×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Служебният кабинет тайно предложи близък на Доган и Илия Павлов за орден „Стара планина“


Служебният кабинет тайно предложи близък на Доган и Илия Павлов за орден „Стара планина“
Вносител на предложението е лично премиерът Гълъб Донев, а инициативата вероятно идва от президента Румен Радев
25 Ноември 2022, Петък, 11:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Правителството на Стефан Янев отказа да награди Николай Вълканов, това на Донев обаче взе решението

Служебното правителство тайничко е приело решение за награждаване на проф. Николай Вълканов с орден „Стара планина“ първа степен. То е взето на 17 ноември, показа справка на „Флагман“ в системата за правна информация на Министерския съвет (МС).

Правителствената пресслужба не е анонсирала точката да е в дневния ред за заседание на МС. Не е и съобщавала за взетото решение.

Вносител на предложението за ордена пък е лично премиерът Гълъб Донев, което е необичайно.

В края на миналата година Николай Вълканов отново бе номиниран за най-високия държавен орден. И това пак се случи по време на служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Всъщност, предложението тогава бе разгледано извънредно, в неделя, в последния ден на правителството на Стефан Янев. То бе внесено от министъра на икономиката Даниела Везиева. Срещу награждаването обаче се бяха обявили няколко члена на служебния кабинет, което предотврати приемането на решението. Сред тях бяха и Велислав Минеков и Христо Алексиев, които са министри и в настоящото правителство.

Сега обаче решението е прието. Към момента няма публикувана стенограма, от която да става ясно дали е имало отпор от някои от министрите срещу награждаването на Николай Вълканов.

Окончателното становище за ордена трябва да вземе президентът Румен Радев.

С решението си МС всъщност предлага на държавния глава да издаде указ за награждаване на професор Николай Вълканов с орден „Стара планина” първа степен "за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната".

Радев обаче, изглежда, няма проблем с това. Нещо повече, вероятно инициативата идва именно от него. От обсъждането на казуса в МС в края на миналата година става ясно, че тогава предложението е било съгласувано с президента.

През 2021 г. Румен Радев присъства на събитие на Българската минно-геоложката камара, начело на която е Николай Вълканов. По повод 30-годишнината от нейното създаване и за големия й принос в сферата на минното дело, Радев удостои камарата с Почетния знак на президента. Наградата тогава получи Николай Вълканов.

Мотивите на МС сега да предложи професор д.т.н. инж. Вълканов е, че той е "български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование".

"Дейността на проф. Вълканов е свързана и със значителния принос във формирането на БВП на ръководените от него предприятия: “Минстрой Холдинг“ АД, председател на Съвета на Директорите от 1991 г.; “Горубсо Мадан“ АД, председател на Надзорния съвет от 2012 г.; “Родопи Еко Проджектс“ АД, председател на Надзорния съвет от 2002 г.; Научно-изследователски технологичен институт по минно строителство, директор от 1986 г. до 1991 г. Ръководените от проф. Вълканов компании системно реализират успешни инвестиции в активи, технологични и софтуерни разработки, както и в осигуряване и подобряване на безопасността и здравословните условия на труд. Николай Вълканов е изтъкнат учен с повече от 70 научни публикации, доклади, научно-приложни проекти от национално значение, регистрирани патенти и полезни модели", се посочва още в мотивите на МС и премиера Гълъб Донев.

Какъв е проблемът?

В мотивите е пропусната част от биографията на Николай Вълканов. Той бе вицепрезидент на групировката „Мултигруп“, ръководена от Илия Павлов и спрягана за част от обръча от фирми около ДПС. Известен е и с близките си връзки с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Именно чрез дружеството „Минстрой холдинг“ Доган получи прочутия си хонорар от 1,5 млн. лв. След избухването на скандала Николай Вълканов обоснова хонорара, като обяви, че лидерът на ДПС бил "изключителен експерт по хидроинженерство".

Наскоро бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай, сега остър критик на Доган, обяви, че оттегля подписа си като член на Инициативния комитет за издигането на Румен Радев за втори президентски мандат. Сред аргументите му са и връзките на Радев с Николай Вълканов.

Дори и Вълканов да заслужава държавна награда, въпросът е дали тя следва да е най-високата – орден „Стара планина“ първа степен.

Законът дава и други опции, сред които са ордените „Св. св. Кирил и Методий“, „За гражданска заслуга“, Мадарски конник“ или медалите „За заслуга“.


 


В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
...
25.11.2022 15:59:34
0
0
"Мултигруп" и ДПС! Малко повечко бягахме от домашните педагогическите стаи на връстниците му на Вълканов, че са чули да кажем по някоя дума на турски в предучилищна възраст.
Крайно време е в пограничните области да се въведе в образованието учебен предмет "съседен език" и без това си гостуваме и ни командироват по терлици.
5.
xmmm
25.11.2022 13:46:04
2
16
Спука се да раздава ордени хасковското мекере!
4.
МАНАФЯН
25.11.2022 13:04:58
3
10
КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ „случайно“ построи паркинг за 4 млн. до бизнес сграда на…Николай Вълканов (проектант е мъжът на Мата Хари Eкатерина Захариева)
3.
Маноле 1,2,3
25.11.2022 12:28:30
2
10
Да не забравяме че Мултак 4 и главен свиневъд на ГЕРБ и бивш БСП областен секретар и Цацата избраха Радев за кандидат за президент и го държат с албум със снимки с мургавелки от с.Труд и Граф Игнатиево…
2.
Multiart
25.11.2022 12:09:26
1
26
След като Мултак номер 1 го направиха председател на парламента , а на мултак номер 2 Сашо Дончев го направиха първи демократ , енергетик и русофоб на републиката , как лъв е проблема мултак номер 3 Ники Вълканов заедно с Доган им подариха половината мини и язовири …а на малкия мултак Ковачки всички Тецове значи всичко върви по европейски , заедно с евро мутрата Боко и еврокрадеца Костов
1.
*********
25.11.2022 12:03:46
3
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Тестът за употреба на алкохол на водача бил отрицателен Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Основната идея на форума е кандидат-гимназистите да направят своя правилен кариерен избор Обещано: Самолетите F-16 ще се поддържат изцяло в България Обещано: Самолетите F-16 ще се поддържат изцяло в България Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Дават субсидии за предаване на скрап на дизелови коли Тъщата на убития Пейо: Не съм участвала в покушението, бях на разходка с кучето и съседка (ОБНОВЕНА) Тъщата на убития Пейо: Не съм участвала в покушението, бях на разходка с кучето и съседка (ОБНОВЕНА) Пред съда днес Красимира Трифонова твърдеше, че давала показания под диктовка, докато в другата стая дъщеря й се раздирала от ужасни викове и крясъци Пълна лудост! Цената на тази монета стигна тавана Пълна лудост! Цената на тази монета стигна тавана Не е за вярване какво може да си купите с нея СУ „Любен Каравелов" - Несебър  изпрати Випуск 2024 СУ „Любен Каравелов" - Несебър  изпрати Випуск 2024 Преследвайте мечтите си смело, откривайте нови простори и мечти,  бъдете добри и достойни хора, отправи призив  кметът Димитров към развълнуваните зрелостници ДПС започна кампанията си, даде заявка за 4 депутатски мандата от Бургас ДПС започна кампанията си, даде заявка за 4 депутатски мандата от Бургас Време е да влезем в управлението, защото винаги, когато е било трудно и сложно, на сцената се появява Движението за права и свободи, подчертаха от партията  Разкритие от кухнята: Ергенът Алек бил пиян като кирка на повечето срещи Разкритие от кухнята: Ергенът Алек бил пиян като кирка на повечето срещи Хора от обкръжението на иначе сериозния бизнесмен разкриват, че нерядко посяга към чашката
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори