×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България е в окото на перфектна демографска буря


31 Октомври 2022, Понеделник, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Всички показатели, свързани с населението на страната са в необратим тренд на понижение

България се свива като шагреновата кожа от романа на Балзак, показват данните на Националния статистически институт. Процесът не е от вчера, но неговото ускоряване се забелязва с просто око в последните десетина години.

Според данните, наетите лица по трудово и служебно правоотношение през 2008 година са били 2 466 852 души, след 12 години през 2020 вече са 2 211 773. Последните статистически данни от 2021 година потвърждават намаляването – те вече са 2 187 716 души. Или само за година имаме над 24 000 работещи по-малко, а за 12 години те са близо 260 000.

Тази тенденция се вижда ясно и при броя на хората у нас, които са получили пенсии. Ако през 2008 година те са били 2 200 595, то през 2020 година вече са 2 114 910 души. Или спад с над 85 000 души за 12 годишен период.

Причините за това свиване на населението във всичките наблюдавани параметри са няколко – намаляване на раждаемостта, миграцията към страни от ЕС, високата смъртност, особено през пандемичните 2019-2021 година. На този фон политиката на българската държава за преодоляване последствията от демографската криза не изглеждат нито достатъчни, нито успешни.

Какво да очакваме след 10 години? Между 2010 и 2020 година сме намалели с над 588 000 души. Дори без да предвижваме ускоряване на негативните процеси, а да запазим тези темпове, към 2030 година ще сме около 6 300 000 души, въпреки прогнозата на националната статистика за 6.5 милиона тогава. Вероятността работещите у нас да паднат под 2 000 000 е реална, спадът при пенсионерите ще е до около 1 900 000 души. Така можем да прогнозираме изравняването 1 работещ издържа 1 пенсионер.

Сега на ход са политиците. Тяхната работа е да потърсят средствата и формите за намаляване на негативната демографска тенденция. Дали ще го направят е трудно за прогнозиране. Явно стопяването на България ще продължи, според НСИ през 2045 година ще слезем под 6 милиона със запазваща се тенденция и през следващите години. Така че действия от страна на държавата са повече от необходими и задължителни.


В категории: Животът


6
Коментара
Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 0
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 0
Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
6
Коментара по темата
6.
Благодарение
01.11.2022 11:50:16
0
2
Родните ни некадърни лекари.вредни храни внасяни от къде ли не но не и наще хубиви се изнасят,боклуците на ЕС които горим в ТЕЦовете и още много др.НЯКОЙ ПЛАЩА ЗА ДА ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ! МНОГО ИМ ПРЕЧИМ! НЕПОСЛУШНИ СМЕ И ПРЕЧИМ ДА ДЕГРАДИРАЛИЯ ЗАПАД ДА ГО КОМАНДВАТ.КОВИД САМО 20%ВАКСАНИ И 80%ЩЯХМЕ ДА МРЕМ.СВЕТА НЕ Е ПРОСТ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ПУТИН ВИ ГО СПРЯ!
5.
Viking73
01.11.2022 07:37:58
0
8
Защо не се каже каква е ситуацията по етнически групи? При българите положението е катастрофално, циганите правят по 5 - 6 копелета и ние издържаме тази измет с данъците си. Българският етнос е на изчезване.
4.
Дрънканици
01.11.2022 07:34:06
0
3
Политиците няма да се замислят за демографска криза, за тях тя е понятие от сферата на фантастиката, нали има все още европроекти, на кой му дреме че бабите и дядовците вече не могат да ритат футбол по новите стадини или да плуват в новите евро басейни :-) важното е пари за усвояване да има, младите семейства да се махат от държавата че само развалят "светлия" политически имидж пред европа с техните мрънканици за ниски доходи... Политик в България се става за лична облага и отмъщение, не за полза на някакви си младоци дет и деца даже решили да имат
3.
Донка
01.11.2022 00:05:36
0
0
Чакате инвеститори не инвестирайте сами на запад ще имаш работа ако си я създадеш сам а не някой да ти я осигури БЪЛГАРИНО ДЕЙСТВАЙ нали искате европа
2.
Донка
01.11.2022 00:01:32
0
2
Абе хора гоните младите от БЪЛГАРИЯ ЕЛАТЕ НА ЗАПАД ДА ВИДИТЕ ГЛАДНИ НЯМА на БЪЛГАРИНА предимно му отиват парите за храна ток и вода за дрехи остава малко как се гледа семейство с ниски доходи БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ
1.
Язон
31.10.2022 18:45:54
0
7
А незабавни арести на бивши и настоящи политици, длъжностни и ръководни лица виновни за този процес, който е ЗАПЛАХА за националната сигурност. Гл.Прокурор ГЕШЕВ , КОГА?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори