×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Влизаме ли в дългова спирала? Дупка от 3 млрд. лева зее в хазната


Влизаме ли в дългова спирала? Дупка от 3 млрд. лева зее в хазната
Ще се стигне дотам да плащаме по 2 млрд. лева лихви, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков
28 Октомври 2022, Петък, 08:36 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Парите от Европа, които са за инфраструктурни проекти, отиват за социални разплащания, коментира Симеон Дянков

Ще се наложи България да вземе нов дълг. Лихвите обаче в Европа растат и ще се стигне дотам само за лихвата да плащаме около 2 млрд. лева. Тази мрачна прогноза направи бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за БНТ, направено чрез Вайбър. В момента той е в Калифорния.
 
„Нов дълг ще се наложи да вземем. Колкото по-рано го направим, по-добре. Вчера Централната европейска банка рязко вдигна основния лихвен процент, което означава, че от понеделник, ако излезем пак на външния пазар, дългът ще е с 1% по-висок, отколкото през тази седмица. Всяко закъснение води до все по-скъп кредит“, заяви бившият ковчежник, прочул се с т.нар. бюджет „постна пица“.

„В момента, в който започнем да вземаме нови дългове, ще стане само лихвата около 2 млрд. лева. Затова много трудно през следващата година може да говори за покачване на доходите. Трябва да се подпомагат най-слабите социални групи, а не да раздаваме на всички. Няма достатъчно пари, а и Европа влиза в икономическа криза. Германия вече е в рецесия“, обясни той.

„На вътрешният пазар вече се искат високи лихви – около 6%. Това е три пъти повече, отколкото през юни“, изтъкна експертът. 

„Решението на служебният кабинет да не внася нов бюджет, а да удължи настоящия и за догодина е много разумен ход, защото каквато и макрорамка да беше влязла в парламента, щеше да има сериозно наддаване от различните политически сили, за може да се позиционират към следващи избори. Това, че не внасят нов, а продължават бюджета и за следващата година, забавя това наддаване за пролетта на следващата година“, коментира бившият министър. 

„През следващата година пак се задава дефицит от 4-4,5%. Той щеше да нарасне до 7-8%, ако бяха предложили нов бюджет, тъй като партиите искат допълнителни разходи. Така бихме влезли в още по-голяма дългова спирала. По този начин поне тя се забавя“, добави той.

„Реално от януари ще се харчи по 1/12 от сегашния бюджет. Той обаче е на дефицит, което означава, че няма пари за следващата година и за социални разходи, и за инфраструктурни проекти. За следващата година трябва да се намери някакъв баланс между тези две пера на бюджета, защото в противен случай няма да тръгнат (б.а. ремонтите по) магистралите и по-големите проекти. Затова до април може да изкараме с такъв временен бюджет“, заяви Дянков. 

„По плана за възстановяване и устойчивост парите, които трябва да дойдат от Европа, са за инфраструктурни обекти. В момента, в който е първото разплащане, то ще покрие дефицита от социалните. Очаква се да е през декември“, добави той.

„Бюджетът за тази година има дефицит за около 3 млрд. лева, които липсват. За да се покрие тази дупка, почти всичките 2,6 млрд. лева, които трябва да дойдат от Брюксел в средата на декември, ще отиде за покриване на социалните разплащания, а не за инфраструктурни проекти, както трябва да бъде. Затова влизаме в 2023 г. с този дефицит. Отнякъде тези пари трябва да дойдат за инфраструктурата“, подчерта бившият ковчежник. 

„Ще имаме редовно правителство. То ще се състави с първия или с втория мандат. Нужно е да е достатъчно широко, за да може на плещите си да изкара цялата отговорност и да обясни, че реално имаме само толкова пари, колкото може да си позволим без вземането на огромни дългове, както няколко партии вече искаха за следващите години“, добави той.

„В момента не изпълняваме два от трите критерия за членство в еврозоната – нито инфлацията ни е под средната за Европа, а дори е много над нея, нито пък покриваме 3% дефицит. Невъзможна е да влезем в началото на 2024 г. Дори и за 2025 г. не сме готови“, каза още бащата на „постната птица“.


В категории: Бизнес


10
Коментара по темата
10.
Анонимен
28.10.2022 18:40:09
0
0
Защо го показват този който даваше постна пица на хората само съд за него
9.
Анонимен
28.10.2022 18:36:23
0
0
Защо го показват този бонлук
8.
Росен
28.10.2022 11:54:39
2
0
Оставете го тоя олигофрен какво прогнозира.Сърбали сме му попарата- некадърник.Да си яде постната пица в Америка и да не се меси в бюджета на България.f20e2
7.
Шогун Чугун Висарионович
28.10.2022 10:54:18
1
3
Ой на леля лелиното то
6.
От политици си патим
28.10.2022 10:52:11
2
3
Дали пък не сме на това дередже и заради тоя?
5.
Коалиция "Мадуро"
28.10.2022 10:41:12
2
5
Пропадането на Промяната нямаше спиране и тази седмица.

Самопровъзгласили се за притежатели на Истината и Морала, те наглеят всеки ден пред очите ни.
Канят в телевизиите някой от Промяната и вместо този някой, се появява той, самият знаменосец на Промяната, Кирил Петков.
Депутат от Промяната си позволява да нахлуе в университет за политическа проява, без да е уведомил ръководството му, пренебрегвайки всякакви етични норми и традиции. По този начин гази Закона за висшето образование...но голяма работа, те сгазиха Конституцията, та един ЗВО ли ще им се опре.
Критикуваш корифея на финансите и далаверите, Асен Василев, той веднага те плаши със съд.
По правилата на Промяната това не е позволено, да се знае.
Същият поиска в НС да се прави забележка на депутати, които лъжели! Но по този критерий на представителите на Промяната въобще не трябва да им се дава думата.
Той е символа на почтеността, но дори и чорбицата, която е ял в ресторанта на министерството, е била за сметка на народа!
Самообявили се за световни борци срещу корупцията, но май се оказва, че са против всякаква корупция, в която... не участват.
Друга новоизгряваща звезда на демократичния небосклон на Промяната, депутатката от ДБ, Кр. Крумова, от другите съпритежатели на Истината и Морала, на шестия ден от пребиваването си определи повече от 650 хиляди души за прости, тъпи и неуки, защото са гласували за ГЕРБ! А самите си колеги от ГЕРБ ги определи за ниско интелигентни. И в същото време ГЕРБ-СДС им преподава уроци по демокрация!
Дерзайте, Променкаджии! Дъно за вас няма открито, няма открито!
И още, коалицията "Мадуро", ПП и ДБ, обединена под лозунга " Дневникът е подправен ", ще загуби и ще отпадне дискриминацията спрямо избирателите, които с основание не вярват на машините.
4.
ае
28.10.2022 09:25:18
4
9
никой не слуша мизерните лъжи на гроб айде чао ...
3.
Ivo
28.10.2022 09:20:56
7
8
Махнете го от вестниците този жалък,продажен мяукащ п-ст.
2.
Абе
28.10.2022 09:13:11
6
10
То при този боклук станахме най жени в Европа! Мухльо!
1.
Сз
28.10.2022 09:05:44
5
16
ПРОДАЖЕН НЕКАДЪРНИК
ЩО НЕ СЕ ЗАВРЕШ В ДУПКАТА ОТ КОЯТО СИ ИЗПЪЛЗЯЛ…..
ГАД МРЪСНА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мария Бакалова изненадващо се появи тази вечер в Бургас и разби един от митовете за личния си живот Мария Бакалова изненадващо се появи тази вечер в Бургас и разби един от митовете за личния си живот Холивудската звезда не се е разделила с приятеля си Валери  Пазарът в Каблешково поскъпна здраво, търговци дерат кожи за китайски стоки и зарзават Пазарът в Каблешково поскъпна здраво, търговци дерат кожи за китайски стоки и зарзават Зеленчуците също държали високи цени, а търговците се изтарикатявали и пускали етикет със стойността за 500 грама, чакайки в капана им да попадне разсеян клиент Ако сте несъвместими по тези 5 неща, по-добре се разделете Ако сте несъвместими по тези 5 неща, по-добре се разделете Вижте кои са те  6 неща, които носят само жените с високо самочувствие 6 неща, които носят само жените с високо самочувствие Панталонът несъмнено е многофункционален мастодонт в гардероба на съвременната жена 3 зодии, които след скандал бързо се извиняват 3 зодии, които след скандал бързо се извиняват Вие сред тях ли сте  Севим Али за важните теми, които ДПС ще защитава (ВИДЕО) Севим Али за важните теми, които ДПС ще защитава (ВИДЕО) Винаги съм се борил за по-добра пътна инфраструктура в населените места и безопасни пътища, които гарантират здравето и живота на българските граждани, обяви водачът на листа №28 Спасяването на рибарството и по-добър Слънчев бряг - целите на Мартин Богданов в 50-ото НС (ВИДЕО) Спасяването на рибарството и по-добър Слънчев бряг - целите на Мартин Богданов в 50-ото НС (ВИДЕО) Нужно е стабилно управление, което да изкара един пълен мандат, категоричен е Мартин Богданов Рецепта за ретро сладкиш Ден и нощ Рецепта за ретро сладкиш Ден и нощ "Това е оригиналната рецепта от готварския тефтер на мама. Можете да я осъвремените с нови продукти или да използвате алтернативни брашна Почти 70% от българите споделят конспиративно мислене Почти 70% от българите споделят конспиративно мислене Данните са от проучване на Центъра за изследване на демокрацията В Народния театър репетират пиеса, представяща българите като некъпани варвари В Народния театър репетират пиеса, представяща българите като некъпани варвари Ивн Вазов навярно се обръща в гроба заради тази гавра с армията и народа ни
Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги Instagram тества нова функция Instagram тества нова функция . Понастоящем платформата позволява на хората да прелистват или да скролват покрай рекламите, които се появяват в основния канал със снимки и видеоклипове, както и в каналите Stories и Reels Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Италианските медии съобщават, че разходите за лечението и защитата на личния живот на Шумахер са нараснали до седем милиона евро годишно Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Забраниха на "МакДоналдс" да използва марката "Биг Мак" Съдебното решение е свързано с дългогодишен правен спор между "МакДоналдс" и ирландската верига за бързо хранене "Супермакс"
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - Защо си нервен?
- Вали..., а жена ми е без чадър.
- Е, голяма работа, ще влезе в някой МОЛ!
- Ами... за това съм нервен!
Виц на деня Виц на деня - Имам вила на морето...
- Голяма работа, аз имам три в плевнята.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работя само защото ме мързи да лайквам и споделям снимките на пари и чудодейни икони, от които всички забогатяха.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори