×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Декемврийски капан: Не харчете над 10% от заплатата за подаръци


Декемврийски капан: Не харчете над 10% от заплатата за подаръци
Ключови думи: заплата, подаръци, покупки
13 Декември 2022, Вторник, 15:46 ч.
Автор: Флагман.бг

Българите масово остават вкъщи за Нова година, кувертите в ресторанта от 80 до 350 лв.

Дали скъпата Коледа със стряскаща инфлация и бесни темпове на цените ще намали темпото на празничното пазаруване? Ще се стреснат ли купувачите или и тази година или ще я карат на принципа „веднъж е, после ще му мислим”?

Да, според маркетолози и търговци тази година повече от всеки друг път ще затвори хората по домовете им навръх празниците. Българите масово ще карат Нова година у дома, като ще икономисат разходите за пътувания и ресторанти, отчитат експертите. Факт е, че най-тежките дни за семейния бюджет предстоят, а в ситуация на реално над 20% инфлация, празничното пазаруване ще се окаже сериозно предизвикателство за парите ни.

Защото предстоят харчове както за основни храни и напитки, така и за високи сметки, подаръци, коледни партита, пътувания. Заради всичко това, около 30 на сто от хората се отказват тотално от коледното пазаруване, а 70 на сто ще поемат този разход, макар и в скромен вариант. Под 200 лева ще отделят 33,6% от хората, между 200 и 400 лева ще изхарчат около 38,5%, с 400-600 ще се отчетат 14,8 на сто. По-заможните, разбира се, ще заделят повече.

В диапазона 600-800 лева ще се вместят 6,8 на сто от купувачите, а разходи от над 800 лева ще си позволят едва 6,3 %. На фона на винаги надхвърлените разходи, финансисти съветват всички потребители да не се поддават на пазарна треска и да харчат разумно, за да ни излезе сметката след празниците. Декември е истинско изпитание за джоба, защото е пълен с празници, но нека бъдем по-внимателни, съветват специалистите.

Оказва се, че през минали години по време на коледното пазаруване на час, българите са харчили по 8 милиона лева. Очакванията са и тази година със същата скорост да купуваме, но да си позволим по-малко стоки. Ако доходите ни не са се увеличили и отделяме пари като преди, ще дадем средно с 30 процента повече. Което дава индикация, че трябва доста по-стриктно да си направим сметката, предупреждават финансовите консултанти. Когато правите изчисления на бюджета си през декември, помислете и за януари, когато е най-трудният месец в годината. Първо трябва да се покрият задължителните разходи– ток, вода, отопление и след това да харчим за другите пера.

Повечето потребители избират да сложат по-малко стоки в количката и така да се вместят в бюджета. Вариант е и да намалим сумите за подаръци. Здравословният разход за подаръци според експертите е 10 на сто от доходите, за да не ощетим стандарта си през следпразничните месеци. Да се надвишава прага от 10 на сто за подаръци, е опасно. Ако отделим 15 -20 процента, ще ударим другите разходи, предупреждават специалистите. Отсега се знае, че най-много пари ще бъдат похарчени за дрехи и аксесорари, напитки, козмектика, играчки, домакински уреди и електроника.

Задължително избирайте магазини с доказан произход на стоките, излизайте на пазар със списък, за да не купувате излишни неща на ненужно високи цени, съветват самите търговци и продавачи. Тази година, както вече е ясно, мнозина ще спестят от пътувания и ресторанти, или пък ще бъдат по-резервирани в покупките на мебели, дрехи и домакински уреди. Затова и масовият българин ще посрещне празниците в семеен кръг, по-малко ще са тези, които ще отидат на ресторант. Оказва се обаче, че по-високите цени в хотелите все пак няма да откажат българите да пътуват по Коледа. Около 560 000 българи се очаква да пътуват по празниците, отчитат от туристическия бранш, като отчитат, че средно между 11 и 16 процента са се качили нощувките за 1 година, пресмятат от Института за анализи и прогнози.

Очаква се 230 милиона лева да бъдат изхарчени за пътувания. Иначе, ресторантите пак няма да останат празни, но кувертите са вече по-скъпи. Средно за около 70 до 120 лева за новогодишната вечеря искат заведенията. Има обаче и куверти за 350 лева в 5 звездните хотели, още повече ако в празничната програма са включени звезди от родната сцена. Преди да потънем в празнична еуфория, финансистите пак предупреждават, че януари може да се окаже инфарктен месец откъм приходи на фона на тежките разходи към пълния с празници декември. За да си сложите спирачките, не излизайте без списък за покупките си.

Ако решите да прибегнете до потребителски кредит, за да покриете извънредните разходи, внимавайте много, изчислете добре, дали ще успеете да погасявате месечните вноски. Когато теглим заем от банка, трябва да сме наясно каква е целта му, как ще го харчим и как ще го връщаме. Месечните такси в никакъв случай не бива да надвишават 30 на сто от доходите ни, категорични са финансисти и маркетолози.


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 0
Флагман.БГ Никога не печете тези храни във фолио! Никога не печете тези храни във фолио! 16/05/2024, Четвъртък 10:40 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект EduBurgas ще се проведе на 29 – 30 май в Конгресния център Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Проф. д-р Петър Ангелов Учиков, дмн е хирург . Той е сред водещите специалисти у нас, изтъкнат учен и преподавател по хирургия Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Един от сървърите на Агенцията е дал на късо Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки В снощния епизод си тръгна стюардесата Йоана Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Александър Мумджиев се опитвал да накара камериерки да си легнат с него Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Разпределението на парите на университетите обаче няма да се дават на калпак, увери той Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати
Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори