×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не молете в Америка азиатец да ви помогне с математическа задача. Може да се възприеме за расистко


Не молете в Америка азиатец да ви помогне с математическа задача. Може да се възприеме за расистко
Посетител на мемориала Стоунуол се е барнал в толерантно облекло. Мемориалът е посветен на яростните сблъсъци между гейове и лесбийки и нюйоркски полицаи, които започват на 28 юни 1969 година и продължават 6 дни. Бунтовете започват след като полицията нах
12 Ноември 2022, Събота, 20:00 ч.
Автор: Томас РИБИ, „Нойе Цюрихер цайтунг“

С лозунги срещу дискриминацията в САЩ се разгърна идеология, която насърчава това, срещу което уж се бори

През лятото на 2019 г. Рене Пфистър се премести във Вашингтон. Той беше изпратен в САЩ като кореспондент на „Дер шпигел“, намери хубава къща в предградие на столицата и веднага се почувства като у дома си.

В квартала, в който живееше със семейството си, бе заобиколен от обикновени, приятни хора - лекари, журналисти, адвокати, професори и учители. Те се възприемаха като толерантни. Знамена с дъгата се вееха пред всяка трета къща.

А онази Америка, която Пфистър виждаше по предизборните събития на Доналд Тръмп, сякаш беше от друга планета. За първи път той бе изненадан, когато негов приятел му каза, че синът му е бил порицан в училище, защото заявил, че смята, че е добре и белите да си носят косата в раста прически. Не можеш да кажеш това. Растата се смята за част от афро- американската култура. Според официалния, политкоректен прочит, когато белите хора си направят такава прическа, е „културно присвояване“, т.е. расистко.

По това време на входа на училището, което посещаваха синовете на Рене Пфистер, все още висеше снимка на президента Барак Обама. На един коктейл пък се шушукаше, че сред гостите е и републикански лобист.

„Той е гласоподавател на Тръмп“, му довери негов познат, когато се увери, че никой наоколо не го чува. Да си избирател на Тръмп – дори това вече не ти е позволено. В крайна сметка се оказа, че либералната среда не беше толкова толерантна. И зад двете случки се криеше нещо по-голямо. Пфистър забеляза това в Деня на Колумб, когато в класа на сина му стана дума за откриването на Америка. Нямаше и помен от откривателя Колумб.

Затова пък обширно се разказваше за „подъл печалбар от Италия, който с пристигането си е причинил на безброй хора робство и смърт“. Това не беше съвсем погрешно, разбира се, но бе най-много половината истина. Когато синът на Пфистър попитал приятел дали трябва да посочи на учителя, че въпросът трябва да се разглежда от всички ъгли, последният му препоръчал по-добре да не се занимава с това, защото само може да му създаде проблеми.

Атмосфера на страх

Истинското събитие на основаването на Съединените щати, както учеха децата, не беше Декларацията за независимост от 1776 г., а пристигането на първите роби от Африка във Вирджиния през 1619 г. Вестник „Ню Йорк таймс“ беше движещата сила за това пренаписване на националната история.

Случи се през 2019 г. с мащабна поредица от статии, в които робството не бе представено като петно ​​и грях в историята на САЩ, а като основата и дори самото ядро ​​на националната идентичност. Ето го културният сблъсък, който движи Съединените щати.

От едната страна имаме републиканизъм, който се е изродил в упорит национализъм и става все по- авторитарен. От другата - леви либерални демократи, които в името на справедливостта и антирасизма постоянно установяват нови забрани за говорене и мислене, а обзети от някаква мания постоянно да си признават вина към малцинствата, губеха от поглед действителните си политически цели.

В книгата „Грешна дума. Как една нова лява идеология от Америка заплашва нашата свобода на изразяване“ Пфистър показва начина по който е подкопан демократичният дискурс в САЩ. И как войнственият антирасизъм създаде атмосфера на страх и подчинение. Пфистър разказва за свои ежедневни наблюдения и описва забележителни случаи, довели до политически последствия: хората губят работа, защото са се осмелили да кажат неща, които са правилни, но се смятат за неполиткоректни в нажежения климат на преувеличена антирасистка бдителност.

Смъртта на 25 май 2020 година на тъмнокожия Джордж Флойд, осъждан за
грабеж с използване на оръжие, настъпила след пореден арест, бе използвана от
либерал-глобалистките среди в САЩ за организирането на бунтове срещу тогавашния
президент Доналд Тръмп и срещу т. нар. „идеология на бялото превъзходство“

Такъв е примерът с политическия съветник на Демократическата партия Дейвид Шор. След убийството на Джордж Флойд през май 2020 г. той написа в Туитър, че бунтовете, последвали убийството на Мартин Лутър Кинг, са довели до намаляване на популярността на Демократическата партия в съседните окръзи – достатъчно, за да наклонят президентските избори през 1968 г. в полза на републиканеца Ричард Никсън.

Това беше трезв анализ. Но активистите на „Животът на черните е важен“ нападнаха Шор в Туитър за това, че „жестоко и расистки свежда скръбта на чернокожите до просто въпрос на изборна тактика“.

Чувство и разум

Няколко дни по-късно Шор беше уволнен от своя работодател, компанията за научни данни „Сивис аналитикс“. Престижната иначе организация почувства, че не може да си позволи да застане зад него, след като той изпадна в немилост, разнесен от тълпата в социалните медии. Примерът ясно показва механизмите на организираното възмущение: аргументите нямат значение, вместо рационални причини се цитират наранени чувства - а там, където противникът се атакува с чувства, всеки опит да се говори с аргументите на разума е смазан от тълпата.

Рене Пфистер вижда себе си като либерал. И не крие, че смята Доналд Тръмп за опасен политик, който иска да превърне САЩ в автокрация. Пфистер е убеден, че голямата опасност за демокрацията идва отдясно. Поради това той е абсолютно убеден, че едно общество не трябва да стига до момента, когато фалшивите съображения забраняват дебатите по чувствителни въпроси. Разбира се, някой отляво може да възрази на Пфистър:

Няколко примера не са достатъчни, за да докажат, че действително съществува културата на отмяна – че човек може публично да изпадне в немилост поради грешна дума или противоречива статия. Пфистър признава, че културата на отмяна се е превърнала в боен вик за десницата. Но също така показва, че първопричината за появата ѝ не може да бъде отречена.

И че малки групи от войнствени антирасисти са успели да създадат концепции, които не само превръщат политическите дебати, но и нормалните ежедневни разговори, в бойно поле с трагични кариерни последици за „прегрешилия“. В резултат на всичко това се роди терминът микроагресия, който американски психолози измислиха преди няколко години.

Наглед безвреден, но съвсем расистки

„Микроагресиите“ са фрази или въпроси, които звучат безобидно, но според психолозите разкриват расисткото отношение на говорещия. На първо място, разбира се, въпросът „Откъде си?“, който според списъка на американско търговско списание трябва да се разбира като прикрит расизъм, ако е отправен към цветнокож.

Защото според логиката на психолозите посланието зад него е: „Всъщност не ти е мястото тук“. Според този каталог и молба за помощ при математически проблем може също да се счита за микроагресия. Преди няколко години професори от Ню Йорк заключиха, че ако се обърнеш към човек от Азия да ти помогне с решаването на задача по математика, това е обидно.

Учените го заявиха, разбира се, съвсем сериозно. Такова поведение, казват те, обслужва клишето, че азиатците са особено добри в боравенето с числата. Никой не знае какво точно е дискриминационното в тази работа. Но това няма никакво значение, защото като идеологическо оръжие „микроагресиите“ са непобедими.

Не бива да молиш азиатец в САЩ да ти помага по математика – расистко е!

Какво е расистко вече не се определя от рационални критерии, а от това дали някой се чувства засегнат от даден коментар. Според теоретиците на новия антирасизъм, е напълно без значение дали човекът, който го е направил, е имал расистки подбуди зад коментара си или не. А това е абсурдно! И заплашва основите на нашето съжителство.

Рене Пфистер показва колко силно правилата на Уоук идеологията (от англиски език – минало време на глагола „събуди се“, в момента „уоук“ се е превърнал е политически термин, произлизащ от афроамерикански английски и обозначаващ повишено внимание към въпроси, свързани със социалната, расовата и сексуалната справедливост) са се настанили във всекидневието ни. Вече не само в САЩ.


В категории: Животът


12
Коментара
Флагман.БГ Почина голяма легенда в гимнастиката Почина голяма легенда в гимнастиката 09/05/2024, Четвъртък 15:32 0
12
Коментара по темата
12.
гражданин
13.11.2022 16:06:08
0
1
Твърде много внимание се отделя на HeгpиTе и гeйoвеTe
11.
Haha
13.11.2022 11:57:41
1
0
Баси и статията! Ако не бях ходил в САЩ, щях да си помисля, че става въпрос за една нео националистка- свръх либерална страна(макар тези двете думички да не могат да са в едно изречение дори заедно). НО! Добре, че нямам проблем с пътуването и мирогледът ми не свършва със стената на отсрещния блок. Таа, статията изтипосва изсмукани крайности във обществото на САЩ. Не знам какво се цели...но явно е някаква негативна емоция. Все едно някой руски журналист да пише статия за България и да изтипоса какъв огромен проблем имаме със расизма и да цитира коментиращия с номер 8 във Флагман.
10.
до 3
13.11.2022 08:41:55
2
1
от ПП сме само комуняги бе
9.
amerikano
13.11.2022 08:40:42
1
3
че тва къде го пише в таз статия за геймериката по-лошо и от комунизама бе. После що навеки искам със СССР. Слава России! АХМАТ СИЛА!
8.
Ю изгрев
13.11.2022 03:55:44
2
3
ЕЙ жълтур , идвай веднага ришавай задачити чуаш ли ко ти кааам ве мишкааа
7.
Банкянеца
12.11.2022 23:12:08
7
6
Да се чуди човек русчо гошков ли е писал матрийла, или божко божидаров. Съветски сопол е, но защо не си е написал името?
6.
Спеца
12.11.2022 22:28:59
2
13
За моята Кокорка има запазено място в Сливенския....
5.
Михайл Пеев от Ново Паничарево
12.11.2022 20:50:45
20
28
Томислав Дончев-шеф на отворено общество за Габрово, Даниел Митов виден представител на отворено обшество, Николай Младенов бивш външен министър на герб и шеф на отворено общество за цяла България от 1996-та. Соросоиди, сър. Герберасти, сър!
4.
Аааа
12.11.2022 20:47:09
2
11
Ааааа е……бал съм ги и педалите и мангалите .
3.
ПП+ДБ
12.11.2022 20:23:20
15
32
Либерасти в действие...
2.
Sss
12.11.2022 20:16:00
7
13
Арбайт нахт фрай.... Хахаахахах
1.
Някой
12.11.2022 20:10:56
4
20
"....Либерали сър!..."
Само Тръмп ще ги оправи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почина голяма легенда в гимнастиката Почина голяма легенда в гимнастиката На 88-годишна възраст ни напусна Юлия Трашлиева Евровизия е дъното, този участник втрещи зрителите Евровизия е дъното, този участник втрещи зрителите По време на изпълнението всички смятаха, че е без бельо  Андреа се пусна от спалнята на богат турчин, за да дразни Кобрата Андреа се пусна от спалнята на богат турчин, за да дразни Кобрата Двамата се забaвляват добре, търкаляйки се под завивките Премиерът не пожела да каже ще се спази ли законово изискване на изборите Премиерът не пожела да каже ще се спази ли законово изискване на изборите Главчев така и не уточни дали ще бъде спазен зановият срок за обявяване на изборните резултати Чакал се разходи в ж.к."Меден рудник" Чакал се разходи в ж.к."Меден рудник" Животното изглежда изплашено и не доближава до хората Жена от ж.к. "Възраждане" висна през терасата и опита да се самоубие, психолози часове я разубеждават Жена от ж.к. "Възраждане" висна през терасата и опита да се самоубие, психолози часове я разубеждават Eкшънът се разигра на ул. "Г.С. Раковски" Млад мъж е с опасност за живота след брутална катастрофа на АМ "Тракия" Млад мъж е с опасност за живота след брутална катастрофа на АМ "Тракия" Водачът от Пловдив бил зад волана на лек автомобил, когато губи управление над возилото, напуска платното са движение и след като се удря в мантинелата се преобръща в крайпътната зона Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за България Баку проявява интерес към предстояща процедура за търсене и проучване на природен газ Тя не цепи басма на никого и вбеси съотборниците си в Хелс Китчън Тя не цепи басма на никого и вбеси съотборниците си в Хелс Китчън Поведението на певицата вече е повод и другите да възстанат срещу постоянното ѝ нахалстване и желание да командва парада Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Президентът Радев се ръкува с участници в шествието на Безсмъртния полк
Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Путин на парада в Москва: Русия няма да позволи на никого да я заплашва Западът изкривява истината за Втората световна война, защото пречи на колониалната му политика, обяви президентът Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Тази участничка от "Ергенът" си призна, че за нея най-важното е мъжът да има пари Алек я отхвърли, но тя си намери човек, който може да й осигури желания живот  Европа вече се дави в китайски коли Европа вече се дави в китайски коли Впрочем ситуацията с фотоволтаичните панели е подобна - складовете в Европа са пълни, а корабите от Китай не спират да прииждат Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори