×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Гешев: Депутатите ги е страх да чуят гражданите, ще отида сам в парламента


16 Ноември 2022, Сряда, 14:08 ч.
Автор: Флагман

Масовата продажба и употреба на дрога, катастрофите по улиците, организираната престъпност, която се връща, лично мен ме притеснява, каза главният прокурор

„Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да има ефективност в борбата с престъпността, трябва да има по-активен диалог с тях. Масовата продажба и употреба на дрога, катастрофите по улиците, организираната престъпност, която се връща, лично мен ме притеснява. И би трябвало да притеснява всеки“.

Тези акценти открои главният прокурор Иван Гешев при срещата си във вторник вечер с представители на местната власт и граждани от Велико Търново и региона. В срещата, която бе по покана на кмета на града Даниел Панов и се проведе в общината, от страна на прокуратурата участваха още – Сийка Милева, говорител на главния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор - Христо Христов и Тихомир Шабов, както и Димитър Машов, директор на ОД МВР - Велико Търново, пише Труд.

„Ние разбираме и се стараем да разберем проблемите на гражданите и където можем да ги решим. Ние не сме държавата, но сме част от държавата и разполагаме с определени правомощия по Конституция и можем да направим много“, каза Иван Гешев по повод инициативата, възникнала след срещата между ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на 11.11.2022 г., за създаването на работна група, която на експертно ниво да предлага решения, свързани с противодействието на престъпността по места. Иван Гешев изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата готовност за провеждането и на други открити дискусии с представители на местната власт и граждани в цялата страна. 

В началото на срещата главният прокурор изрази съболезнованията си към родителите и близките на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на миналата седмица стана жертва на поредния тежък пътен инцидент, причинен от употребил алкохол и наркотични вещества шофьор. „Поредното дете – на 14 години, загина заради инцидент на пътя. Прокуратурата ще направи всичко възможно, въпреки усещането за разпад на държавността, да има справедливост“, заяви Гешев и призова хората да подкрепят активността на прокуратурата, за да се постигне търсената промяна към повече сигурност. „Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия начин. И внуците ни ще живеят по същия начин“, подчерта главният прокурор.

Иван Гешев изтъкна още, че заради загинали деца във вторник по едно и също време в три населени места в страната – гр. Шумен, с. Братаница и с. Бузовград, хората протестират, но това изглежда не е достатъчно, за да се ангажира вниманието на законодателната власт. „Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното. Нарушавало се правото на собственост, ако отнемеш автомобил на пиян или дрогиран шофьор. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на собственост или правото на живот?“, коментира главният прокурор. Той припомни, че е повдигнал въпроса на срещи с четири от парламентарните групи в Народното събрание, но към момента реални действия не са предприети. Иван Гешев изрази готовност отново да се срещне с пълните състави на парламентарните групи, за да настоява за подобряване на законодателството. 

„Нали искат съдебна реформа, дай да кажем какви са проблемите, какви са им идеите, нека гражданите чуят. Ама ги е страх, защото нямат аргументи. И всичко е, надявам се не някакви лични, корпоративни, партийни и всякакви други интереси, които не съвпадат с интересите на българските граждани“, посочи още Гешев. Във връзка с отказа на част от парламентарните групи да се срещнат с ръководството на прокуратурата, главният прокурор коментира: „Вече си мисля, че ги е страх, защото нямат конкретни аргументи, никакви аргументи. След като се притесняват да ме поканят в парламента, ще отида сам с цялата парламентарна група, която иска да се види с мене. Аз не се притеснявам, те защо се притесняват.“

В рамките на срещата Гешев отговори и на редица въпроси, свързани с правомощията на прокуратурата по контрол на законосъобразността на актовете на общинските съвети, както и за последиците от закриването на органите на специализираното правосъдие. 

„От закриването на Специализираната прокуратура и съд пострада държавата. Това бе показен разстрел на едни работещи институции. Не казвам, че нямаха проблеми, всяка институция, където са концентрирани най-големите интереси за борба с организираната престъпност и корупцията, е нормално да има и проблеми. Но специализираното правосъдие бе най-работещото“, подчерта Гешев и даде конкретен пример, според който от началото на годината в страната са разкрити едва 2-3 групи, занимаващи се с разпространение на наркотици, докато по време на активната работа на спецпрокуратурата, разкриваемостта е била по 3-4 групи на месец, а понякога и повече. 

В качеството си на домакин на срещата, кметът на гр. Велико Търново Даниел Панов изрази благодарност за готовността на главния прокурор за пряк диалог с местната власт и от своя страна призова за увеличаване на полицейските служители в общините, както и за промени в законодателството, които да дадат нужните правомощия на местната власт за бързо решаване на въпроси, свързани със сигурността на гражданите. 


В категории: Темида


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори