×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След „безкръвна“ операция на жлъчка - на крак на следващия ден


След „безкръвна“ операция на жлъчка - на крак на следващия ден
Специалистът по лапароскопска хирургия д-р Петър Славов преглежда в университетска болница „Дева Мария“(срещу заплащане) и в медицински център "Света София" (с направление по НЗОК)
14 Ноември 2022, Понеделник, 11:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Лапароскопската холецистектомия - златен стандарт за лечение на жлъчните камъни в университетска болница „Дева Мария“

Всеки пети възрастен носи камъни в жлъчния си мехур. Холелитиазата, както се нарича жлъчнокаменната болест, почти не засяга деца и младежи, но честотата ѝ сред населението започва да расте след 35 годишна възраст и достига 50% след 75 години.

„Около 50% от носителите на камъни в жлъчния мехур нямат оплаквания. Тази безсимптомна форма на болестта се открива най-често при случайно ехографско изследване. Това показва важността на профилактичните ехографски прегледи. Години наред пациентите могат да имат минимални оплаквания, които се тълкуват като тривиални проблеми. Но камъните в жлъчния мехур могат да действат коварно. С оплаквания, на които в ежедневието не обръщаме много внимание, може да се стигне до тежки усложнения налагащи сериозни операции. Затова в цял свят е прието симптоматичната жлъчнокаменна болест да се оперира. Когато давността на заболяването не е голяма и няма сериозни изменения на тъканите операцията е елегантна и краткотрайна. Още същата вечер оперираните се хранят и на следващия ден си отиват. Усложнените форми на болестта в зората на лапароскопския метод бяха абсолютно противопоказание за лапароскопска операция. Но за 30 години методиката беше толкова усъвършенствана, че противопоказанията станаха относителни. В болници, където лапароскопската холецистектомия се практикува рутинно, с години не се налага отворена операция за камъни в жлъчния мехур.

Симптоматичната жлъчнокаменна болест има две форми - безболкова и болкова. Тежест в дясното подребрие, оригане, чувство за подуване в горната част на корема и горчивини в устата са най-честите симптоми на безболковата форма. Болката при другата форма може да варира от слаба до жлъчна криза. Слабата болка е по-скоро в дясната лопатка или дясното рамо. "Срязването" в дясното подребрие при дълбоко вдишване означава възпаление на жлъчния мехур. Жлъчната криза е драматично състояние за пациента и неговите близки, то винаги ги отвежда в спешните кабинети и отделения. Кризите се провокират обикновено от определени храни - пържено, яйца, шоколад. Честите кризи и мъчителното спазване на диети лесно убеждава пациентите да се подложат на операция. Но е важно да се знае, че търпимите симптоми, контролирани с диета и лекарства, предвещават усложнения, които рано или късно налагат операция. Но, както вече споменах, навреме означава преди да се получат изменения които затрудняват хирурга и увеличават риска от усложнения свързани с операцията." обяснява д-р Петър Славов, специалист по лапароскопска хирургия в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас.

Жените имат жлъчни камъни до 4 пъти по-често от мъжете. Това е свързано с половите хормони. Най-младите пациентки обикновено се появяват след бременност. По-често жените са с наднормено тегло.

Пациентите често задават два напълно логични въпроса: може ли да се премахнат само камъните, а не целия мехур и може ли да се живее без жлъчен мехур. Щом природата ни е дала нещо значи имаме нужда от него. Жлъчката разтваря мазнините, с които се храним. Изработва се в черния дроб и се излива в червата. На тоя път се намира жлъчният мехур. Там жлъчката се складира и концентрира. Когато ядем определени храни мехурът се свива и излива голямо количество жлъчка в червата. Ако в мехура има камък и той заседне на отвора налягането се повишава и се получава силна болка - криза. Освен това мехурът като помпа поддържа по-високо налягане в жлъчните пътища и жлъчката тече само в посока навън. Естествено, че хирурзите най-напред са се сетили да премахват само камъните. Но скоро след това те отново се образували, т.е. причината е в жлъчния мехур. Лечението трябва да бъде насочено към причината, а не към последиците. След повече от 100 години и безброй операции в цял свят е абсолютно сигурно, че премахването на жлъчния мехур не влияе нито на качеството нито на продължителността на живота .Усложненията на жлъчно-каменната болест са разнообразни и животозастрашаващи. Гнойното възпаление крие опасност от перитонит и гнойници в черния дроб.При болните от захарна болест възпалителните усложнения на жлъчнокаменната болест напредват много бързо и спешната операция не трябва да се отлага.

Преминаването на малки камъни в жлъчния проток води до пожълтяване, нарушение на чернодробната функция и възпаление на жлъчните пътища. Големите камъни търсят възможност да "пробият" към жлъчния проток предизвиквайки неприятно увреждане, доста често изискващо сложна отворена  операция. Големите камъни могат да пробият и към съседно черво (обикновено са достатъчно големи и предизвикват чревна непроходимост изискваща спешна отворена операция).

 Оперативното лечение на симптоматичната жлъчнокаменната болест  е единственото със сигурен резултат. Операцията се нарича холецистектомия и се отстранява целия жлъчен мехур. Лапароскопската холецистектомия е световен стандарт при лечението на жлъчнокаменна болест без значение в какъв етап е тя - методиката е толкова подобрена, че дори случаи, които по-рано бяха абсолютно противопоказани за лапароскопския метод, днес се правят по този начин. Предимствата на лапароскопската операция пред конвенционалната са много - намалена следоперативна болка, скъсен период на болничния престой и на ограничената трудоспособност.

„При нас, в университетска болница „Дева Мария“, лапароскопската холецистетомия е рутинна операция при жлъчнокаменна болест, тъй като е изключително щадяща за пациента. В огромната част от случаите, когато няма усложнена жлъчнокаменна болест, пациентът може да си тръгне още на следващия ден. Храненето започва в деня на операцията, а на третия ден, ако пациентът иска, спокойно може да отиде и на работа. Когато имаме усложнена жлъчнокаменна болест, пациентите остават в отделението за наблюдение ден-два, основно за наше спокойствие. “

Хирургът д-р Петър Славов преглежда в университетска болница „Дева Мария“ на 10,11, 23 и 30 ноември след запазен час на тел. 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com кабинет ХИРУРГИЯ. В медицински център „Света София“ прегледите са на 17 и 28 ноември с направление по НЗОК. Час за преглед можете да запазите на тел. 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.com.


В категории: Здраве


България Всички новини
Тази бивша министърка е на 46 г. и роди син на наш милионер Тази бивша министърка е на 46 г. и роди син на наш милионер Това е треторо дете на бившата регионална министърка  Лиляна Павлова Корнелия Нинова е БСП принцесата - появи се с обувки Roger Vivier, ето колко е платила за тях Корнелия Нинова е БСП принцесата - появи се с обувки Roger Vivier, ето колко е платила за тях Чипиците на соцлидерката струват близо 900 евро Тя плени всички в Кан с красота си, но нейният любими й обърна гръб Тя плени всички в Кан с красота си, но нейният любими й обърна гръб Мария Бакалова все още тъгува заради раздялата си с Валери Григоров Зловещо! Нидерландските богаташи наели най-скъпата стая в х-л Империал Палас, за да сложат край на живота си Зловещо! Нидерландските богаташи наели най-скъпата стая в х-л Империал Палас, за да сложат край на живота си Семейството живеело от 4 г. в Слънчев бряг, нямало деца или близки Вчера иху-миху, ама днес трябва да плащате - напомня на абитуриентите НАП Вчера иху-миху, ама днес трябва да плащате - напомня на абитуриентите НАП 3335 зрелостници трябва да платят сами здравните си осигуровки през летните месеци Българските плажове са на топ ниво, очакват първите туристи от събота (ВИДЕО) Българските плажове са на топ ниво, очакват първите туристи от събота (ВИДЕО) От Асоциацията на концесионерите на морски плажове благодариха на министъра на туризма Евтим Милошев за бързата реакция за новите изисквания в Наредбата за водноспасителна дейност Вземете половин франзела и за минута я превърнете в мързелив пай с месо Вземете половин франзела и за минута я превърнете в мързелив пай с месо Ето как  Трагедия в Слънчев бряг: Двама туристи паднаха от 7-ия етаж на хотел, загинаха на място Трагедия в Слънчев бряг: Двама туристи паднаха от 7-ия етаж на хотел, загинаха на място Жертвите са 44-годишна жена и 50-годишен мъж от Нидерландия Има ли решение на демографската катастрофа - ето идеите на държавата Има ли решение на демографската катастрофа - ето идеите на държавата На срещата присъстват представители на няколко министерства Защо не позволяват поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър Защо не позволяват поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър Ирен Кривошиева се опитва да издейства монумент на покойния Мастер, но според общината той трябва да е пред дома му в "Лозенец", а не пред театъра
Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Българският народ има една хубава приказка - след дъжд качулка Обявяват присъдите на измамниците от България, източили 54 млн. паунда в Англия Обявяват присъдите на измамниците от България, източили 54 млн. паунда в Англия Измамата със социални помощи е една от най-големите във Великобритания Тя не е глупава, просто стана блондинка Тя не е глупава, просто стана блондинка Пълна промяна при Мария след Капките Най-старата стюардеса в света почина Най-старата стюардеса в света почина Издъхна на 88-годишна възраст Рак уби голяма звезда едва на 37 години Рак уби голяма звезда едва на 37 години Чомоглу, която имаше дъщеря на име Пера, почина в сряда Рекордна жега в Индия, живакът достигна до 52,9 градуса в Делхи Рекордна жега в Индия, живакът достигна до 52,9 градуса в Делхи Учените посочват като причина климатичните промени 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник 4 години затвор или пробация и глоба са наказанията, предвидени в закона, за това, в което е обвинен милиардерът, който се надява да се върне в Белия дом Пари и любов за Овена, а Водолеят да внимава с авантюрите Пари и любов за Овена, а Водолеят да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 30 май 2024, четвъртък Вики от Ергенът избели зъбки, стана ли по-хубава Вики от Ергенът избели зъбки, стана ли по-хубава Няма вече жълти зъбки, а само "нерви лабави" Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г. Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г. Хероинът остава наркотикът, чиято употреба води до най-много жертви
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори