×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли закон за зимните гуми в България


Има ли закон за зимните гуми в България
Глоба за шофиране без такива гуми няма все още, полицаите могат да ви напишат акт за износен грайфер, който е с максимален размер 50 лв.
06 Ноември 2022, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ето защо въпреки липсата на нормативна уредба все пак трябва да се снабдите с подходящ грайфер през студените месеци

Има ли закон за зимни гуми в България? Това е първият от двата ключови въпроса, които изникват у шофьорите, щом есенното слънце отстъпи на мрачната сивота на дъжда. Вторият логично е свързан с първия - задължителни ли са зимните гуми в нашата страна между 15 ноември 2022 и 1 март 2023 г.?

Терзанията на българския шофьор са оправдани заради серията от разнородни публикации от най-различни медии. Ние обаче знаем отговорите и на двата въпроса и ще ви ги дадем сега. Те са кратки и еднозначни за всяко от питанията: “не”. В България няма закон за зимни гуми през 2022 г. и това не е задължително условие автомобилът да има право да е на пътя в студените месеци.

E-gumi разяснява объркванията в текста по-долу. Освен това ще ви даде и безценни съвети как да процедирате в студените месеци на годината. Прочетете и ще научите достатъчно, за да карате спокойно и безопасно автомобила си.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗИМНИ ГУМИ ЗАКОН – ПРОЕКТИ СРЕЩУ РЕАЛНОСТ

Закон за зимни гуми няма, има разпоредби в Закона за движение по пътищата. Този закон всъщност е най-променяният в новата историята на България - в него има над 96 поправки, откакто е приет през 1999 г. През април МВР предложи 97-ата промяна, после в края на 47-ото Народно събрание се заговори за изцяло нов закон, но не стигна времето за такъв. Иначе в края на 2016 година депутатите приеха изменение в ЗДП на второ четене в член 139. Според него от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”. Тоест спокойно може да карате с всесезонни, че дори и летни гуми, при условие, че имат протектор с дълбочина в нормата.

Затова го знайте: глоба без зимни гуми няма да ви се стовари на главата. Глобата за шофиране с износени или повредени гуми е 50 лева. Това обаче е общата сума, а не за всяка проблемна гума, както понякога сплашват патрулиращите служители на КАТ. Принудително-административната мярка „спиране от движение” не се прилага при протрит грайфер, тъй като това не е тежка техническа неизправност по смисъла на чл.101 от ЗДП. Автомобилът може да бъде изваден от движение само в случай на разкъсване на повърхността на гумата.

Опитите за вкарването в закона за задължителни зимни гуми от 2019 г.

Объркването сред българските шофьори вероятно произтича от публикуваните в началото на 2019 г. предложения за промяна на ЗДП. Всички си задаваха всякакви тревожни въпроси. Какъв е този закон за зимни гуми 2019? Приет ли е законът за зимните гуми? А зимни гуми откога са задължителни? Въобще задължителни ли са зимните гуми? Неслучайно тогава имаше доста шумно обществено обсъждане.

Едно от предложенията предвиждаше в периода от 15 ноември до 1 март в нашата страна да се използват само специализирани зимни гуми. Това значи такива с означения M+S, M&S, PMSF и т.н., но не мина сред окончателните изменения в закона, гласувани и влезли в сила през февруари и юли същата година. По този начин отпадна вариантът със задължителни зимни гуми в студените месеци. 

Двете главни причини за зимни гуми закон в България да няма

Специалисти и обикновени шофьори могат да изтъкнат различни причини в полза на тезата за задължителни зимни гуми закон да няма. Компромисният вариант за минимална дълбочина на протектора дори при ползване на летни гуми бе избран под въздействието на няколко фактора. Два от тях са водещи и те са извадени в следващите редове.  

Климатът като причина за зимни гуми закон да няма у нас

Първият фактор е климатът. България попада в умерения климатичен пояс, но в различни нейни части зимата е далеч по-мека в сравнение с останалите. Когато живеете в големи морски градове като Варна и Бургас, а не ви се налага често да пътувате на запад в територията, защо да сте заплашени от солена глоба за зимни гуми? Или пък ако сте в горещия югозапад, примерно в Петрич и района?

Липсата на достатъчно финанси като фактор да не мине Закон за зимни гуми 2019

Втората причина зимни гуми закон за няма са доходите. И без високата инфлация през 2022 г.  България остава най-бедната страна в Европейския съюз и покупателната способност продължава да е относително ниска. Мнозинството от колите в страната са стари и шофьорите не разполагат с особено много пари, за да ги поддържат. Именно за да не предизвикат гнева на голяма част от населението, властимащите дадоха на заден ход при приемането на т.нар. Закон за зимни гуми 2019. В края на мандата си 44-ото Народно събрание прие промени в ЗДП, но те не касаят споменатите по-горе членове. В следващите два парламента, чийто живот беше в пъти по-кратък от живота на комплект зимни гуми, пък въобще не се стигна до тази тема. Затова и няма закон за зимни гуми 2022 у нас.

А и нека си признаем - българският шофьор постоянно се надява на неочаквано топла зима. Така може да „мине тънко“, да изчака „само още една годинка“ и да си спести немалкия разход. Но макар за зимни гуми закон да няма и населението да запазва някой лев в домакинството, цената може накрая да излезе дори по-солена. Често именно тези спестовни водачи на МПС се оказват причина за катастрофите и задръстванията по нашите пътища. А последвалите ремонти на колата вадят още повече пари от джобовете на потърпевшите.

ЗАЩО И ДА НЯМА ЗАКОН ЗА ЗИМНИ ГУМИ 2021 ПАК ДА СИ ГИ КУПИТЕ

Може и да няма закон за зимни гуми 2022, но това не означава, че не е полезно да се сдобиете с качествени зимни гуми. Причината е, че те ще увеличат сигурността ви на пътя. С летни гуми в студено време имате удължен спирачен път, защото те се втвърдяват и губят сцепление с настилката на пътя. Ако не вярвайте, попитайте всеки специалист от сервиз за гуми и ще се уверите. Без зимни гуми дълбочина на грайфер дори и от 4 мм нагоре трудно ще ви осигури безопасно спиране.

Също така може да ви полеят с леден душ и застрахователните компании. Някои от тях ползват като основание за неизплащане на застраховка при инцидент това, че сте шофирали с всесезонни или летни гуми. Ето защо, при все че за зимни гуми закон за задължителна употреба няма, е силно препоръчително гумите да се сменят според съответния сезон. И не, не става въпрос за вселенска конспирация на производителите, които да трупат пари на гърба на бедния българин. Такова е мнението и на търговци, и на водачи с дълъг стаж, и на пътни полицаи.

КЪДЕ ЗА ЗИМНИ ГУМИ ЗАКОН ИМА В ДЕЙСТВИЕ

Макар т.нар. Закон за зимни гуми да не мина в България, бърза справка ще ни покаже, че има страни от ЕС, където не е така. Това важи например за Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения. Действащ закон за зимни гуми в Германия, Австрия, Румъния, Хърватия, Чехия, Словакия, Люксембург и Норвегия няма. Там обаче ползването им е със задължителен характер, ако го изискват съответните метеорологични условия – снеговалеж и поледица. При съседите положението е подобно - Сърбия и Турция имат задължителна употреба на зимни гуми при зимни условия по пътищата. 

В южни страни като Италия, Испания и Франция зимни гуми задължителни има само при наличие на специален знак и в планинските райони. В останалите употребата е само от препоръчителен характер.  

ЗА ФИНАЛ

За зимни гуми закон в България може и да няма, ала все пак най-добре ще направите да се снабдите с нов комплект от тях. Така ще си подарите сигурност и удобство на пътя, а и ще си спестите тревогите за глоби от КАТ, ако протекторът на старите ви гуми е износен. Закон за зимни гуми 2022 може и да няма, нито нормативи за употребата им, но задължително си купете зимни гуми, ако карате често и искате да сте спокойни и в безопасност в колата си. Сигурността на вас, вашите близки и останалите на пътя стои на първо място.

За да ви излезе още по-изгодно, разгледайте и специалните промоции на зимни гуми – всички вие заслужавате сигурност на пътя на максимално ниска цена. Възприели сме това като своя висша мисия от самото начало и не ще се отклоним от избрания път.


В категории: Животът


26
Коментара по темата
26.
Само минавам
09.11.2022 17:35:56
0
0
То закони има но само ако е в полза на държавата
25.
До 22
08.11.2022 17:07:25
1
1
Видимо си не само малоумен се, ами си малоумен комплексар!
24.
Bamzi
08.11.2022 16:31:33
0
2
То дали си с над 4мм грайфер, дали е зимна или лятна, ако гумата е стара и е станала пластмасова, все тая. Ама Българското говедо не може да го проумее, че гумата е 50% от автомобила.
23.
Станимир
08.11.2022 16:23:03
0
2
Цялата ни работа е такава, всеки малоумник се мисли за голямо шофьорче, пък чеп за зеле не става от нас. Загледах се последните дни, като спра на пред някой хипермаркет, ами те 90% от нашите цървули, карат с галоши. Иначе чупки и чалъми, ама нямат пари за гуми, скъсаняците прости.
22.
това си е
08.11.2022 15:05:33
4
3
лобистка история-за 3 месеца да плащаш два пъти за смяна на гумите.Хубаво са го измислили.Но има и други такива "умни" правила,като например да караш със светещи фарове в най-слънчевото време,когато естествената светлина е по-силна от светлината на фаровете.
21.
Да видим:
07.11.2022 22:39:49
1
6
Едва ли някой оспорва необходимостта от използването на подходящи гуми. Въпросът е да бъдем правилно и обективно и информирани.

И в Австрия (за леките автомобили) не се изисква задължително ползване на зимни гуми, ако реалните метеорологичните условия не са зимни.
В резюме за автомобилите до 3.5 тона:
От 1.11 до 15.04, превозните средства трябва да се използват с монтирани зимни гуми, при зимни условия (сняг, киша или лед),
Всесезонните гуми са разрешени, при наличие на съответните маркировки.
Глобата от 5000 E е възможна, ако в тези условия застрашите останали участници в движението.

В същия период, за автобуси и камиони (с нюанси), зимните гуми са задължителни, независимо от наличието или не на зимни условия.


https://www.oesterreich.gv.at/en/themen/freizeit_und_strassenverkehr/kfz/10/2/Seite.063100.html
20.
Аз
07.11.2022 19:01:07
2
5
В Австрия от 1.11. Зимните гуми са задължителни, въпреки че сега е 25 градуса вече ги смених.Глобата е до 5000 евро ,а при катастрофа застрахователя не изплаща нищо ако си бил с летни гуми.И въпреки всичко слагайте зимни гуми зимата,че иначе лошо то си е за ваша безопасност.
19.
Баба
07.11.2022 14:21:28
0
12
Зимните гуми не ще помогнат но преобладаващите авто идиоти!
18.
Mda
07.11.2022 14:02:15
2
8
Да добавим към сметката и "хотел" за гуми. 200 лева на година... То синята зона излиза по-малко от дерта "смяна на гуми"
17.
Цял един бранш зависи от смяна на гумите
07.11.2022 13:31:08
1
14
Всесезонните гуми са голям проблем и за хилядите пунктове за смяна гуми. Представяте ли как на собствениците на всесезонни гуми не им се налага да дават 40-80лв по 2 пъти в годината за смяна на гуми?
16.
Иван
07.11.2022 11:51:17
1
4
Има 1,6мм под този размер независимо лятна или зимна гума се счита за неизправна.
15.
До 7.
07.11.2022 10:59:54
1
23
Има една полицейска кола, в града се движи с неработеща дневна светлина на единия фар. И единия габарит не свети. Ако аз тръгна така, колко глоби ще отнеса?
14.
В подкрепа на 10.
07.11.2022 10:57:02
0
8
Последния абзац кърти: ..по-изгодно... пециалните промоции... зимни гуми... вие заслужавате... максимално ниска цена.. Само където не фигурира името на търговеца.
13.
до 12
07.11.2022 08:58:41
2
17
При минус не карам, но сега е 15-20 градуса, а гумата ми е 2 пъти по-широка от твоите, та добре се справям. По-важният въпрос е какво правим, ако и през декември е 15 градуса, защото при такива температури си е за летни гуми
12.
до 5
07.11.2022 08:45:07
6
2
и как се спряващ с тази гума при минусуви темпертури дори и без сняг и лед ?
11.
Заглавието кефи
06.11.2022 21:41:06
5
8
Има закон за зимните гуми.....даже има и подзаконови нормативни актове уреждащи тази материя-Наредба номер 1 от 1875 г.урежда статута на предните зимни гуми и съответно Наредба намер 2-на задните.
Ако незнаете има и специални закони уреждащи стандартите на тапицерията на автомобилния салон,на топката на скоростния лост, шарнирите,маншоните на каретата и на плафона.
Даже вчера от една стара публикация на Флагман разбрах,че имало и закон за акумулиращите печки.
10.
Да видим:
06.11.2022 21:14:01
2
25
1. Преписването и публикуването на подобна подвеждаща "статия", измислена от напълно необективни и заинтересовани търговци, без да е заплатено, би означавало ..... А тогава е редно да се означи като платена, И ние се надяваме Флагман да са си получили паричките.
2. Твърденията, относно отказа за изплащане на застрахователни суми заради неизползването на зимни гуми, са абсолютно неверни. Ако все пак имате взимане-даване с такива застрахователи - сменете ги по най-бързия начин. Изискванията на застрахователите може (и трябва) да са са свързани единствено със състоянието на гумите, но не и с техният вид.
Сериозните застрахователни компании в България, са част (локални клонове) на международни такива и спазваме стриктно законодателството на държавата в която оперират. Противното би довело до безсмислени съдебни дела и загуби.
В България зимните гуми не са задължителни (което е и правилният подход за климата тук).
Застрахователните обезщетения се определят на базата на задълбочени проучвания (включитено и статистически).
В автомобилното застраховане никой няма интерес от повече произшествия. Използането на зимни гуми в условия, които не налагат това (киша, сняг, лед и студено време) увеличават риска от ПТП поради удължения спирачен път и влошено поведение и на сух и на мокър асфалт.


3. Съвременните летни гуми губят еластичността на компаунда при температури около и под 7 градуса и тогава те стават неподходящи (според производителите вредно е и за самите гуми, от които могат да се откъснат по-големи елементи при триенето).
Всесезонните гуми напълно покриват изискванията за безопасност при шофиране в студено време и се представят добре при климатичните условия на зимата в България.
Те не са изгодни единствено за търговците на гуми, което е техният основен "недостатък" за по-голямата част от родината ни, в която рядко има тежки зимни условия със сняг и лед.
В големи части от България (като население и площ) летните гуми остават подходящи и през зимният сезон и законодателят правилно е отчел тази особеност.

Та:
Всички сме длъжни да спазваме закона и правилника - грайфер с дълбочина минимум 4 мм на гумата през зимата, От там нататък - всеки шофьор е длъжен да се съобрази с условията в които управлява автомобила.
Може би, за безопасността на пътя, е най-добре е да купуваме по комплект летни, всесезонни и зимни гуми всяка година. И да ги сменяме (ако се налага и всеки ден) според времето и прогнозата. Това би било и идеалното решение за финансите на търговците и центровете за смяна на гуми. И това се опитват да ни внушат всяка есен и пролет.
Но разумният компромис между екология, лични финанси и безопасност показва друго.
9.
По-опитен
06.11.2022 21:06:06
2
26
Ти може да сложиш зимни гуми, щом ще ходиш на сняг, но в Бс скоро няма да вали сняг. Защо да слагам зимни гуми при температури от 20 градуса по Целзий?
8.
От опит
06.11.2022 19:23:16
6
28
Всесезонни гуми има , които се представят доста добре на сняг , но има и такива , които нямат никаква сцепление. При определени метеорологични условия някои всесезонни гуми се справят по-добре от зимните и летните. И въпреки всичко всесезонните гуми се износват доста по-бързо. Аз лично с летни гуми ако ще и с грайфер 10мм да са на сняг няма да тръгна, вече съм патил .
7.
Когато няма мисъл се раждат таквъзи куриози
06.11.2022 18:36:59
1
50
За да сложа зимни гуми на автомобилЯ, трябва среднодневните темоератури да паднат трайно под 7 градуса пи Целзий. С тия 20 градуса през деня си е още за летни гуми. Ченгетата да не мислят тъпотии, а да си погледнат своите гуми
6.
много умно
06.11.2022 18:34:34
4
41
Има марки всесезонни, които са по-качествени от повечето зимни и си имат и m+s, и снежинка. Не лъжете хората, че за 10 дена сняг им трябват зимни гуми.
5.
мАтор с кошшшш
06.11.2022 18:33:49
9
21
На мотора съм с пистова задна гума. Какви 4 см, вие чувате ли се, това да не е трактор Беларус?
4.
По питането
06.11.2022 18:28:00
1
18
През 2022 г. астрономическата зима (слънцестоене) в Северното полукълбо започва[1] на 21 декември в 23:48 ч. българско време.
3.
Лада за Нива
06.11.2022 18:27:10
6
15
За летния с кви гуменки трява са

Маркови ли

А да за деня на земята като изключат тока магистрала Тракия ше свети ли
Там с кви Фарове тряват за мъгла ли или за дъжд
2.
1312
06.11.2022 18:15:27
4
19
Ot koq data po4va zimata ot dekemvri li oktomvri ili septemvri
1.
Някой си
06.11.2022 18:14:37
11
17
Всесезонните гуми имат маркировка М+S.....защо пишете глупости?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори