса, показва колко сте самотни Мъжете предпочитат местата до пътеката, докато жените предпочитат местата до прозореца Правете това и ще се къпете в пари Правете това и ще се къпете в пари Това са тайните ритуали за привличане на богатство Министърът на туризма посети Общинския исторически музей в Царево Министърът на туризма посети Общинския исторически музей в Царево Министър Милошев с интерес разгледа и сребърното монетно съкровище от село Синеморец Защо държавните служители получават по-високи пенсии Защо държавните служители получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798 "Възраждане" ще спасява 150-годишно училище, закрито и с нейния глас "Възраждане" ще спасява 150-годишно училище, закрито и с нейния глас Школото е в село Ореш, родило автора на първата българска книга "Абагар" Трябва да използваме изкуствения интелект, за да научим децата на български език Трябва да използваме изкуствения интелект, за да научим децата на български език До този извод достигнаха участниците в кръглата маса  "БАИТ в подкрепа на образованието" Асен Блатечки вдига сватба Асен Блатечки вдига сватба Актьорът безпаметно влюбен в новата си изгора Елеонора Кметът на Царево Марин Киров с подарък към гостите си - манов мед от Странджа Кметът на Царево Марин Киров с подарък към гостите си - манов мед от Странджа Той ги изненада по време на нестинарските игри  Ще има ПОС терминали в патрулките, ще плащаме глобите и с карта Ще има ПОС терминали в патрулките, ще плащаме глобите и с карта Оше 4 уреда ще проверяват кръвните проби за дрога  
Стана ясно защо свалиха Черешката на тортата Стана ясно защо свалиха Черешката на тортата Оказва се, че промяната се е наложила заради новото предаване на медията, „Скрита самоличност“, водещ на което ще е Герасим Георгиев – Геро Това е прегръдката на смъртта и разтърси целия свят Това е прегръдката на смъртта и разтърси целия свят 20-годишната Патриция Кормос, Бианка Дорос на 23 и приятелят й Кристиан Молнар, 25 са видени за последно живи да стоят в средата на реката, а около тях имало силен водовъртеж Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията Българин стовари пет ковчега в центъра на Париж, прибра 120 евро за акцията Според разследващите това е руска кампания Тя стана първа приятелка с най-големия си враг в Ергенът Тя стана първа приятелка с най-големия си враг в Ергенът Христина и Цър Пър се сближиха  Това, което направи на финала не е мъжко, отсече първият ерген за Алек Това, което направи на финала не е мъжко, отсече първият ерген за Алек Аз самият имам много да му кажа, защото това, което направи на финала, е всичко друго, но не е мъжко, според мен, но ще си замълча, отсече Виктор Тя е най-скандалната певица, но ще бъде ли добра майка Тя е най-скандалната певица, но ще бъде ли добра майка Лейди Гага е бременна Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа  Стотици на протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив Съдят сина на Байдън Съдят сина на Байдън Това е първият процес в историята на САЩ срещу дете на настоящ президент  Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Киев се нуждае от ново контранастъпление, коментират американски анализатори Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Рупърт Мърдок сключи брак с 67-годишната пенсионирана руска молекулярна биоложка Елена Жукова
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Формулата "Борисов и Пеевски във властта" е рецепта за огромен взрив Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня Иванчо към баща си:
- Тате вчера почти правихме тройка с Марийка и Стоянчо.
- Що почти, бе?
- Ами Марийка не дойде.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Демокрация - когато два вълка и агне гласуват какво да е обедното меню.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори