×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не източвайте водата от пастата: 9 кулинарни тайни на италианските готвачи


23 Октомври 2022, Неделя, 21:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

И това не е само специалното качество на продуктите, произведени в тази страна

Италианската кухня се смята за една от най-вкусните в света. И това не е само специалното качество на продуктите, произведени в тази страна. Основната тайна се крие във вековните традиции на готвене и майсторството на местните готвачи. Те са готови да споделят с вас 10 кулинарни тайни, които ще направят ястията ви по-вкусни.

Използвайте пресни билки

Италианските готвачи почти никога не използват сушени подправки. Те предпочитат пресни зеленчуци, които не само имат по-ярък вкус и аромат, но и придават на ястието специална свежест. Поставете няколко саксии с ароматни билки на перваза на прозореца и ги използватйе всеки път, когато готвите. Най-добре у дома виреят босилек, мента, мащерка, магданоз, лимонена трева.

Един или два ключови вкуса

Италианските ястия обикновено са много прости. Това до голяма степен се дължи на факта, че местните готвачи са изоставили сложните комбинации от голям брой съставки. Акцентират върху един (максимум два) основни вкуса, а останалите продукти служат като фон. 

Най-качествените продукти

Крайният вкус на ястието до голяма степен зависи от качеството на оригиналните съставки. Освен това е важно да са оригинални. Не можете да замените зехтина със слънчоглед или рапица. Ястието няма да бъде вкусно, ако добавите към него зеленчуци, които са били дълго време в хладилника. Освен това, ако готвите италиански ястия, опитайте се да купувате точно онези продукти, които са произведени в Италия. Съсредоточете се върху качеството и другите ще бъдат възхитени от вашите ястия.

Минимум чесън

Италианските готвачи са сигурни, че чесънът със своя ярък аромат и богат пикантен вкус заглушава по-фините вкусове и аромати на другите продукти. Затова предпочитат да не го използват. И ако го използват, то е в съвсем малко количество, така че да е само лек акцент, но не и доминиращ. Италианските ястия са твърде деликатни за този продукт.

Тиган с подходящ размер

Ако сте сами и готвите само за себе си, тиганът трябва да е малък. А ако трябва да нахраните голямо семейство, изберете тиган с подходящ размер. Когато диаметърът на тигана съответства на количеството храна, тя е сготвена и обвита в сос равномерно. Ако продуктите са препълнили тигана, някои ще са препечени, а други - полусурови. А малко количество храна в голям тиган води до пресушаване.

Не преварявайте пастата

Пастата е един от отличителните белези на италианската гастрономическа култура. По въпросите на готвенето на това ястие на италианците може да се вярва напълно. Те настояват, че преварената паста е безвкусна. По-добре е да я извадите от водата в момента, в който е недоварена (около 90% готова). И тогава, когато смесите паста с лют сос, тя постепенно ще омекне и ще се напои по-добре. Между другото, това важи и за други продукти - ориз и някои зеленчуци (аспержи, броколи).

Олиото и подправките в началото

Много рецепти казват, че подправките, пресните билки и маслото трябва да се добавят в самия край на готвенето. Но италианските готвачи препоръчват да добавите тези съставки в самото начало. В процеса на готвене билките ще разкрият добре аромата си и ще го прехвърлят напълно на други продукти. И накрая се слагат билки по-скоро за украса, отколкото за вкус.

Не изхвърляйте водата от пастата

По време на варенето макароните изпускат известно количество нишестени вещества във водата. Тази течност е отлична основа за приготвяне на сосове, които са по-гъсти, копринени и гладки. Няма нужда от допълнително използване на брашно или нишесте. 

Зрели домати

Доматът е един от основните продукти на италианската кухня. За да приготвите вашите ястия, изберете най-добрите сортове домати - месести, сладки, сочни. В същото време те трябва да са възможно най-зрели (но не презрели). Опитайте се да използвате домашни, а не „пластмасови“ от супермаркета.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

 


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
XX
24.10.2022 00:28:09
0
2
Хм... А аз си мислех, че пластмасовите домати от супера са по- европейски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори