×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учител показа какво ще се случи с черния дроб на дете, ако....


09 Ноември 2022, Сряда, 17:38 ч.
Автор: Флагман.бг

Преподавател измисли интересен начин да откаже децата от колата и енергийните напитки

Колата е една от най-популярните напитки в света. Хората, най-вече децата, я консумират, защото е сладка и пристрастяваща. Учителка от Бургас избра интересен начин да представи на децата какво се случва с черния им дроб, когато пият кока-кола или енергийна напитка. В две колби са сложени парчета черен дроб, залети с двете напитки. След определено време се забелязва какво е въздействието на напитката върху органа. 

Колата се смята за една от най-лошите напитки, които можете да приемате заради високото съдържание на захар. Това допълнително се усложнява от кофеина.

Ето как кока-колата ви се отразява.

Първите 10 минути

Когато отпиете, захарното съдържание навлиза в системата ви. Не една, а 10 лъжички! Ако хапнете толкова много захар, ще повърнете. При колата обаче това не се случва заради фосфорната киселина, която убива този сладникав вкус.

След 20 минути

Кръвната захар повдига рязко нивото на инсулин. Когато течността влезе в черния дроб, той започва да я превръща в мазнини.

След 40 минути

Абсорбирането на кофеина е приключило. Кръвната ви захар се покачва, зениците се разширяват. В резултат на това черният дроб ще генерира и изхвърли още мазнини и захар в кръвта. Рецепторите на аденозин в мозъка се блокират. Това от своя страна намалява сънливостта и умората.

След 45 минути

Допаминът – хормонът на щастието – започва да се произвежда в мозъка. Когато пиете кока-кола, неговите нива се увеличават. Това задейства онази част от мозъка, отговорна за удоволствията. Хероинът действа на същия принцип.

След 1 час
Фосфорната киселина обединява в едно калция, магнезия и цинка в храносмилателната ви система. Това ускорява метаболизма на тялото ви. Изкуствените подсладители пък ще принудят пикочната система да изхвърли калций, вместо съответните азотни отпадъчни продукти.

Диуретичните свойства на кофеина пък ще ви карат да ходите доста често до тоалетната. По този начин ще изхвърлите цинка и магнезия.

Всичко това може да доведе до кофеиново предозиране. Именно поради тази причина е важно да приемаме кола в умерени количества, за да избегнем отрицателните ефекти на захарта, фосфорната киселина и кофеина.

Какво излиза? Колата засяга цялото ни тяло, включително едни от най-важните ни органи – черния дроб и мозъка.

А ето какви биха могли да бъдат последствията от прекомернатаупотреба на енергийната напитка:

Мозъкът

Кофеинът неутрализира действието на аденозина - това е химическо вещество, което ни помага да заспим. Ето защо прекомерната употреба на енергийни напитка води след себе си проблеми със съня. Непосредствено след като попадне в тялото ви, кофеинът предизвиква следния ефект – невроните в мозъка ви се активизират, за да ви държат нащрек, карайки хипофизната жлеза да работи "на по-високи обороти". Обикновено такава е естествената реакция на организма, когато сте заплашени от нещо.

Кръвообращението

След като започне процесът, който описахме по-горе, хипофизната жлеза започва да отделя адреналин, който ви подготвя за "екшъна". На свой ред адреналинът веднага изпраща сигнал до черния дроб, който започва да снабдява кръвта с повече глюкоза за по-голям приток на енергия.

Сърцето

Вследствие на отделянето на адреналин сърцето ви започва да бие по-бързо, а зениците ви се разширяват. Ефектите от това биха могли да траят по-дълго, отколкото предполагате. Скорошно изследване на германски учени показа, че при здрави хора, които са консумирали енергийна напитка, се наблюдава повишена сърдечна активност около един час след консумацията.

Обратно към мозъка

Ефектите върху мозъка обаче продължават. Описаните процеси влияят на производството на веществото допамин. Казано на прост български – мозъкът си мисли, че имате повече енергия, отколкото всъщност имате.

Кожата

По време на физическа дейност тялото ви губи вода и електролити. Енергийните напитки целят да заместят точно тези неща. Но недейте да се подлъгвате. Ако изпиете една енергийна напитка след тренировка, няма да възстановите равновесието в организма си. Дори напротив – ще се дехидратирате още повече.

Тялото ви

Както вече казахме, енергийните напитки влияят отрицателно на хидратацията на тялото ви. Прекомерната им употреба и съответно липсата на вода в организма ви, може да предизвика нервност, безпокойство и раздразнителност.

 




В категории: Просвета


6
Коментара по темата
6.
Просветител
11.11.2022 14:53:12
1
5
Поздравления за учителката!
Тя върши работата на държавата!
Най-бързо топящата се нация трябва да издига здравето в култ!
Да се вдига и веднага акциза на цигарите!
5.
Обзървър
11.11.2022 06:47:15
2
6
Е, какво да стане с дроба!? Колата съдържа фосфорна и лимонена киселини. В стомаха те се неутрализират, както и много други вещества. То и лимон не трябва в чая да се слага според даскалицата...Познавам хора, пиещи по два литра Кола всеки ден. Вече 20 години са живи и здрави. Според някои тъпи пропагандисти, жив американец не трябва да има вече...
4.
Мишо
10.11.2022 17:01:38
1
5
Страшно тъпа демонстрация. Или този учител мисли децата за олигофрени, или той самият е такъв. А жалките драскачи умират да плеснат в сайта нещо, което дори далечно прилича на сензация...
3.
ГордБългарскиСелянин
10.11.2022 14:49:42
2
3
Ето това е учител, а не преподавател, както започва статията!
2.
Черноморски
10.11.2022 09:30:40
3
7
Да се стимулира употребата на енергийни напитки от кафявите деца. Докато станат на двадесет вече ще са с болно сърце и с единия крак в гроба
1.
Hahahah
09.11.2022 20:41:09
3
5
Na umrql razrqzan dronec kvo da mu se slu4i tva ni go pokazvaha v 2005... vredna e
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца Отидете на море сега, ще ви излезе 30 % по-евтино, съветва експерт Отидете на море сега, ще ви излезе 30 % по-евтино, съветва експерт Цените не са мръднали от миналата година, твърди Румен Драганов Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации
Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0 Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите 
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори