×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • ГЕРБ-СДС печели изборите, седем партии влизат в НС
  • Президентът Румен Радев ще участва в срещата на страните от формата Б9 в Рига
  • Жълт код за опасна жега в цялата страна, температурите скачат до 39°
  • Изчезна самолетът с вицепрезидента на Малави
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
  • „Булгаргаз“ предлага спад в цената на газа за юли
  • Руска хакерска атака остави без кръв болниците в Лондон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бъдещето на крипто може да изглежда като миналото на Ирак


02 Декември 2022, Петък, 11:40 ч.

Ако има един урок от експеримента с иракския динар, той е, че доверието е по-важно от технологиите

Иракският динар изпревари времето си. Години преди биткойн да бъде създаден, американските трейдъри бяха привлечени от обещанията, че иракската валута ще е билет към пенсионното богатство след падането на Саддам Хюсеин. Икономисти и регулатори предупредиха, че това е форма на хазарт, а заложилите все още плащат високи такси за неликвидна валута, която – според някои – можеше да стане най-ценната в света. Вместо това иракският динар девалвира с 20% през 2020 г., пише Лионел Лоран за Bloomberg.

Динарът отново изплува в съзнанието на икономистите, докато пазарът на криптовалути е разтърсен от последния срив. Два трилиона долара бяха изтрити от пазар, изпълнен с измами, кражби и големи корпоративни колапси, включително на FTX и BlockFi. Паралелите в случая не са само спекулации, а по отношение на историческото развитие на динара като средство за размяна на стойност. Въпреки че оптимисти като инвеститора Бил Акман смятат, че криптовалутите ще се възстановят, ако се появи правилният случай за употребата им, опитът на Ирак показва, че оцеляването на всяка форма на пари зависи повече от вярата в институциите, които стоят зад нея.

През 90-те години на миналия век – след Първата война в Персийския залив, на практика има две страни Ирак – южната част, която е контролирана от Саддам, и северната част, която по същество е кюрдски протекторат, подкрепяна от зона, забранена за полети. В резултат на това динарът се разклони по две направления. На юг Саддам се зае с печатането на пари, за да подкрепи икономиката, която се огъваше под удара на санкциите. Банкнотите с неговия образ се произвеждаха на местно ниво и следваха слаби стандарти. Инфлацията се ускори средно до 250% в периода между 1991 г. и 1995 г., тъй като предлагането на пари в обращение нарастна, отбеляза бившият гуверньор на Английската централна банка Мервин Кинг в реч от 2004 г.

В северната част – където новият динар не е бил в обръщение и където банковите пари не са конфискувани от режима на Саддам, старият „швейцарски“ динар – наричан така, защото е отпечатван върху материали, произвеждани в Швейцария – продължава да се използва. Той се запазва до падането на Саддам, въпреки че няма централна банка или правителство, които да му дадат стойност.

Наличието на две фиатни валути в една и съща страна очевидно беше изненадващо развитие. Фактът, че швейцарският динар продължи да съществува и поскъпна като подразбираща се стойност спрямо валутата в южната част на страната, може би не е толкова забележителен, предвид лошото управление на валутата на юг.

Но цената на швейцарския динар не се повиши само спрямо тази на динара, използван в южната част на страната – тя нарасна и спрямо американския долар, достигайки ниво от 18 динара за долар през 2002 г. до 6 динара за долар до момента, в който Багдат падна през 2003 г. Това предполага, че две по-дълбоки политически явления са били заложени в цената: че разделението север-юг ще стане по-трайно след войната и че стойността на швейцарския динар ще бъде защитена от нови надеждни институции дори след смяната на режима. „С други думи, стойността на швейцарския динар имаше всичко общо с политиката и нямаше нищо общо с икономическата политика на правителството, което (го) емитира, защото такова правителство не съществуваше“, казва Кинг.

В случая на крипто – вярата в дългосрочната стойност на токените може да зависи от наличието на надеждни институции – нещо, което все повече липсва на пазара. Често споменаваните технологични възможности, предлагани от виртуалните валути – програмируеми пари, „интелигентни“ договори, незабавен трансфер на стойност – може да представляват само шепа прах по отношение на масовото приемане на крипто без подкрепата на емитенти и платформи, които да имат легитимност.

Проектите на централните банки за дигитални валути все още предимно са в проучвателна фаза.

Това, от своя страна, може да изисква одобрението на правителствата и централните банки, за отстраняването на чиято намеса иначе бяха предвидени криптовалутите.

Разбира се, поддръжниците на криптовалутите може да имат различно обяснение за развитието на швейцарския динар. Технологично валутата превъзхождаше динара от южната част на страната, който имаше лошо качество, и беше по-трудна за фалшифициране. Феновете на биткойн може да посочат, че това, което е насърчило швейцарския динар всъщност е развитието му отвъд държавния контрол на Саддам. Междувременно борсите и стартиращите компании се опитват да измислят свои собствени отговори на дефицита на доверие – например, твърденията на Binance, че предоставя одитирани „доказателства за резерви“ – в стремеж към саморегулиране, за да държат държавните органи на разстояние.

Но е много малко вероятно думата на офшорна компания или одитор да направи криптовалутата надеждна след провали като FTX. Колективният провал на надлежната проверка от страна дори на сложни институционални инвеститори в това пространство е може би дори по-смущаващ от измамите с иракския динар, насочени към нищо неподозиращите потребители. Ако има един урок от Ирак, той е, че доверието е по-важно от технологиите - за момента криптовалутите се провалят в това отношение.


В категории: Бизнес


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Natoshi Sakamoto
02.12.2022 13:32:36
1
2
Който разбира знае - опитваме се да изградим система, в която ние, хората, да сме независими, еднолични собственици на средствата си. Да имаме пълен контрол над тях и възможност срещу фракция от цент/стотинка да извършваме бързи преводи и палащания до всяка точка на света. Ши съ борим, на централните банки не им допада идеята, пък и трябва някакво техническо време за да тестваме и оптимизираме преди да наложим Bitcoin стандарта... Въпрос на едно две десетилетия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Купувачите на имоти стават по-претенциозни Купувачите на имоти стават по-претенциозни Много хора искат различно от масовото строителство До дни започва ремонт на пътя Бургас - кв. Сарафово, вижте временната организация на движение До дни започва ремонт на пътя Бургас - кв. Сарафово, вижте временната организация на движение Рехабилитацията на пътната отсечка започва в този момент, тъй като сега бе осигурено необходимото финансиране от страна на държавата Севим Али бие бившия премиер акад. Николай Денков в Бургас Севим Али бие бившия премиер акад. Николай Денков в Бургас ДПС е втора политическа сила и печели вота в Руен, Сунгурларе и Айтос От бензиностанции "Шел" отговориха на Флагман за термочашите От бензиностанции "Шел" отговориха на Флагман за термочашите Никой няма да остане без подаръци, ето как да си ги поръчате, уточняват от веригата Търново посреща мощи на светец, летял по време на молитва Търново посреща мощи на светец, летял по време на молитва В неделя във Велико Търново светинята ще бъдат тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“ Ще има ли сглобка на ГЕРБ и ИТН? Шкварек очаква и БСП да влезе във властта Ще има ли сглобка на ГЕРБ и ИТН? Шкварек очаква и БСП да влезе във властта Българският гласоподавател освети с огромен прожектор всички, които мишкуват, каза пък  Владимир Йончев Ако партиите не съставят правителство, имплозия ще разтресе елита и врачки ще влязат в парламента Ако партиите не съставят правителство, имплозия ще разтресе елита и врачки ще влязат в парламента ИТН вероятно ще е третият коалиционен партньор в кабинета на ГЕРБ и ДПС, прогнозира политологът доц. Даниел Смилов Жълт код за опасна жега в цялата страна за днес, но идва дъжд и гръмотевици Жълт код за опасна жега в цялата страна за днес, но идва дъжд и гръмотевици Прогноза за времето - 11 юни, вторник Турбо жега и днес, а в петък на дамите ще им е студено, пророкува проф. Рачев Турбо жега и днес, а в петък на дамите ще им е студено, пророкува проф. Рачев На 14-ти ще превали край морето, прогнозира климатологът Пламъци и в София, има загинал Пламъци и в София, има загинал Огънят е пламнал към 01:00 часа след полунощ
Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Пеевски и Борисов ще са изкушени да заключат вратата и да останат насаме с хладилника Виц на деня Виц на деня Две блондинки на парти:
- Муцка, с еднакви дрехи сме. Как ще ни различават?
- Aма че си тъпа... Аз съм кръвна група 0, ти си АБ!
Виц на деня Виц на деня - Марче, ти какви мъже харесваш? По млади или по стари?
- По стари.
- Защо?
- Имат по слабо зрение!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Телето проглежда веднага след раждането си, котетата - след 5 дена, а мъжете чак след сватбата!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори