×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Телевизори, хладилници и смартфони поскъпват с 30% от Нова година


Телевизори, хладилници и смартфони поскъпват с 30% от Нова година
снимката е илюстративна
28 Октомври 2022, Петък, 20:35 ч.
Автор: Флагман

Мераклиите да подновят черната и бяла техника у дома пресмятат колко повече биха могли да плащат за телевизор, хладилник, пералня или смартфон

Цените на електрониката и електроуредите се очаква да изненадат неприятно потребителите по Нова година. След като световните производители на чипове обявиха предстоящо поскъпване, това със сигурност ще се отрази и на щанда в магазина, предупреждават експертите, пише Лупа.бг.

Мераклиите да подновят черната и бяла техника у дома пресмятат колко повече биха могли да плащат за телевизор, хладилник, пералня или смартфон.

От електрическата четки за зъби до телевизора и хладилниците –всички цени ще скочат, няма как, смятат някои и обясняват прогнозите си с това, че чиповете са ключов компонент. Производителите им засега прогнозират, че те ще вдигнат цените си с 10-20 %.

Най-голяма промяна в цифрите на етикетите се очаква при продуктите в сферата на елекрониката, като таблети, смарт телефони и телевизори, предупреждават търговците. Те прогнозираха глобален дефицит, нарастващо търсене, увеличени разходи за производство, затруднена логистика

Експертите успокояват, че все пак при бялата техника – перални, печки и миялни машини, скокът на цените ще е по-малък. Засега среден и по-висок клас перални в специализираните магазини вървят между 700 и 1000 лева, цените на хладилниците варират между 600 и 1500 лв., цифрите при телевизорите са според класа, размера на екрана и екстрите, но едни от най-купуваните – 40-инчовите добър клас вървят в диапазона от 1900 – 4000 лева. По-малките със средно качество се намират и за по 600 лева в специализираните магазини.        

Принципно ръст на цените при електоруредите браншът отчита и сега, особено след пандемията и поскъпването на основните части. Цените на суровини и материали също вдигнаха цените си, затруднена е и веригата на доставки.

Така или иначе, цифрите вървят нагоре вече повече от 3 години, макар и не шоково. „Още от началото на 2022-ра, нашите партньори ни обявяват по-високи цени, обясняват търговци в магазини за техника. Те твърдят, че средното увеличение е с 25%.

Нов удар обаче се очаква след заявката на производителите за поскъпване на чиповете.

Според тях търсенето на електроника се повишава, а предлагането и производството са на едно и също ниво. Така нарушените канали на доставка водят и до скок на цените, което мигновено се прехвърля върху потребителите.

Според специалистите, нормално е всички електроуреди да поскъпнат, още повече, че на щанда и при сешоари до  хладилници и  печки, чиповете все повече заемат място в производство на всеки съвременен уред. При някои те играят  ключова роля за функционирането им. Принципно, чиповете по-скоро касаят така наречените умни уреди, а при недостига им, ще се забави тренда в производството им.

Ако разделим пазара условно на черна и бяла техника, нормално е скъпите чипове да окажат влияние върху цените на лаптопи, таблети, телефони, защото при тях те са структуроопределящи  и регулиращи цената на продукта, обясняват електротехници.

Така като разглобим един смартфон, се вижда, че единствено изключение е батерията, всичко друго е електроника и чипове. Самата платка е пълна с микрочастите.

Търговците напомнят, че скокът на цените на електрониката от Нова година просто ще се добави към поскъпването от няколко години. Нито производителите, нито доставчиците, нито ритейлърите искат да правят компромиси с печалбите. Затова повишените разходи ще се стоварят на гърба на крайните потребители, не крият те.

В сервизите вече се вижда сериозната разлика в компонентите, които се влагат в уредите – все по-активно чиповете влизат в производството не само на електронните устройства, но и на основната едра техника, която влиза в домовете ни  – при хладилниците, например, участва в следенето на температурата, при пералните - навсякъде – при задвижване на мотора, вкарване и изхвърлянето на водата, обяснява техник на електроуреди.

В сервизите за електроуреди доставките на части идват на нови, по-високи цени, като най-сериозната промяна в етикетите е при  батериите за прахосмукачки и някои от електронните компоненти – платки за перални и хладилници. Колкото по-модерен е уредът, толкова е по-зависим е от електрониката, категорични са производителите на техника.

Производителите уточняват, че хвърчат и цените на метали и пластамаси, които са основни суровини при производството на електроника и електроуреди. Затова и търговците са категорични, че ръст на цените ще има и той ще се обоснове от по-високата себестойност на уредите. Така или иначе обаче нарастване на цените беше отчетено, обясняват търговците, които напомнят, че в последните 2 години сме свидетели на непрекъснати, но плавни ръстове.  

Някои търговци на черна и бяла техника отчитат временно затишие на цените на щанда в момента, а при някои уреди дори поевтиняване. Нормализирани са и линиите на доставки.

Все пак, някои търговци успокояват купувачите, като обясняват, че дори чиповете да поскъпнат с 2-5 долара, това не значи, че всичко около тази стока ще тръгне нагоре. Екраните поевтиняват, транспортът е 5 пъти по-евтин, чисто технологично и т.н. , изясняват търговци на бяла и черна техника.

Любопитен е фактът, че въпреки очакваното поскъпване, мнозина потребители твърдят, че не искат компромис с качеството на уредите. Като купуваш по-евтино, накрая ще сменяш по-начесто, е философията на този тип купувачи, които държат на всяка цена да имат качествени уреди. Засега търговците в магазините за техника не отчитат спад на потреблението, но са притеснени от инфлацията, която твърде много надува цените.

Те обаче се тревожат, че може да настъпи криза в потреблението, когато започнат да пристигат по-високите сметки за ток и парно в домакинствата и тогава не се знае дали хората биха отделили пари за нова техника, след като се опразнят портфейлите и спестяванията им.

Собствениците на магазини втора употреба пък потриват доволно ръце, като препоръчват на купувачите да обмислят този тип покупки. Потребителите стават все по-осъзнати колко харчат за стоките, затова им препоръчваме да купят на по-малка цена качествени уреди, рекламират стоката си те. 


В категории: Животът


5
Коментара по темата
5.
Мияча
29.10.2022 11:19:34
0
4
Не е проблема в чиповете, доставките, енергията или руската инвазия в Украйна...
Проблема ще става само по голям и по голям...
Тази инфлация дойде от напечатаните за 2 години 25% повече пари...
Тази инфлация ще остане поради причината, че повече от половината развити икономики дължат повече пари от колкото изкарват...
Догодина идва истинската тяга когато бизнеси започнат да фалират и да оставят хората без доходи...
Всяко едно живо същество има инстинкт за самосъхранение на себе си и своето потомство, само човека седи и гледа как превръщат него и децата му в гладуващи роби....
Децентрализация или златен стандарт
4.
Българин
29.10.2022 10:41:58
0
4
Ми няма да си купя . Ще ремонтирам старите.
3.
Георги
29.10.2022 09:16:48
3
1
30%, това е истинската инфлация в света и затова ще плащате повече, както всичко останало.
2.
Сандо
29.10.2022 08:56:59
0
2
Отваряш хладилника и по равтовете само чипове,били основни суровини при производството е по голяма глупост не бях чел-това си е чиста проба спекола а статията препагандира тази спекола .Цените на техниката падат най много кога прокуратурата разследва Пеевски
1.
С тази паника кого ще рекламирате сега?
28.10.2022 21:32:39
0
12
Да не би в китайския мол да пускат перални, телевизори и смартфони? Хахахахаха
Щото само там са извънземни стоки на извънгалактически цени. Или не?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори