×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета


Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета
Ключови думи: имунитет, зима, флагман
26 Ноември 2022, Събота, 17:53 ч.
Автор: Флагман.бг

Не е задължително да се разболявате с първата поява на сняг

Искате ли да подсилите имунитета си тази зима? Ние ще се погрижим за това.

По-студените месеци наближават и зимното време предизвиква в ума ни образи на топли напитки, уютни вечери у дома, но и неприятни настинки. Така че, преди да посегнете към кашмирените пуловери и дебелите одеяла, е добре да имате предвид няколко съвета, с които да подсилите имунната си система, така че да е във върхова форма, когато температурите паднат под нулата.

Вашата имунна система е изградена, за да ви предпазва от болести. Ако вирусите атакуват тялото, здравият имунитет ще се задейства. Въпреки че е трудно и почти невъзможно да избегнем всички зимни вируси, има няколко лесни начина да подсилите имунната си система. Естествено е да се тревожите, че защитата ви срещу настинки и грипове намалява понякога, но има много неща, които могат да помогнат на тялото да се пребори с инфекциите.

Защо имунната система е толкова важна?
Имунната система на човек отслабва с напредването на възрастта. Това ни излага на по-голям риск от по-лесно заразяване с вируси, по-трудното възстановяване и изпитването на сериозни последици от болестта. Именно затова е наистина важно да останете в оптимална форма и цветущо здраве на всяка една възраст.

Грижата за имунитета е особено важна през последните две години, когато на хоризонта се появиха няколко нови вируса, включително коронавирусът. Колкото и да не ни се вярва, стоенето у дома и изолацията от други хора всъщност може да ни направи по-податливи на разболяване. Това е така, защото липсата на свеж въздух и затворената среда отслабват имунитета и това ни предразполага към хващането на вируси.

Как да разберем, че имунната ни система има нужда от подсилване?
1. Постоянно подсмърчане
Настинката от време на време, особено през зимата, е съвсем нормална. Но ако постоянно сте със запушен нос, тялото може да ви подсказва, че не е подготвено за вирусите и не се бори ефективно с микробите. Няколко настинки за кратък период от време, които продължават по-дълго от обикновено, може да са знак, че нещо не е наред с имунната ви система.

2. Редовни инфекции
По същия начин наличието на множество инфекции годишно в синусите, гърлото и ушите може да бъде предупредителен знак и да подсказва, че имунната ви система не върши работата си правилно. В някои случаи може да се дължи на сериозен здравословен проблем, така че е най-добре да потърсите медицински съвет.

3. Твърде много стрес
Как стресът влияе на тялото? Дългосрочният стрес може да повлияе на имунната ви система, тъй като намалява количеството бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията. Колкото по-ниски са нивата им, толкова е по-вероятно да се разболеете.

4. Постоянна умора
Всички се уморяваме от непрестанните работни седмици и натоварения график, но ако се чувствате постоянно изтощени, това е знак, че имунната ви система не функционира правилно. Има много причини да чувствате постоянна умора, така че е добре да говорите с лекар, за да разберете защо енергийните ви нива падат.

5. Проблеми с корема
Червата са от съществено значение за имунитета, така че, ако сте имали постоянни промени в храносмилателната ви система като диария или запек, това може да е знак за проблемна имунна система. Както и при другите фактори, и при тези е добре да говорите с лекар, за да разберете точните причини за състоянието си.

Как да подобрим имунната си система?
Поддържането на здрава имунна система е целогодишна работа. Така че ежедневният ви избор на здравословно хранене и начин на живот е от ключово значение за борбата с инфекциите и болестите.

♦ Намалете вредната храна
Започнете зареждането на зимния си хладилник с хранителни стоки, като се съсредоточите върху имунната система и увеличите питателната храна за сметка на сладкиши и алкохол. Опитайте се да намалите приема на преработени, пакетирани или нездравословни продукти, тъй като всички те разстройват имунната ви система. Заложете на висококачествени протеини, които осигуряват всички основни микроелементи и аминокиселини.

♦ Основни витамини за имунната система
За да ви дадем по-добра представа за това какво точно трябва да включва списъкът ви за пазаруване, ще изброим няколко храни, които можете да консумирате, за да увеличите приема на основни витамини и минерали, за да подсилите имунитета си.

- Витамин А и бета-каротин: месни продукти, яйца, масло, сладки картофи, тиква, моркови, спанак.

- Витамин С: чушки, броколи, брюкселско зеле, домати.

- Витамин D: яйчени белтъци, сьомга, риба тон, сардини и зърнени храни.

- Цинк: стриди, миди, червено месо, кашу, тиквени семки.

♦ Тренировки
Редовната физическа активност е наистина важна за укрепване на имунната система. Затова се опитайте да правите упражнения у дома или във фитнеса, за да бъдете във форма по всяко време. Ако не искате да ходите в залата, въведете в ежедневието си разходка, бягане или каране на колело, дори само за 20 минути. Това е страхотно извинение да излезете навън, да подишате чист въздухи да се сдобиете с важния витамин D.

♦ Качествен сън
Има много положителни ефекти от съня, но е напълно нормално да не спите добре всяка нощ, особено когато сте стресирани или разтревожени. Това прави още по-важна задачата да се фокусирате върху достатъчното количество сън и да си създадете добри навици, като избягвате кофеина, ограничавате времето пред екрана и държите спалнята си тъмна при температури, които са нито много ниски, нито пък много високи.

Това е само информативен текст. За да получите професионални и адекватни съвети за здравето си, посетете лекар!

Източник: tialoto.bg
 


В категории: Здраве


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Червенопий
26.11.2022 20:51:44
1
2
Редовно се подсилвам с 1,2,3,4... чаши червено винце през зимата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Звезда от „Хелс китчън“ стана чалга певица Звезда от „Хелс китчън“ стана чалга певица Полина от години мечтае да се изявява в лекия жанр и това е причината да влезе в „Хелс китчън“, за да добие бърза популярност EЦБ ни удари за еврозоната, инфлацията ни е висока EЦБ ни удари за еврозоната, инфлацията ни е висока "Сивият списък" за пране на пари не бил сред критериите от Маастрихт Кон нахапа пияни мъже, те пък нападнаха медиците от спешното Кон нахапа пияни мъже, те пък нападнаха медиците от спешното Дежурният екип ги изпратил в болница, те сипели ругатни Ще стане ли 1080 лв. минималната заплата от 2025 г. Ще стане ли 1080 лв. минималната заплата от 2025 г. Възможно ли е това? От 1 юли в цялата страна: Цената на парното пада с 5 на сто От 1 юли в цялата страна: Цената на парното пада с 5 на сто Топлофикации искат поскъпване, няма основание, смята Кремен Георгиев Медийни публикации пречели на компетентните органи спокойно да установят има ли нарушения на "Порт Европа" Медийни публикации пречели на компетентните органи спокойно да установят има ли нарушения на "Порт Европа" Конфронтация между мен и ръководството на МВР-Бургас само ще пречи на бързото и точно изясняване на ситуацията по сигнала за контрабанда Лъсна голяма измама около Сузанита: Майка й източила 70 бона от... Лъсна голяма измама около Сузанита: Майка й източила 70 бона от... От известно време насам бившата жена на Орхан Мурад събира пари в интернет чрез профила си в Тик Ток Дядо ми я приготвяше като малка, а сега аз я правя на сина си – супа с праз, вкусна и полезна Дядо ми я приготвяше като малка, а сега аз я правя на сина си – супа с праз, вкусна и полезна Ето какво ви е нужно Проектът за Националната детска болница - ето какво предстои Проектът за Националната детска болница - ето какво предстои В консултантския екип влизат служители от дивизия „Здравеопазване“ на Европейската инвестиционна банка За 10 г. продължителността на живота е намаляла с 1 г. За 10 г. продължителността на живота е намаляла с 1 г. Мъжете не успяват да достигнат дори 70 г. средна продължителност
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори